Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Un-hidden Bucharest @ Cinema Marconi. VJ VLC: Intervenție artistică – Semnal urban

Instalația Un-hidden Bucharest – semnal urban III pune în lumină intervenția lui Pisica Pătrată din 2016 și clădirea-monument, cu ajutorul unei intervenții efemere creată de VJ VLC, dezvăluind istoria și viitorul Cinema Marconi.

31 august 2917, 19:00 – 23:00 @ Cinema Marconi, Calea Griviței 137, București

VJ VLC este un VJ, tânăr regizor și fotograf, aparent omniprezent, care realizează fotografii experimentale dar și tradiționale ale Bucureștiului, oamenii săi fermecători și mașini flamboaiante. În 2016, VJ VLC a animat fațada Teatrul de vara Capitol, un alt monument abandonat unde Pisica Pătrată privește trecătorii.

Despre Cinema Marconi
Autorizat în 1926 de arhitectul Constantin Cananau și inaugurat în 1930, Cinematograful Marconi cunoaște perioada sa de glorie până la naționalizarea din 1948. În paralel cu proiecțiile de film se montau pe mica scenă și spectacole de teatru și de vodevil.
În ton cu schimbările impuse de noul regim politic, numele este schimbat din Marconi în Alexandr Popov urmând ca în anii ‘60, în acord cu noile linii ale național-comunismului, numele să fie schimbat din nou în Cinema Dacia. În perioada tulbure a anilor ’90 clădirea este scoasă din uz, rămânând neutilizată și degradându-se semnificativ. Din păcate, din motive financiare nici după retrocedarea ei către proprietarii de drept, în 2006, clădirea nu reușește să-și recâștige gloria de altă dată.
Clădirea este clasată ca monument istoric clasa B.

Începând cu mijlocul lui 2015, printr-o colaborare între proprietari și Asociația Industrii Cultural Creative se încearcă repunerea clădirii în circuitul public, creând un spațiu performativ, cu scopul de a salva clădirea dar și de a atrage atenția asupra unei zone aflate în acest moment în disoluție, în ciuda faptului că se află într-o zonă istorică protejată din centrul Bucureștiului.

În 2016, Asociația Industrii Cultural Creative îl invită pe Pisica Pătrată, ilustrator, street artist și creator de bandă desenată, să realizeze o serie de panouri-semnal care animă fațada degradată a Cinema Marconi, comunicând cu trecătorii.

 

Turul alternativ Un-hidden Bucharest, care va fi în curând disponibil în format tipărit și ca o hartă web, conține 22 de noi intervenții artistice publice în București.

Un-hidden Bucharest este un proiect de regenerare urbană imaginat ca serie de 3 semnale urbane care au ca scop umanizarea orașului, și promovarea explorării acestuia prin artă, într-un traseu cultural alternativ, care recomandă cele mai remarcabile intervenții artistice în spațiul public.
Cele trei semnale urbane sunt produse în colaborarea cu partenerii proiectului – CNDB, Cinema Marconi, Lente, activând prin artă spațiile publice pe care aceștia le împart cu localnici și turiști.

Un-hidden Bucharest este un proiect cultural produs de Save or Cancel prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN.
Partenerii proiectului: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Lente, Cinema Marconi, Câtpece, MELLOW DRINKS
Parteneri media: Revista Zeppelin, IQads, SMARK, ART7, Dizainăr, IQool, anyplace.ro
Design grafic: Ana Damoc
Foto: Alex Iacob
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

*Fb event

 

Sari la conținut