Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

ISCOADA – un nou proiect editorial. Apel de lucrări

Iscoada_proiect_editorial_apel_lucrari

ISCOADA este un proiect editorial digital, primul de acest gen adresat publicului larg, căruia îi vor fi prezentate cercetări despre cultură și societate, cu scopul popularizării antropologiei ca abordare științifică și umanistă în înțelegerea culturii.

ISCOADA caută materiale originale, scrise sau multimedia, bazate pe cercetare și analiză științifică, ce pot fi comunicate într-un format accesibil publicului larg. Sunt așteptate materiale originale, scrise sau multimedia, bazate pe cercetare și analiză științifică, ce pot fi comunicate într-un format accesibil publicului larg, precum și materiale de arhivă (text, foto sau video), care vor fi publicate, însoțite de explicații și comentarii. De asemenea, se lansează și invitația de a propune conținut pentru blogul ISCOADA. Interesează subiecte din antropologie, etnologie, sociologie, arheologie, studii vizuale, film documentar, filosofie, psihologie, neuroștiințe, lingvistică, inteligență artificială, realitate virtuală, și alte discipline înrudite.

Termen limită: 10 martie 2020

Textele selectate vor fi remunerate.

Procesul editorial

Redacția editorială propune o platformă de exprimare deschisă autorilor care au pus curiozitate în cercetare. Autorii și echipa de redacție, alături de zeci de profesori, experți și cercetători, sunt conectați într-un proces de revalorizare și diseminare a acestor materiale către un public mai larg, fără a face rabat de la standardele academice.

Procesul editorial ISCOADA se bazează pe medierea dialogului dintre experți și autorii materialelor, ținând cont de sugestiile celor dintâi, și în același timp, editând și adaptând formatul lucrărilor la cerințele de redactare propuse mai sus.

Echipa de redacție îți va oferi consultarea inițială și apoi te va pune în legătură cu un expert potrivit subiectului pe care l-ai cercetat pentru feedback. Împreună, veți discuta despre structurarea informațiilor din articolul final, ori despre eventuale completări, acolo unde e cazul. Te vom ajuta apoi cu feedback pe partea editorială, pentru rescrierea materialului într-unul mai ușor de digerat pentru publicul larg.

Colaboratori/ Experți-evaluatori (peer-reviewers):

Drd. Adrian Câtu / Documentaria / Studii vizuale
Dr. Anamaria Iuga / MȚR / Etnologie
Dr. Alexandru Dincovici / SNSPA, FSAS UNIBUC / Antropologie
Lect. univ. Dr. Alexandru Iorga / IEF, FSAS UNIBUC / Sociologie
Lect. univ. Dr. Anca Simioncă / FSAS-UBB Cluj / Sociologie
Lect. univ. Dr. Bogdan Iancu / SNSPA / Antropologie
Lect. univ. Dr. Cătălin Pavel / Universitatea „Ovidius” din Constanța/ Arheologie
Lect. univ. Dr. Cătălina Tesăr / SNSPA, MȚR, FSAS UNIBUC / Antropologie
Lect. univ. Dr. Constantin Vică / SNSPA, Filosofie UNIBUC / Cultură digitală
Drd. Cristian Vechiu / Istoria religiilor
Lect. univ. Dr. Florin Poenaru / FSAS UNIBUC / Antropologie
Dr. Gruia Bădescu / SNSPA / Antropologie
Dr. Ileana Gabriela Szasz / UNATC, SNSPA / Studii vizuale
Lect. univ. Dr. Magda Crăciun/ FSAS UNIBUC / Antropologie
Dr. Marian Viorel Anăstăsoaie / NEC / Antropologie
CS I Dr. Marin Marian-Bălașa / Academia Română / Etnomuzicologie
Lect. univ. Dr. Monica Stroe / SNSPA / Antropologie
Lect. univ. Dr. Radu Umbreș / SNSPA / Științe cognitive
Drd. Răzvan Dumitru / Antropologie
Lect. univ. Dr. Sorin Gog / FSAS, UBB Cluj / Sociologie
Dr. Simina Bădică / The House of European History/ Muzeologie
Vlad Șovărel / Istoria religiilor
Prof. univ. Dr. Vintilă Mihăilescu / SNSPA / Antropologie
Prof. univ. Dr. Viorel Vizureanu/ Filosofie UNIBUC / Istoria filosofiei

Ghidul de scriere conține informații despre conceptul și procesul editorial, direcții de structură, tipurile de materiale de care suntem interesați și câteva exemple de bune practici.

Despre proiect

ISCOADA își propune publicarea de articole scrise într-un limbaj accesibil pentru publicul generalist păstrând, în același timp, standardele de rigoare academică. Aceste articole vor prezenta într-o formă sintetică și accesibilă cercetările din domeniul antropologiei și a altor abordări înrudite din studiul culturii (științe sociale – etnologie, sociologie, arheologie, studii vizuale, film documentar) și științe cognitive (filosofie, psihologie, inteligență artificială, realitate virtuală, etc).

ISCOADA va atrage contribuții din partea studenților, masteranzilor și a doctoranzilor în antropologie și alte discipline de analiză socio-culturală. Particularitatea platformei este interesul pentru publicarea de versiuni prescurtate și editate ale eseurilor, licențelor, disertațiilor și tezelor de doctorat ale studenților din domeniu, precum și lucrări originale ale unor cercetători cu experiență în științele sociale și cognitive, în vederea accesibilizării acestora publicului generalist.

De asemenea, platforma ISCOADA intenționează să lucreze cu arhive de text, foto și video pe care sa le pună la dispoziția publicului într-o versiune editată, însoțită de explicații și comentarii. Pe lângă alte materiale multimedia, platforma va realiza podcast-uri cu antropologi și alți experți din științele sociale și cognitive. Pentru stimularea și dezvoltarea interesului pentru publicistica generalistă și multimedia în antropologie și abordările înrudite, platforma ISCOADA va organiza un atelier de scriere academică creativă, precum și o conferință multimedia în cadrul careia autorii selectați își vor prezenta studiile în prezența și în interacțiune cu publicul.

ISCOADA a pornit de la o observație simplă – sute de studenți, masteranzi, profesori și cercetători produc materiale care rămân necunoscute în afara cercurilor academice. Eseuri, licențe, disertații și lucrări de doctorat sunt citite de o mână de oameni, după care își continuă existența în arhive sau foldere uitate. Articolele științifice publicate în jurnale de specialitate ajung doar la specialiști. Puține cărți sunt citite dincolo de universul îngust al lumii academice. Producem cunoaștere, dar aceasta rămâne ascunsă în cotloanele universităților.

Parteneri:

SNSPA, Facultatea de Științe Politice
Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Universitatea București, Facultatea de Filosofie
Muzeul Național al Țăranului Român, Arhiva de Imagine
Fundația Calea Victoriei
Documentaria
Decât o Revistă
Revista Zeppelin
KAJET Journal
Culese din Balcani
One World Romania

Platforma ISCOADA este un proiect co-finațat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național.

iscoada.com

Sari la conținut