Expozitie: 6-22 februarie 2014 @Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Irina Nicolau
Vernisaj: 6 februarie 2015, de la ora 13
O lume bogată, inevitabil fragmentară, alcătuită din obiecte oferite acestei expoziții de locuitorii Roșiei Montane; obiecte felurite, obiecte uitate prin poduri sau pivnițe, altele utilizate zi de zi; obiecte obișnuite sau excepționale, caracteristice unor ocupații, unui mod de viață; obiecte profane sau de cult, obiecte memoriale, împreună cu mărturiile deținătorilor despre însemnătatea lor.
O selecție de obiecte din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, schițează un alt palier narativ al expoziției despre Roșia Montană: o explorare a frumosului comun, până de curând parte a vieții de zi cu zi, acum pe cale de a se pierde. O expoziție în care vizitatorul este invitat într-o călătorie imaginară și concretă în același timp. Călătoria prin Roșia Montană – fragmentară, eterogenă, contradictorie și incitantă – îndemn la revenire și la înțelegere.
Expoziția se desfășoară în cadrul celei de-a 5-a ediții a Zilei Roșiei Montane, un eveniment al Campaniei Salvați Roșia Montană, și este organizată de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Muzeul Național al Țăranului Român și Asociația București – pro urbe.
În 2015 aniversăm 1884 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, atestată documentar în 6 februarie 131: Alburnus Maior, denumirea latină a Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionată în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate descoperite în minele de la Roşia Montană reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.
Ziua Roşiei Montane este un eveniment organizat anual, pentru a face cunoscut patrimoniul natural şi cultural excepțional de la Roşia Montană şi pentru a accentuea necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestui ansamblu valoros, cu potenţial de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, cu această ocazie, rememorăm riscurile cu care se confruntă întreaga zonă a Roșiei Montane, ca urmare a proiectului minier propus de compania Roșia Montană Gold Corporation.
Ca în fiecare an, și cea de-a cincea ediţie a evenimentului vă invită la expoziție pe tema patrimoniului cultural al Roșiei Montane, proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, despre impactul altor proiecte miniere în diferite regiuni, precum și despre rezistența comunităților locale, discuții și dezbateri, și, nu în ultimul rând, concerte ale artiștilor care susțin Roșia Montană.
De-a lungul timpului, Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită în zeci de oraşe din ţară şi străinătate, precum Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Nehoiu, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea, Vaslui, Chişinău (Rep. Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria).
Ziua Roşiei Montane este un eveniment independent financiar. Nu sunt acceptate sponsorizări din partea companiilor sau a persoanelor politice. Ziua Roşiei Montane este un eveniment apartinic. Afişarea de simboluri politice de orice fel, prezența personalităţilor politice la eveniment, partizanatul ideologic sau politic nu sunt acceptate. De asemenea, politizarea evenimentului prin alte căi va fi sancționată public. Ziua Roşiei Montane se bazează pe implicarea și contribuția voluntară a tuturor persoanelor: organizatori, invitaţi, parteneri. Ziua Roşiei Montane este un eveniment deschis tuturor, intrarea fiind liberă în fiecare oraş.
ziuarosieimontane.ro
FB/rosia.montana.in.unesco
rosiamontana.org