Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Ambulanța pentru monumente (România) printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, derulat în județele Alba, Arad, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu și Timiș câștigă cea mai importantă distincție europeană din domeniul patrimoniului și întră în competiție pentru „Premiul Publicului” care se acordă prin vot, începând de astăzi la linkul vote.europanostra.org.

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021 cu participarea înalt reprezentanților Comisiei Europene și Europa Nostra.

În cei patru ani de existență, „Ambulanța pentru monumente” a însemnat: intervenții asupra a 32 de monumente istorice, 10.500 de membri ai comunităților locale conștientizați asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziții, 5 camionete dotate cu unelte și echipamente, 233 de voluntari implicați și 73 de parteneri și sponsori. Proiectul urmează să se extindă anul acesta în județele Argeș, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Mehedinți, Prahova și Suceava.

Principalul susținător al proiectului este ASR Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Din comunicatul Comisiei Europene/Europa Nostra

În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană și Europa Nostra sunt mândre să anunțe câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene. Printre câștigătorii de anul acesta se află și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare.

Pasionații de patrimoniu precum și susținătorii acestuia, din Europa și din lumea întreagă, pot vota online http://vote.europanostra.org/ laureații preferați pentru a decide care dintre aceștia vor câștiga Premiul Publicului. În aceste momente de izolare și distanțare socială, Comisia Europeană și Europa Nostra speră că un număr cât mai mare de oameni va fi impulsionat să descopere inițiativele premiate anul acesta și să împărtășească numele primelor trei favorite. Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat după această vară. Câștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.

„Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă.” spune Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

În aceste vremuri de restriște, laureații premiilor noastre sunt adevărați mesageri ai speranței, prin poveștile lor de succes care arată cum dificultățile pot fi depășite prin expertiză, dedicare și lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câștigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală și fizică după trauma cauzată de pandemie. Patrimoniul nostru comun și custozii acestuia pot contribui în nenumărate moduri: de la accesibilizarea conținutului cultural, prin soluții digitale creative, până la realizarea unor lucrări concrete de restaurare și reabilitare ca act de renaștere socială și economică pentru orașele și satele noastre,” afirmă Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene. Jurații au decis, de asemenea, să acorde trei premii Europa Nostra unor inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care fac parte din programul UE Europa Creativă, și anume Elveția și Turcia.

În 2020, două candidaturi depuse la Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra vor primi noile Premii Speciale ILUCIDARE. Acestea vor fi anunțate pe 28 mai. ILUCIDARE este un proiect finanțat prin programul Horizon 2020, ce are ca obiectiv stabilirea unei rețele internaționale de promovare a patrimoniului ca resursă de inovare și relații internaționale.

 

Ambulanța pentru monumente, ROMÂNIA

 

 

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d.

Un element important al proiectului este concentrarea acestuia în jurul deciziilor locale și al proprietății patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” operează ca o inițiativă umbrelă, în cadrul căreia fiecare organizație lucrează sub forma unei francize, păstrându-și independența deciziilor luate la firul ierbii. Comunitățile lucrează împreună cu voluntarii, oferindu-le masă și găzduindu-i în casele lor.

S-a realizat un parteneriat public-privat prin care autoritățile locale și regionale acoperă o mare parte din costurile materialelor, iar companiile private și donatorii privați acoperă costul suplimentar al materialelor, al echipamentelor și al uneltelor necesare. Sute de primari, preoți, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunităților locale și-au unit forțele cu voluntarii, pentru a frâna distrugerea propriului patrimoniu. În acest mod, comunitatea locală a devenit mai conștientă de importanța și valoarea propriei identități culturale și a fost încurajată responsabilitatea privind supravegherea patrimoniului.

Inițiativa a presupus instruirea unor profesioniști și meșteri tineri la un nivel local, asigurând în acest fel clădirilor o mentenanță sustenabilă, atingând o problemă care nu apare doar în România, ci și într-o serie de alte țări europene.

Juriul declară: „Ambulanța pentru monumente” acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu. Inițiativa este activă în multe regiuni ale României și se concentrează în special asupra zonelor rurale neglijate, care se confruntă cu o scădere demografică. Prin inițiativă se formează voluntari în domeniul restaurării, sub îndrumarea specialiștilor, ceea ce reprezintă o modalitate bună de a reînvia tehnici și aptitudini uitate. Notabilă este, de asemenea, cooperarea între organizații, autorități și alți actori la nivel local, regional și național. Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa.”

Apelul de propuneri, pentru ediția din 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiie Europa Nostra este acum deschis, iar formularele de aplicare pot fi găsite pe pagina web a Premiilor. Transmite proiectul tău exemplar și împărtășește expertiza și succesul!

Sari la conținut