revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Timpul nu mai are răbdare cu clădirile de patrimoniu. O conferință la Cluj

*foto sus: KME TECU® Gold – Golden Splendour Pavilion, Münster, Germania

În ultimii ani, interesul pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu a crescut considerabil, pe măsură ce autoritățile au început să le conștientizeze potențialul: înnobilează imaginea orașelor, sunt atracții turistice, și pot acoperi multiple utilități – economice, sociale și culturale.

Idealul constructorilor e să aibă la dispoziție soluţii verificate, adaptate cerinţelor, care se integrează cu ușurință în proiectul de arhitectură, oferind eleganță și durabilitate clădirilor. Materialele nobile din cupru și titan-zinc utilizate la realizarea acoperişurilor, cupolelor, fațadelor și sistemelor de drenaj, ușor de modelat în infinite forme ornamentale, cu durată mare de viață, care nu necesită întreținere și sunt prietenoase cu mediul pot fi soluția ideală.

*foto: elZink – Teatrul Maria Filotti, Brăila,România

Din 2016, firma Color Metal organizează conferințe dedicate arhitecților și antreprenorilor, în cadrul cărora sunt prezentate studii de caz şi proiecte de arhitectură inteligent rezolvate, precum și materiale şi sisteme disponibile la pachet cu soluții tehnice și financiare propuse de specialiștii străini și din țară. Aceste conferințe au ajuns la a cincea ediție.

Reabilitarea clădirilor de patrimoniu – Soluții arhitecturale realizate cu ajutorul materialelor nobile din cupru și titan-zinc.

Pe 20 martie 2018, în spaţiile istorice ale Palatului Bánffy din Cluj se va desfăşura conferinţa „Timpul nu mai are răbdare cu clădirile de patrimoniu”, având următorul program:

  • 17:30 – 18:00 welcome coffee
  • 18:00 – 18:15 ing. Godra Zsolt, Director general COLOR METAL: „Soluții arhitecturale realizate în România cu ajutorul materialelor nobile din cupru și zinc ”
  • 18:15 – 18:45 ing. Stephen Chapman, Project manager Asturiana de Laminados SA, Spania: „Proiecte și produse titanzinc”
  • 18:45 – 19:15 arh. Herbert Mock, Director export KME Germany GmbH & Co.KG: „Soluții arhitecturale din cupru”
  • 19:15 – 19:45 arh. Szabolcs István Guttmann, Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania: ”Restaurarea învelitorii din tablă metalică, experiențe din Sibiu și Cluj-Napoca”
  • 19:45 – 20:15 arh. Ștefan Paskucz, Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Filiala teritorială Nord-Vest, 9 Opţiune: „Proiectul de reabilitare al Coloniei Pictorilor din Baia Mare”
  • 20:15 – 20:30 sesiune întrebări și răspunsuri
  • 20:30 – 22:00 networking & cocktail, meniu realizat de ÍZ – the language of taste

*Turnul cu Ceas – Primăria Cluj Napoca

Pentru restaurarea Turnului cu Ceas, parte a clădirii istorice a Primăriei din Cluj Napoca, echipa de specialiști condusă de către dl. arhitect Szabolcs István Guttmann a făcut ca vechiul monument istoric să prindă viaţă şi să fie din nou un reper în oraş. Turnul înalt, vizibil din zona centrală, fost restaurat cu aceleași materiale originale și anume: decorațiile de stucatură cu protecție superioară mulată din tablă de plumb, iar coiful reeditat cca 80% tot din tablă de zinc. Cu o experienta consolidată în proiecte de reabilitare sau restaurare a diferitelor monumente istorice din Sibiu şi Cluj Napoca subiectul prelegerii domnului Guttmann va fi despre tabla metalică ceea ce are de fapt o garanție impresionantă în exploatare, mai ales dacă vorbim despre tablă de zinc sau de cupru. Corodarea lor este un dat totuşi iar după o sută de ani de utilizare clădirile istorice au nevoie de intervenții de reabilitare.

Proiectul de reabilitare a Pieţii Cetăţii din Baia Mare, realizat cu deosebită grijă, primit şi absorbit de către cetăţeni în uzul cotidian, superpremiat şi apreciat atât în România cât şi extern a făcut loc unui nou proiect de reabilitare marca 9.optiune. Reabilitarea ansamblului de clădiri istorice de patrimoniu de categoria A, Colonia Pictorilor din Baia Mare, a fost pusă în valoare prin regândirea funcțiunilor spațiilor de creație și expoziționale pentru a fi valabile de acum înainte pentru un secol. Astfel a fost pus accentul pe evoluția firească a clădirilor şi s-au avut în vedere nevoile actuale, contiuitatea fenomenului artistic băimărean și necesitatea de a deservi în același timp și rezidențe de artiști.

*Colonia Pictorilor Baia Mare 1986

Ce-a de a cincea conferinţă profesională realizată de Color Metal este concepută cu scopul de a oferi noi perspective de abordare, de lucru şi inspiraţie pentru reabilitarea şi restaurarea clădirilor istorice cu ajutorul materialelor nobile, cupru şi zinc, dar şi pentru a realiza o structură mai strânsă de profesionişti în domeniu cu preocupări comune.

Participarea este deschisă, înscrieri și info aici.

Sari la conținut