Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

3 Open calls: Celebrating Trouble – Choreografic Convention, Timișoara

„Celebrating Trouble. Choreographic Convention” prezintă un program dedicat artelor performative și multidisciplinare, fiind organizat de Asociația 4Culture în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning și co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

În perioada 4 – 8 octombrie, în Timișoara, se vor desfășura spectacole de dans și performance, expoziții și dezbateri cu speakeri și performeri care activează pe scena culturală internațională. În cadrul proiectului au fost lansare trei apeluri deschise pentru participarea la segmente coordonate de artiști internaționali, participarea fiind gratuită..

 

OPEN CALL: rezidența artistică ”Lifeboat”

Proiectul se va desfășura în Timișoara, în perioada 25 septembrie (sosire) – 8 octombrie (plecare).

 

LIFEBOAT

 

Rezidența „Lifeboat” este destinată artiștilor care au resimțit efectele unor crize profunde precum repercusiunile invaziei în Ucraina de către Rusia, dar și artiștilor din regiuni în care comunitățile se confruntă cu crize socio-politice sau naturale, care au consecințe tragice similare.

Artiști cu o viziune proactivă csunt invitați să se alăture timp de 2 saptamani unui context artistic ce își propune să abordeze situația infrastructurii culturale afectate de război/ dezastre naturale sau alte crize majore cu care s-au confruntat în regiunile de unde provin. Traseul rezidenței urmărește maniere în care arta poate avea un impact în cazuri de crize similare.

La sfârșitul rezidenței, artiștii vor putea prezenta rezultatele cercetărilor sale și vor fi invitați în calitate de speakers la discuția de tip panel „Arta ca mijloc de supraviețuire”, în data de 7 octombrie.

Cum aplici:

Participarea e gratuită și se va face pe bază de înscriere.
Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail cu subiectul „LifeBoat” la adresa coordination@4culture.ro, în care să atașeze CV-ul sau biografia, în limba engleză sau română.

Termen limită: 10 septembrie 2023
Perioada de desfășurare: 25 septembrie – 8 octombrie 2023.
Locul de desfășurare: Centrul de Proiecte, Timișoara

Beneficii:
-Onorariu:
-Sprijin logistic și administrativ pe întreaga durată a rezidenței;
-Acces la un program de întâlniri cu artiștii și partenerii proiectului, la evenimentele interne și la cele deschise publicului larg ale conferinței Celebrating Trouble – Choreographic Convention;
-Posibilitatea de a participa în cadrul laboratorului de creație ”Working Method”, coordonat de Enkidu Khaled în aceeași perioadă.

 

Ateliere și performance alături de artista Myriam Van Imschoot
A SONG FOR EVERYONE

Ești un iubitor de natură, un pasionat de sunete, sau poate amandouă? Ai un interes deosebit pentru insecte sau curiozitatea de a afla cum putem învăța chiar și noi din arta comunicării lor? Dacă te alături acestui proiect, poți deveni parte dintr-un spectacol sonor alături de un grup de artiști internaționali. Sunt primite cu plăcere toate candidaturile și cu deschidere la multe posibilități.

 

A SONG FOR EVERYONE

 

Artista Myriam Van Imschoot, stabilită în Bruxelles, oferă gratuit o serie intensivă de ateliere experimentale de sunet care se vor desfășura în Timișoara și vor culmina cu un spectacol intitulat A SONG FOR EVERYONE.

În cadrul acestor ateliere, participanții vor explora relațiile dintre oameni, sunetele naturii și lumea care îi înconjoară. Acestea vor fi coordonate de Myriam Van Imschoot și artiștii colaboratori Caroline Daish, Irena Radmanovic, Lendl Barcelos și Jean-Baptiste Veyret-Logerias.

Mimetismul este un aspect important în acest context. Cum putem să scoatem sunete asemenea unor lăcuste sau a unor greieri, cum putem, ca oameni, să fim inspirați de comportamentul colectiv și organizațiile sociale din lumea animalelor, care este relația noastră cu respirația, vântul și sunetele materiei?

Lucrările artistei Myriam Van Imschoot sunt creative, incluzive și au mereu o tenta de umor. In fiecare spectacol, ea propune o călătorie fantastică în lumea sunetelor, unde fiecare element rezonează la vibrațiile frecvențelor.

Atelierele vor începe cu exerciții fizice și jocuri de percepție, apoi treptat va urma prezentarea unor tehnici de lucru inspirate de insecte, avioane, trompete și alte elemente abstracte. Discuțiile și feedback-ul sunt personalizate și vor ține cont de contextul creat.

Sunt căutate persoaner de orice vârstă din Timișoara și din zonele apropiate, care doresc să participe la întregul program de ateliere și să fie actori în spectacolul “A Song For Everyone”. Abilitățile vocale nu sunt

Comunicarea o să se realizeze în limba engleză. Dacă va fi necesar, vi se va putea oferi traducere în limba română. Alte limbi pe care artista le poate folosi sunt: franceza, italiana, sârba, germană și bineînțeles, comunicarea nonverbală.

necesare. Pentru: iubitori de natură și artă, oameni curioși, deschiși către un proces de descoperire.

