Ziua Roșiei Montane. 1889 de ani de atestare documentară

În 6 februarie 131, juristul Valerius Firmus încheia pe o tăbliţă cerată din lemn de brad, de 145 X 70 mm, un contract de închiriere a forţei de muncă într-o mină de aur din Alburnus Maior, semnând astfel și prima atestare documentară a Roşiei Montane.

În 6 februarie 2020, la Green Hours (Cakea Victoriei 120, București), suntem invitați să rememorăm de ce merită Roșia Montană să fie în Patrimoniul Universal UNESCO, și să sărbătorim 1889 de ani de atestare documentară a aşezării, cu meniu tradițional, pălincă locală, concerte, expoziţie, dezbatere și lansăm ghidul de patrimoniu. Totul este realizat pro-bono de voluntari și toate fondurile obținute susțin Şcoala Gimnazială „Simion Balint” Roşia Montană.

Evenimentul se bazează pe trei principii:

1. Ziua Roșiei Montane este o acțiune apolitică inițiată de Prietenii Roșiei Montane în anul 2011. Nu este acceptată nicio formă de colaborare, contribuţie sau promovare politică. Nu este acceptată politizarea prin alte căi.
2. Se bazează exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitaţi, parteneri etc.
3. Este un eveniment deschis, cu intrare liberă.

Program:

Gustă Roșia Montană – cină caritabilă
orele 16:00-22:00
Participanții comandă un meniu gătit de un roșian și voluntari, cu ajutorul Green Hours: vărzar și palincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din Apuseni. Există şi variantă vegetariană. Fondurile rezultate susțin educația copiilor din localitate.

Numărul de porții e limitat, așa că e recomandată sosirea din timp. Mâncarea poate fi luată și la pachet. Donația recomandată este 50 de lei.

Dezbatere „Uniți, salvăm școala rurală?”
orele 18:30-20:00

La țară, școala pare să moară; cel puțin asta reiese din imaginea toaletelor din curte, a clădirilor dărăpănate sau a copiilor care trebuie să parcurgă pe jos kilometri întregi pentru a putea învăța. În fapt, situația precară a învățământului local este doar o fereastră spre problemele mai largi ale lumii noastre rurale. Îmbunătățirea sistemului de educație le poate rezolva, măcar parțial? Poate fi școala transformată pentru a crește calitatea vieții în comunele României sau pentru a combate fracturile sociale specifice unor localități precum Roșia Montană? Pentru a ști dacă și cum școala ne poate salva ruralul, trebuie să îi înțelegem realitățile.

Ziua Roșiei Montane 2020 vă invită să căutăm împreună răspunsurile întrebării: ce e de făcut cu școala rurală? Ne vor ajuta invitații care, în ultimii ani, și-au dedicat cariera documentării realității învățământului românesc.

Florinela Iosip este jurnalistă specializată în domeniul Educației, activând în presă din 2016. A lucrat la Realitatea TV, Adevărul, iar în prezent este reporter special la Ziarul Libertatea.

Mădălina Muscă are un doctorat în antropologie despre dificultățile educaționale ale copiilor romi din mediul rural și dinamicile de putere implicate în procesul de școlarizare. A predat în preuniversitar și a lucrat în diverse contexte educaționale.

Sebastian Toc a studiat în ultimii ani schimbările din sistemul de învățământ românesc precum și politici sau programe care au avut ca obiectiv reducerea disparităților dintre învățământul rural și urban. În anul 2018 a publicat cartea „Clasă și educație. Inegalitate și reproducere socială în învățământul românesc” la editura Pro Universitaria.

Prezentarea ediției 2020 a Roșia Montană Marathon
orele 18:30
Sau cum vă puteți bucura de un weekend de poveste pe 19-21 Iunie 2020, atunci când are loc cea de-a VIII-a ediție a maratonului de la Roșia.

Expoziţii și lansare ghid
orele 19:00
_ Expoziție de fotografie din subteranele Roșiei Montane Jaroslav Sanda și Ivan Rous. Eveniment organizat cu ajutorul Asociatiei RYMA
_ Expoziție de pictură Daria Frunză
_ Lansare Ghid de intervenție pentru Roșia Montană / ARA

Concert Trei Parale
orele 20:30-21:30

Prin proiectul Ciobanul care și-a pierdut oile, muzicienii de la Trei Parale au dorit să renască sonoritățile deosebite și puternice ale lumii vechi țărănești.

Proiectul a fost lansat în 2014 și este o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale prin doine, balade, cântece pastorale și melodii de joc. Membrii formației vor cânta la felurite fluiere, simple sau mai speciale: (caval, tilincă, fluier gemănat) la cimpoi, drâmbă, țiteră, cobză, contră, gordună, dobă.

Muzicieni:
Florin Iordan: fluiere, caval, cimpoi, țiteră, cobză, contră
Daniel Pop: voce, fluiere, caval, drâmbă
Mihai Balabaș: vioară
Beatrice Iordan: voce, cobză, gordună

Intrarea e liberă.

Fb event

Sari la conținut