18-28 august 2016 – Slon, județul Prahova
Fundaţia Culturală META şi META Cinema, în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Digital Bolex și N-Graphix, anunţă deschiderea Rezidenţei internaţionale de creaţie audiovizuală (ediţia a II-a, 2016), care se va desfăşura în perioada 18-28 august în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România.
Cea de-a doua ediție a rezidenței va reuni trei regizori europeni consacraţi la nivel internaţional: Lucile HADŽIHALILOVIĆ (Franța), Andreas BÖLM (Germania) și Eva PERVOLOVICI (Franța), un șef operator – George CHIPER (România), doi editori de imagine – Benjamin HÉLIUS (Franța) și Alexandra GULEA (România/Germania) și un sunetist – Benoît Maerens (Franța).
Proiectul cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România (ediția a II-a, 2016), inițiat de Fundația Culturală META în urmă cu un an în cadrul programului META Cinema, constă într-o rezidență cinematografică concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile, care urmează să se desfășoare în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România. Scopul rezidenţei este de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României. Pentru cea de-a doua ediție, Fundația Culturală META a invitat 3 regizori internaționali, care vor fi însoțiți în demersul lor de un șef operator, doi editori imagine, un inginer de sunet și un director de producție, și care vor realiza 3 creații audiovizuale (scurt metraje de ficțiune, documentar și experimental). La finalul celor 10 de zile de rezidență, fiecare dintre cei 3 regizori va prezenta un montaj intermediar, urmând ca acesta să fie finisat în perioada imediat următoare încheierii rezidenței. Unitatea celor 3 filme, diferite ca stil, va fi asigurată atât de un decor comun, casa „Meduza” din Slon, cât și de actorii care se vor regăsi în filmele prezentate, selectaţi în urma unui casting desfăşurat la nivel local.
La începutul lunii noiembrie, cele trei scurt metraje, alături de cele patru producții realizate anul trecut, vor fi proiectate în România în premieră, în cadrul Festivalului de Film Francez desfășurat la București în această toamnă.
Parteneri principali: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organisation Internationale de la Francophonie, Digital Bolex, N-Graphix.
Proiect cultural desfăşurat cu sprijinul Primăriei Comunei Ceraşu şi Căminului Cultural Ceraşu.
––
Forma
Rezidența este concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile la Slon: patru regizori francofoni, acompaniați de un șef operator, un inginer de sunet și un editor de film vor să realizeze creații audiovizuale. De la filmul scurt la cel de lungime medie, de la concept și până la montajul final, patru filme vor fi gata să fie proiectate la sfârșitul perioadei de rezidență. Singura constrângere este de a realiza filmele în 10 zile. Pentru ca acest lucru să fie posibil, grupul de artiști invitați va fi heteroclit, între ficțiune și artă video, cu necesități tehnice și competențe foarte diverse. Cea mai mare parte din artiștii invitați obișnuiesc să lucreze singuri cu imaginea, șeful operator va putea așadar să fie disponibil pentru toți pentru a putea să supervizeze aspectul tehnic.
Două filme pot fi turnate în același timp. Organizarea programului de turnare al filmului pe loc va fi primordial pentru buna desfășurare a proiectului, de unde și necesitatea de avea un director de producție francez, care va colabora îndeaproape cu un coordonator de proiect, român. Ei vor plănui împreună zilele în care se va
filma ( o zi două pe persoană) și monta filmul. În ceea ce privește preproducția, un dosar de prezentare a cadrului, a satului și a eventualelor personaje va fi trimis participanților cu trei săptămâni înaintea debutului rezidenței. Astfel, fiecare va putea deja să își imagineze un scenariu.
Cadrul
Sculptorul român Romelo Pervolovici a construit o casăsculptură printre munți, într-un foarte mic sat din România, numit Slon, situat în apropierea orașului Vălenii de Munte. Aflat la numai o oră și jumătate față de București, casa are avantajul de a reprezenta un cadru original și contemporan, situat într-un sat tipic
românesc, ultimul sat întâlnit pe această rută, casa fiind ultima din șirul de case construite în acest sat.Un sat în care oamenii încă se deplasează cu căruța, în care oamenii au aceleași activități pe care le-au avut de-a lungul secolelor, dar pe care astăzi le desfășoară în conformitate cu noile legi europene, un amestec între trecut și prezent, pitoresc fără a fi devenit însă ostentativ, nicidecum o destinație turistică, genul de decor prea puțin reprezentat în producțiilor cinematografice autohtone.
Dialogul cu oamneii din sat este încurajat de către regizori care vor să filmeze persoanele locale. Coordonatorul român va fi la dispoziția regizorilor pentru a facilita dialogul, are rolul de interpret și organizează un casting pentru a găsi personajele de care realizatorii au nevoie (de exemplu, contactează școliile pentru a găsi copii sau, de ce nu, un cioban la stâna sa.
Casa beneficiază de un atelier/studio de artist amenajat la parterul acesteia, care, pe parcursul rezidenței, va putea fi transformat într-un studio de montaj/editare sau într-o cameră obscură pentru developarea filmelor; de un salon care oferă o perspectivă la 360° asupra peisajului, un spațiu ideal pentru sesiunile de brainstorming între regizori și organizarea etapelor de filmare; mai multe camere și facilități sunt, de asemenea, disponibile la etaj, oferind foarte multă liniște. În curte, se află și o casă veche, specifică zonei, și un mic deal care va putea servi ca spațiu de proiecție.