12 instalații multimedia la Magic Garden – Palatul Episcopal din Oradea

Luni, 19 septembrie 2022, s-au deschis porțile Magic Garden, o expoziție multimedia interactivă care va transforma, timp de o lună, grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea într-un tărâm de poveste.

Proiectul invită publicul într-o călătorie în care natura, istoria și legendele locului prind viață și se metamorfozează într-un spectacol cinetic de lumină și artă, la care vizitatorul este chemat să participe activ, pentru o experiență fantastică și memorabilă.

Grădina Palatului Episcopal se va dezvălui surprinzătoare și impresionantă atât celor care o cunosc, cât și celor care o vizitează pentru prima oară, instalațiile artistice din cadrul expoziției desăvârșind magic, în mijloc de toamnă, arhitectura splendidă barocă.

,,Magic Garden este un spectacol de lumini, muzică, scenografie și artă modernă pus în scenă de artiști cu renume internațional și experiență din România și Norvegia. Construim împreună de mai bine de șase luni această experiență interactivă, care stimulează toate simțurile și care invită participanții, odată intrați pe traseu, să ia parte la acțiune în mod direct. Suntem nerăbdători să pornim proiectul și să vedem reacțiile participanților“, spune Nely Borza, directorul artistic al proiectului.

12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia, o parte dintre ele selectate în urma unui concurs de proiecte, vor transforma peste noapte aleile grădinii palatului. Plimbându-se prin Magic Garden, vizitatorii se vor putea întâlni, spre exemplu, cu regele Ladislau, experiență înlesnită de Cecilie Knutsen, artist plastic și vizual din Bergen (Norvegia) sau vor asculta muzica inspirată din compozițiile lui Michael Haydn. De asemenea, vor putea admira budoarul împărătesei Sissi, imaginat de Alexandru Pantelimon, un profesionist din zona de producție de teatru și operă, sau vor putea auzi cum bate „Inima Pământului”, instalație creată de norvegianul Morten Skattkjær, un artist experimentat în construcția designului vizual și arhitectural pentru evenimente.

 

Palatul Episcopal din Oradea

 

În plus, toți cei care vor păși în Magic Garden se vor putea bucura de insulele colorate de lumină, de muzica special compusă pentru proiect de compozitorul Alexei Țurcan, precum și de spectacolele de artă stradală.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 19 septembrie – 18 octombrie. Persoanele care doresc să viziteze Magic Garden trebuie să se înscrie în prealabil într-unul dintre tururile ghidate de pe site-ul proiectului. Primul tur începe în fiecare zi la ora 20:30, moment în care vizitatorii vor păși prin Portal și vor fi întampinați de către Horologium, personaj care îi va însoți pe tot traseul. Fiecare tur va dura 30 de minute, în fiecare seară fiind disponibile 15 tururi.

De asemenea, participanții vor putea experimenta expoziția folosindu-se de realitatea augumentată, prin instalarea aplicației Magic Garden. Scanând codul QR din perimetrul evenimentului, vor putea vedea direct cu camera telefonului cum arăta curtea Palatului Episcopal Romano-Catolic odinioară.

Magic Garden își așteaptă vizitatorii cu personajele ei fantastice, pregătită să îi cucerească și să le ofere o experiență plăcută. Mai multe informații despre acces, programul complet al tururilor și expoziției sunt disponibile pe magicgardenexperience.ro.

Magic Garden este o expoziție multimedia captivantă și unică în România, care își propune să evidențieze și să popularizeze povestea și istoria unor spații considerate patrimoniu cultural național, folosind instalații artistice contemporane și multimedia. Prima ediție a Magic Garden va avea loc în Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea și se adresează publicului larg. Proiectul este inițiat de Asociația Why Not Us – Asociația De Ce Nu Noi, și este implementat în parteneriat cu Christian Westblikk din Norvegia.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Parteneri: Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Visit Oradea, Magic FM
Sponsor principal: BCR
Sponsori: Octavic, Sykes
Parteneri media: Jurnal Bihorean, Info Oradea, Oradea in direct, Crișana, romandra.ro, Visător prin lume, Bihary Napló, Erdon, Bihor Online, Erdély Online, Plusz FM, Itsy Bitsy

Sari la conținut