Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19:30 @ Casa A.I.A. – Str. Institutul Medico Militar nr. 22, București
Proiect documentat de Dragoș Lumpan
Organizatori: PlatformaMatache.ro, Zeppelin, ActiveWatch și Asociația pentru Inovație în Arhitectură (A.I.A.)
Invitați speciali la dezbatere:
Vlad Alexandrescu – profesor universitar, fost ministru al Culturii în 2015-2016.
Bogdan Suditu – conferențiar universitar, geograf la MKBT: Make Better
Berzei și Buzesti sunt două străzi din centrul Bucureștiului, aflate între sediul guvernului și Palatul Parlamentului. Pe aceste străzi, la sfârșitul anului 2010, Primăria municipiului București a pornit lucrările la proiectul “Dublare diametrala Nord-Sud”. Între 2010 și 2014 primăria a demolat aproape 100 de case și a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolată Piața Matache, au fost demolate monumente istorice și case banale. A dispărut o parte din atmosfera Bucureștiului, a dispărut un întreg țesut urban.
“Aici avem de a face cu raderea unei bucăti de oraș, ceea ce este foarte grav. Întotdeauna este dramatic când pleacă o casă veche, dar răman vecinii în jur, rămane lotul; în schimb, aici e ca și cum rupi o bucată dintr-o tesătură și nu mai rămane nimic. Nu pleacă doar niște case, pleacă strada, pleacă loturile, pleacă toți oamenii și rămane o rană foarte puternică.” – arhitect Ștefan Ghenciulescu , redactor șef Zeppelin.
Din 2011 Dragoș Lumpan urmărește aceste transformări: a făcut fotografii „clasice” (de sine stătătoare) dar și peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. Pentru timelapse-uri a montat mai multe aparate foto în case din zonă; aceste aparate au făcut fotografii încontinuu timp mai mulți ani. Pe lângă fotografii, Dragoș Lumpan a filmat și a făcut interviuri-cu peste 25 de oameni care au fost implicați în aceste schimbări: arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai societătii civile, locuitori din zonă. Din timelapse-uri, filmări și interviuri a fost construit filmul documentar “Matache”.
„În perioada mandatului de primar al primarului Oprescu am asistat la un fenomen pe care nu-l mai văzusem după perioada Ceaușescu, și anume niște măsuri radicale de dezvoltare urbană care ignoră în mod deliberat zonele protejate, ariile protejate și chiar monumentele istorice.” – Vlad Alexandrescu.
Filmul documentar “Matache”, dar și multe alte materiale (fotografii, articole, interviuri integrale, timelapse-uri extinse) pot fi studiate pe www.PlatformaMatache.ro începând cu 1 noiembrie.
*Fb event
* Documentarul „Matache. Berzei-Buzești”, regizat de Dragoș Lumpan, o producție independentă finanțată de Fundația Pro Patrimonio, AFCN, OAR și Lumina pe cale (casă de producție), a fost distins cu Premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru inovație în promovarea patrimoniului de arhitectură 2016.