Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Ziua Radio România Muzical la Muzeul Cotroceni

Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează în 24 martie un recital cu conotații speciale: pentru că într-o zi de 24 martie, în urmă cu 18 ani, începea să emită postul de radio care rămâne și astăzi unicul dedicat muzicii clasice și de jazz din România. Recitalul va fi susținut de o tânără pianistă doar cu câțiva ani mai mare decât Radio România Muzical: Sînziana Mircea, studentă în ultimul an la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln, desemnată în 2014 studenta anului la categoria arte din cadrul Galei Ligii Studenților Români în străinătate.

Sanziana Mircea
Recitalul din 24 martie cuprinde un program romantic ambițios și strălucitor: Barcarola op.60, 4 mazurci op.33 și Balada nr.1 de Frederic Chopin, alături de Ave Maria de Franz Schubert în aranjamentul lui Franz Liszt și suita “Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Musorgski.

Radio România Muzical, parte a corporației publice Radio România, a fost înființat în anul 1996; prima zi de emisie a fost 24 martie 1997. Istoria Radio România Muzical jalonează cele mai importante evenimente muzicale ale ultimilor 18 ani, parte dintre ele organizate chiar de Radio România Muzical: de la Festivalurile Chopin (1999) și Lipatti (2000) la Festivalul și Concursul de pian “Zilele Lipatti” (2010), recitalul pianistei Alice Sara Ott la aniversarea Radio România Muzical – 15 (2012). Radio România Muzical reflectă toate marile evenimente naționale și internaționale: pe frecvențele sale pot fi ascultate în direct atât concertele din cadrul Festivalului Enescu, cât și concerte și spectacole de pe marile scene internaționale. Radio România Muzical are și misiunea de a pune în valoare creația muzicală românească, alături de marile figuri ale artei interpretative românești; a organizat de asemenea stagiuni dedicate tinerilor muzicieni și a susținut tineri muzicieni în mari competiții internaționale: în 2014, doi români propuși de Radio România Muzical au câștigat marile premiile la cele mai importante competiții derulate sub emblema Uniunii Europene de Radio. Ca membru activ al Uniunii Europene de Radio, organizația care reunește radiourile publice din Europa, cu membri asociați și de pe celelalte continente, Radio România Muzical ‘exportă’ cele mai valoroase producții muzicale românești, fiind în multe cazuri organizator al unor concerte special pentru proiectele Uniunii Europene de Radio: ultimul a avut loc în 26 februarie 2015 pentru proiectul “Ziua muzicii vechi”.

Dincolo de toate acestea, Radio România Muzical și-a propus să fie un prieten al tuturor celor care, melomani împătimiți sau simpli ascultători, sunt atrași de universul aparte al muzicii clasice. Programele sale, diverse prin tematică și abordare, au un punct comun: accesibilitatea și locul prioritar oferit muzicii de cea mai bună calitate.

Printre tinerii promovați de Radio România Muzical se numără și pianista de 23 ani Sînziana Mircea, ale cărei înregistrări au fost oferite Uniunii Europene de Radio. Astfel, înregistrările Sînzianei Mircea au putut fi ascultate la BBC3, dar și la alte 13 posturi europene de radio, în cadrul emisiunii Notturno, cu prilejul Zilei naționale a României.

Sînziana Mircea s-a născut la București și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. După studiile liceale urmate în orașul natal, a fost admisă la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln; în cadrul proiectului Erasmus, a urmat un an aniversitar și la Guidhall School of Music and Drama din Londra, instituția unde va reveni din anul școlar 2015-2016 în calitate de masterand. La numai 11 ani, Sînziana Mircea susținea primul său recital în Statele Unite ale Americii; la 14 ani, revenea pe continentul american pentru un turneu în cinci orașe. La 20 ani, a debutat și în Japonia; la toate acestea se adaugă numeroase apariții pe scene importante europene. Sînziana Mircea a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, unde a obținut 12 premii întâi; a fost admisă și la masterclasses cu mari nume ale pianisticii contemporane: Dan Grigore, Peter Donohoe, regretatul Aldo Ciccolini.

Sânziana Mircea a fascinat audienta prin muzica sa” (Ziarul Toyama, Japonia, 27 noiembrie 2012)

Biletele pentru recitalul din 24 martie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, oficiile Poştei Române, magazinele Inmedio şi Germanos, Sala Radio.
Parteneri media: Agerpres, 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Zeppelin, getlokal.ro, artline.ro, port.ro, ziarulmetropolis.ro şi ceascadecultura.ro.
Accesul la Sala Cerchez se face la intrarea principală a Muzeului Cotroceni, aflată vis-a-vis de Grădina Botanică, pe baza unui buletin de identitate.

Sari la conținut