EASTERN CONNECTION / dans contemporan / România – Japonia / 2013 – 2015

„Eastern Connection” este un program de colaborare româno-japoneza în domeniul dansului contemporan, reunind artisti, producatori, organizatori de festivaluri si critici de dans, initiat de coregraful Cosmin Manolescu si derulat pe durata a doi ani, între 2013-2015. Proiectul reprezinta prima platforma de cooperare între România si Japonia în zona dansului si are ca scop sa faciliteze si sa stimuleze cunoasterea între comunitatile artistice contemporane din cele doua tari. 

Runda I: 30 august – 17 septembrie, Bucuresti

Faza pilot a programului se desfasoara la ZonaD – studio Paradis Serial si CNDB în Bucuresti în perioada 30 august – 17 septembrie, si include o platforma de reflectie destinata explorarii posibilitatilor de colaborare artistica dintre România si Japonia, reunind profesionisti ai dansului din cele doua tari, conferinte, prezentari si spectacole. Programul detaliat este disponibil în continuare.

Participanti Japonia: Zan Yamashita (coregraf), Mikiko Kawamura (coregraf), Shinji Ono (producator al Trienalei de Dans de la Tokyo, director program Teatrul Aoyama din Tokyo), Norikoshi Takao (scriitor & critic de dans), Ayako Miyake (manager)

Participanti România: Cosmin Manolescu (coregraf & manager, initiator al proiectului), Mihaela Dancs (coregraf/ performer), Mihaela Michailov (critic de dans & dramaturg), Stefania Ferchedau (manager ZonaD), Miki Braniste (director al festivalului Temps d’Images Cluj)

Eastern Connection este un program organizat de Fundatia Gabriela Tudor în parteneriat cu Teatrul Aoyama din Tokyo, cu sustinerea The Saison Foundation, Tokyo. Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National. Partener asociat: Centrul National al Dansului Bucuresti. 

Parteneri media: Sapte Seri, Zeppelin, Scena.ro, ArtAct magazine, Tataia, Modernism, ArtClue, Romania Pozitiva

Locuri: ZonaD – str. Iulia Hasdeu nr. 3 / CNDB – Blvd. Marasesti nr. 80-82

PROGRAM DETALIAT

sambata, 31 august

  • 17:00 – Prezentare: Proiecte realizate de Miki Braniste, Stefania Ferchedau si Ayako Miyake. Prezentare destinata familiarizarii participantilor români si japonezi cu proiecte derulate în cele doua tari. (în limba engleza)

[loc: ZonaD]

Ayako Miyake a produs diverse proiecte de teatru, a organizat concerte si proiecte educationale, lucrînd în acelasi timp pentru organizatii artistice si teatre publice. Din 2007, nu doar în Japonia, ci si la nivel international, a jucat un rol activ în dezvoltarea de co-productii internationale si în stabilirea de legaturi între artistii si organizatiile artistice din Japonia. Promoveaza activismul în arta ca o forma de arta conceptuala si o forma de „experienta”. 

Miki Braniste conduce Asociatia Colectiv A din Cluj si este director artistic al festivalului Temps d’Images, organizat anual la Cluj. 

Stefania Ferchedau este manager al studioului ZonaD si al programului E-Motional, organizator si producator de proiecte realizate în colaborare cu artisti din zona dansului contemporan. 

  • 19:00 – Prezentare: Proiecte create de Zan Yamashita si Mikiko Kawamura (în limba engleza)

[loc: ZonaD

Stabilit la Kyoto, Zan Yamashita este unul dintre cei mai importanti coregrafi japonezi, senior fellow al Saison Foundation din Tokyo. Piesele sale principale includ “The Sailors” cu dansatori performînd pe o pluta în balans, “The invisible man”, cu expresia dansului în cuvinte, acestea fiind bine primite deopotriva în Japonia si la nivel international. Spectacolul sau “It’s just me coughing” a primit Premiul “Kyoto Art Center Theatre Award” în 2004. Zan Yamashita lucreaza deseori cu artisti din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text si expresia fizica. Spectacolele sale au fost prezentate în strainatate la Live Arts Bangkok (2007, Thailanda), Kunsten Festival des Arts (Belgia, 2008), la Festivalul International de Dans Contemporan si Performance de la Istanbul (2009), la TBA Festival (Portland, Oregon, 2010). În ultimii ani a fost implicat în proiecte colaborative cu artisti straini, între care dansatorul thailandez Pichet Klunchun si regizorul Fahmi Fadzil din Malaezia. Zan Yamashita conduce de asemenea un studio de dans din Kyoto, care ofera spatiu de rezidenta pentru artistii locali si organizeaza ateliere.

