Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Vestigiile istorice ca suport pentru proiectul contemporan de arhitectură

Institutul Cervantes din București organizează, cu susținerea Roca și în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, două conferințe prezentate de arhitect doctor Pablo Olalquiaga Bescos și Luis Segundo Aran Sastre, ambii profesori la universitatea University Alfonso X El Sabio din Madrid, pornind de la tema centrală „Vestigiile istorice ca suport pentru proiectul contemporan de arhitectură”.

Evenimentul va avea loc la Institutul Cervantes din București (Bd. Regina Elisabeta 38) după cum urmează:

  • marţi, 12 mai, ora 18:00 – conferinţa “Intelect sau disciplină? Reflecţii critice asupra intervenţiei asupra patrimoniului”, susţinută, în limba engleză, de arh. dr. Pablo Olalquiaga
  • miercuri, 13 mai, ora 18:00 – conferinţa “Mai puţin înseamnă mai mult. Un exemplu critic”, susţinută în limba spaniolă cu traducere consecutivă în limba română, de arh. dr. Luis Segundo Arana Sastre.

Participarea la conferință este gratuită și deschisă tuturor studenților, arhitecților profesioniști și publicului larg interesat de arhitectură și design.

Cele două conferinţe se înscriu în programul workshop-ului internațional „Vestigiile istorice ca suport pentru proiectul contemporan de arhitectură”, organizat de patru universități de arhitectură de top din România, Spania și Italia, în perioada 9 – 19 mai. Workshop-ul implică participarea a 10 profesori universitari și 35 de studenți din cele trei țări.
1.    Universitatea de Arhitectură Federico II, Napoli, Italia
2.    Politecnico di Milano, Milano, Italia
3.    Universitatea Alphonso X El Sabio,  Madrid, Spania
4.    Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, România

roca -conf1

Pablo Olalquiaga a absolvit Universitatea ETS de Arhitectură din Madrid şi este Doctor Arhitect cum laudae al aceleeaşi universităţi. De-a lungul carierei sale a lucrat cu birourile Alison & Peter Smithson Architects şi David Chipperfield Architects la Londra. În prezent conduce biroul de arhitectură Olalquiaga Arquitectos, la Madrid, dezvoltând proiecte de urbanism şi design de interior, atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. Lucrările sale au primit numeroase premii atât naţionale, cât şi internaţionale, între ele Premiul pentru Construcţie acordat de Colegiul Arhitecţilor din Madrid, premiul ASPRIMA pentru cea mai bună publicitate imobiliară şi Premiul Sanchez Esteve pentru construcţie acordat de Colegiul Oficial de Arhitecţi din Cádiz.

În ceea ce priveşte mediul academic este profesor de proiecte arhitectonice la Universitatea Alfonso X el Sabio. A publicat „Carte despre curbe” şi articole indexate în reviste de specialitate precum RITA, ZARCH şi Constelaciones. A susţinut conferinţe şi a participat la numeroase workshop-uri şi seminarii ale ETS la Madrid, la Facultatea de Arhitectură din Belgrano în Buenos Aires, la VGT University la Vilnius şi la Universitatea Ion Mincu din Bucureşti. Este membru de la Comitetului Reprezentanţilor Colegiului Oficial al Arhitecţilor din Madrid şi membrul al Comisiei Internaţionale şi al Comisiei Universitare de Arhitectură din Spania.

 

roca -conf2

Luis Segundo Arana Sastre a absolvit Universitatea ETS din Madrid, şi-a început activitatea profesională în 1982, după ce a realizat diverse lucrări atât în domeniul privat, cât şi în cel public, unele dintre ele recenzate în reviste internaţionale precum Domus y Bauwelt. A fost finalist în cadrul celei de-a III-a Bienale de Arhitectură Spaniolă 1993-1995.

Doctor al Universităţii Politehnice din Madrid, din anul 2003 este profesor de Proiecte Arhitectonice la Şcoala Politehnică Superioră a Universităţii Alfonso X El Sabio. A susţinut cursuri şi conferinţe mai ales în domeniul intervenţiilor arhitectonice asupra teritoriului, monumentelor de patrimoniu sau istorice. A condus Seminarul despre Intervenţii Arhitectonice asupra clădirilor şi monumentelor de patrimoniu, organizat anul trecut la Universitatea Alfonso X el Sabio, în parteneriat cu Universitatea Ion Mincu şi Universita degli studi di Napoli Federico II. În prezent lucrează la un proiect de cercetare despre patrimoniu şi scrie articole de critică arhitectonică pentru Grupul de cercetare ARKRIT al Universităţii Politehnice din Madrid, desfăşurând, în acelaşi timp, munca de profesorat şi cea de arhitect liber profesionist.

Aceasta nu este prima dată când Roca susține tinerii designeri din România și își dovedește încrederea în talentul lor. La finalul anului trecut, compania a organizat o conferință specială pentru a anunța începutul noii ediții a competiției internaționale de design Jumpthegap, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, unde invitat special a fost designerul recunoscut internațional și membru al juriului Guta Moura.

 

Sari la conținut