Colecția Istorii urbane, Editura Corint
Lansare: Marți, 10 decembrie 2019, Cărturești Carusel
Atunci și acum: Ne bucurăm să anunțăm lansarea unei cărți a fotografului urban Andrei Bîrsan. Andrei fotografiază demult. Imaginile lui vechi sunt deja clasice, circulă pe net (de multe ori, fără indicarea autorului) și au devenit indispensabile pentru istoria Bucureștiului. De mai mulți ani, a pornit la un proiect de refotografiere a locurilor documentate în anii 80 și 90. Mult mai mult decât clasicele duete de tip „Before and after”, alăturarea epocilor diferite explorează modul în care s-au transformat atât orașul, cât și locuitorii săi. Nici o imagine nu e lipsită de interes (și toate sunt frumoase), însă unele reușesc să exprime în mod esențial epoci și tipuri de societate.
Îl urmărim de mult pe Andrei. În acest an, am ajuns în sfârșit să și colaborăm. I-am folosit imaginile cu un București dispărut pentru expoziția și platforma Uranus Acum. Apoi, n-am rezistat și am introdus câteva perechi și în numărul special Zeppelin despre cei treizeci de ani de arhitectură de după Revoluție. Și, în sfârșit, am luat câteva fotografii din seria Uranus și care arătau vechiul stadion ONEF (apoi ANEF, apoi Republicii) și le-am integrat în monografia despre Horia Creangă, ce stă să apară.
Cam așa cu toate imaginile lui Andrei. Au valoare împreună, separat, și în contexte pe care nici nu le poți bănui de la început. Recomandăm intens și sincer să nu vă mai mulțumiți cu netul, și să vă bucurați de ele așa cum trebuie, inclusiv citind legendele din carte.
Mai departe citiți ce zice chiar autorul despre proiect și despre lucruri ce stau în spatele imaginilor publicate (Zeppelin)
Andrei Bîrsan:
Vă invit marți, 10 decembrie, de la ora 18:30, la Librăria Cărturești Carusel pentru lansarea unui album foto care face paralela între Bucureștiul de azi și cel de acum 30 de ani: „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi” cu fotografii făcute de mine, Andrei Bîrsan. Cele vechi le-am făcut în perioada 1980 – 2000, cele noi în anii 2018 și 2019.
Trecut-au anii, album cu un București chinuit de comuniști, comparat cu unul în căutarea identității, câteodată mai frumos, câteodată mai urât sau chiar distrus de interesele unora. Vă propun, așadar, să (re)descoperiți Bucureștiul de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI. Albumul îl dedic puiuților mei Mihaela și Andreia Bîrsan, soție și fiică.
Am avut norocul să încep să fotografiez chiar în perioada în care Bucureștiul era în plină demolare, începând cu toamna lui 1979. Fotografiile făcute spun povestea orașului și a noastră, așa cum a fost, așa cum am trăit în școala generală, liceu și facultate. În anul 2016 am înființat Centrul de memori vizuală a Bucureștiului bucurestiulmeudrag.ro
La eveniment participă:
• Andrei Bîrsan, fotograf
• Mihai Fulger, critic de film – un capitol este dedicat cinematografelor bucureștene
• Adrian Majuru, coordonatorul colecției Istorii urbane
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Fb event
Despre realizarea albumului
Fotografiile vechi le-am făcut în perioada 1980-2000 cu aparate pe film, Smena Symbol, Zenit E cu Helios de 58 mm si Pancolar de 50 mm, Orizont, Liubitel și după 1998 Canon 500N. Filme ORWO, Foma, câteva rusești, Fortepan, Azopan, am și un Ilford, Konica și Agfa Color. Toate fotografiile alb negru au fost developate de mine și din păcate majoritatea sunt supraexpuse și supra developate rezultând granulație mare.
Fotografiile actuale le-am facut, majoritatea cu Sony RX100 IV, m-a ajutat foarte mult. Am mai folosit Canon 6D cu 40mm și Fuji X100F. Toate au fost trase RAW și prelucrate mai cald cu Adobe Photoshop.
Nu am căutat să respect atât același punct de fotografiere cât atmosfera acestor ani. Chiar mă întreba Florin Alexandrescu de ce nu de multe ori am așteptat să treacă mașinile și doar după aceea să fotografiez. Însă am vrut să fie cât mai reală fotografia actuală.
Pentru apariția albumului le mulțumesc Mihaelei Bîrsan, lui Mihai Petre, Eugen Ionescu de la Unirea Shopping Center, Alex Mazilu, Costin Gheorghe de la Cartierul Uranus si Cartierul Evreiesc, lui Radu Oltean, Alexandru Panaitescu, Mihai Fulger, Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, Anei Antonescu și echipei Editurii Corint, lui Adrian Crăciun de la Imprimeria Națională, lui Daniel Voinea și echipei Cărturești.
Despre colecția Istorii urbane, Editura Corint:
Noua colecție „Istorii urbane”, coordonată de Adrian Majuru, este o incursiune în istoria mică și mare a orașelor românești în principal, ca și în viețile locuitorilor acestora, fie că sunt boieri, burghezi sau simpli uvrieri. De la fanarioți până la perioada interbelică, trecând prin regimul comunist și ajungând în contemporaneitate, orașul s-a născut și a evoluat sau involuat, rămânând o constantă în viața noastră.
Povești de altădată, științific documentate și spuse cu har, despre peisajul orășenesc, despre comportamentul orășeanului, despre vestimentație, ocupații, petrecerea timpului liber etc.
O colecție în care se întrepătrund antropologia, istoria mentalităților, istoria ca atare, destinată publicului larg.