Duminică, 28 mai 2017, ora 19:30, cornistul și compozitorul american Kirk Knuffke evoluează pe scena ARCUB alături de Stomu Takeishi (chitară bas) și Bill Goodwin (baterie). Evenimentul este organizat de ARCUB și face parte din stagiunea de jazz ARTIST IN RESIDENCE, curatoriată de Lucian Ban.
Kirk Knuffke este unul dintre cei mai ingenioși navigatori ai jazzului modern, permanent jonglând între interior și exterior, între improvizație și swing. Cu Lamplighter Trio, Knuffke formează trupa ideală pentru a crea o punte muzicală între aceste două laturi ale jazzului contemporan. Alături de basistul Stomu Takeishi și toboșarul Bill Goodwin, Knuffke creează o muzică ce captivează prin inventivitate.
„Sunt un mare fan al lui Lester Bowie și al lui Sonny Rollins,” declară Knuffe, „și al convingerii lor că orice bucată muzicală poate fi abordată. Dacă îți place un cântec, îți place pur și simplu, ce contează de unde vine?”
„La fel ca mulți muzicieni din generația sa, cornistul Kirk Knuffke trădează în stilul său un angajament dual făcut atât față de experimentul muzical, cât și față de jazzul tradițional: pentru el nu există o alegere între o direcție sau alta. Cu toate acestea, nu de puține ori întâlnim o armonie a forțelor în Arms & Hands (Royal Potato Family), un excelent nou album al domnului Knuffke…” – NEW YORK TIMES
Kirk Knuffke a ieșit în 2015 pe locul întâi în sondajul „Stea în devenire” făcut de revista Downbeat în rândul criticilor de muzică. Beneficiar al bursei oferite pentru compoziție muzicală de Fundația Jerome, Kirk Knuffke a lansat 15 discuri în calitate de lider și co-lider. Situat în primii cinci artiști din lume în sondajul criticilor publicației El Intruso, Kirk a fost unul dintre cei șase nominalizați la titlul Trompetistul anului, acordat de Asociația Jurnaliștilor de Jazz. Cu un palmares impresionant, ce numără peste 60 de discuri înregistrate alături de alți muzicieni, Kirk Knuffke este considerat de New York Times ca “unul dintre cei mai ocupați muzicieni din New York”.
Alături de instrumentiștii Stomu Takeishi și Bill Goodwin, Kirk Knuffke reușește să construiască o punte între jazzul tradițional și cel contemporan. Lamplighter Trio creează o muzică a cărei inventivitate captivează. Basistul Stomu Takhieshi s-a afirmat prin colaborările sale cu nume proeminente ale jazzului experimental, precum Henry Threadgill, Erik Frielander, Don Cherry și Mira Melford. Bill Goodwin, pe de altă parte, și-a câștigat reputația de important toboșar de jazz straight-ahead prin relația sa de decenii cu saxofonistul Phil Woods și prin colaborările sale cu legende ale genului, de la Bill Evans, la Tony Bennett, Dexter Gordon, Jim Hall, Gary Burton sau Art Pepper.
„Albumul Arms & Hands al lui Knuffke este un nou succes notabil la care au contribuit basistul Mark Helias și toboșarul Bill Goodwin…” TIME OUT NEW YORK
Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
*Fb event
Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră pe scena ARCUB. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali.
Urmează:
- 8 iunie: act 1 COREY MWAMBA (UK) // act 2 INNER VOICE TRIO (RO/BRA)
- 22 iunie: ALEX HARDING & LUCIAN BAN (USA/RO)
Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.
„Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI” – Lucian Ban, curator A.I.R.