Mikiko Kawamura este o coregrafa emergenta. Ca studenta la Colegiul Japonez de Educa?ie Fizica pentru Femei a aplicat cu o piesa la sectiunea New Choreographer Division din cadrul competitiei Yokohama Dance Collection EX2011 si a cîstigat premiul Outstanding New Artist. Un an mai tîrziu a cîstigat premiul New Artist Prize la “Dance gaMitai! New Figure Dance Festival 10” si a continuat sa atraga aten?ia ca o noua figura pe scena dansului japonez, cu o prezenta unica. Îi place sa-si spuna ca este “o fata care se joaca într-o lume imaginara”, dansul lui Mikiko Kawamura exprimînd o lume în care alter ego-ul sau latent, cu o sexualitate ascunsa, violenta si dorinta, se manifesta în libertate pentru a descoperi sensibilitatea unui artist nascut în 1990.  

luni, 2 septembrie

  • 19:00 – Jam-session condus de coregraful Cosmin Manolescu cu participarea muzicianului Vlaicu Golcea & a video-designerului Cinty Ionescu

[loc: ZonaD]

Serile de improvizatie sînt deschise dansatorilor si coregrafilor, actorilor sau altor artisti interesati, precum si publicului larg. Programul demareaza cu o încalzire scurta si se încheie cu o runda de discutii si feedback-uri pe marginea experientei fiecarei seri.

marti, 3 septembrie

  • 19:00 – Lecture: Dansul contemporan japonez între trecut si prezent – actualitate dincolo de Butoh si dupa tsunami, de Takao Norikoshi. Include vizionari de fragmente video ale unor piese realizate de coregrafi japonezi. (în limba japoneza cu traducere consecutiva în româna)

[loc: ZonaD]

  1. Totul începe în 1986 / Cazul Teshigawara: ne putem exprima fara butoh / Pina Bausch – un soc cultural în Japonia / Influenta butoh se extinde în toata scena de dans contemporan / Caderea “bubble economy” si cresterea bugetelor nationale
  2. Structura dansului contremporan japonez
  3. Dansatori si coregrafi importanti / Figuri de marca / Artisti emergenti

miercuri, 4 septembrie

  • 19:00 – Lecture: Spatii de trecere, de Mihaela Michailov

[loc: ZonaD]

Tensiunea spatiului de reprezentare si legitimare a fost dominanta în dansul contemporan post 1989. Dansul a fost copilul orfan locativ, mereu în cautare de parinti spatiali temporari. Dansul a dat multe teste. Pe unele le-a trecut, pe altele le-a picat. De fiecare data însa si-a creat spatii vulnerabile de supravietuire si continuitati cu denivelari. Prelegerea analizeaza „rupturile de permanenta”, „spatiile de politica afectiva” – locuri ale protestului, ale rezistentei, ale compromisului – si constanta privare a fenomenului dansului contemporan de un cadru stabil.

joi, 5 septembrie

  • 20:00 – Spectacol: (anti) aging, Madalina Dan & Mihaela Dancs

[loc: CNDB, Sala Stere Popescu] 

(anti) aging a fost creat din dorinta de a fi reluat peste 30 de ani, în 2041. Madalina Dan si Mihaela Dancs propun formatul sanatoriului creativ întru destindere, deconectare si confort psihic, savurarea placerii, vitalitate si voluptate, acceptarea serena a prezentului, menajare si conservare pentru viitor.

Concept, coregrafie, interpretare: Madalina Dan, Mihaela Dancs / Design lumini: Catalin Nicolescu / Manager si consultant artistic: Stefania Ferchedau / Parteneri si finantatori: Centrul National al Dansului Bucuresti, E-motional Bodies& Cities/ Fundatia Gabriela Tudor, artsf
* Spectacolul contine nuditate

marti, 17 septembrie

  • 19:00 – Prezentare: Sharing process – rezidenta artistica Eastern Connection, cu Zan Yamashita, Cosmin Manolescu, Mikiko Kawamura

[loc: ZonaD]

Sari la conținut