Loc:
Pavilionul ISHO, Bulevardul Take Ionescu 50-52, Timișoara.

Program
6 sesiuni de ateliere a câte 3 ore
28 Septembrie: 7 – 10 PM
29 Septembrie: 7 – 10 PM
30 Septembrie: 7 – 10 PM
3 Octombrie: 7 – 10 PM
4 Octombrie: 3 – 6 PM + pauză de cină + 7 – 10 PM

Repetiție și 2 spectacole
Vineri 6 octombrie, Repetiție generală: 6 PM – 9 PM
Sâmbătă 7 octombrie, Spectacol: 6 PM – 9 PM, spectacolul de la 8 PM.
Duminică 8 octombrie, Spectacol: 3PM – 6PM, spectacolul de la 5 PM.

Se oferă un onorariu de 30 EUR per spectacol / 60 EUR în total.

Cum să aplici:
Trimite câteva rânduri despre tine și de ce ai vrea să te alături, la adresa coordination@4culture.ro, cu subiectul e-mailului: „A song for everyone”, până pe 15 septembrie 2023.

 

Open Call: Laborator de creație coordonat de Enkidu Khaled

Condus de Enkidu Khaled, regizor și performer de origine irakiană, stabilit in Bruxelles, laboratorul se va desfășura în perioada 26 septembrie – 7 octombrie 2023, în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, fiind organizat de Asociația 4Culture în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, și organizat cu sprijinul Centrului de Proiecte Timișoara.

Laboratorul se va încheia prin prezentarea publică a unei creații colective, rezultată în urma cercetării conduse de Enkidu Khaled.

 

ENKIDU KHALED

 

Cum aplici:
Participarea este gratuită și se va face pe bază de înscriere, în limita a maxim 20 de persoane. Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail cu subiectul „Laborator de Creație – Enkidu Khaled” la adresa coordination@4culture.ro, în care să atașeze CV-ul sau biografia, în limba română și/sau engleză.

Termen limită: 15 septembrie 2023

Locul de desfășurare: Centrul de Proiecte, Strada Vasile Alecsandri 1, Timișoara
Perioada de desfășurare: 26 septembrie – 7 octombrie 2023

Atelierul se va desfășura în limba engleză.

Concept:
Laboratorul pornește de la o metoda de creație dezvoltată de regizorul Enkidu Khaled în timpul studiilor la Institutul Internațional de teatru DasArts din Amsterdam, avand ca obiectiv generarea de material artistic prin transpunerea unor experiențe personale cu ajutorul creativității.
„Working Method” își propune deschiderea unui loc de întâlnire cu sinele și cu ceilalți. Oferă mijloace de lucru care să interogheze teme curente prin prisma identității personale și culturale. Prin aceasta metodă, Enkidu Khaled aduce participantii la întâlnirea dintre viață și teatru.

Despre artist:
Enkidu Khaled este regizor și performer, născut la Bagdad și stabilit la Bruxelles.
A studiat teatrul până în 2006 la Institutul de Arte din Bagdad, unde a început să lucreze în cinema. În 2008, a părăsit Irakul din cauza războiului, stabilindu-se ulterior în Belgia. În timpul studiilor sale la Amsterdam (2014-2017), a dezvoltat „Working Method”, pe care o implementează în practica sa de educație artistică, adresându-se profesioniștilor și amatorilor. În 2016 „The Working Method” a câștigat premiul „Big in Belgium” și a fost prezentat la Festivalul de la Edinburgh. Pentru piesa sa de teatru documentar „Baghdad” a fost premiat cu cea mai bună interpretare actoricească la Festivalul Internațional de Teatru MESS de la Sarajevo în 2018. Spectacolul său de teatru„ Bar by bar, night by night, story by story, onward!” a adaptat pentru scenă romanul de debut al scriitorului irakian Hassan Blasim și a avut premiera în 2021 la KaaiTheater Brussel. În 2022 a adus pe scenă spectacolul colectiv „Tank Tink/One” în cadrul ECOPOLIS, festival dedicat celor implicați pentru cauza unul viitor sustenabil. În prezent, Enkidu Khaled lucrează ca artist asociat la Toneelacademie Maastricht.

În timpul războiului din Irak, când viețile cotidiene erau în pericol, Enkidu Khaled ca tânăr creator de teatru a pus adesea sub semnul întrebării rolul artei în viața lui de zi de zi. Devenind conștient de impactul artei pentru dezvoltarea societății și a individului, a ajuns să înțeleagă teatrul ca pe un instrument de supraviețuire și nu ca pe un privilegiu. Pe lângă proiectele sale artistice, s-a dedicat educației prin artă. Cercetările sale l-au determinat să imagineze un model de educație artistică bazat pe înțelegerea de sine, contextualitate și imaginație.

_______________
Celebrating Trouble. Choreographic Convention este organizat de Asociația 4Culture în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning și co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sari la conținut