Rockwool - fabricat in Romania

Zeppelin la Conferința Internatională a European Academy of Participation

Cosmina Goagea, reprezentând Asociația Zeppelin, a fost unul dintre cei 3 vorbitori (alături de Merlijn Twaalfhoven, din Olanda și Michelle Browne, din Irlanda) care au prezentat exemple de practică participativă la Conferința Internatională a European Academy of Participation – EAP, care s-a desfășurat în zilele de 27 si 28 octombrie 2016 la Dublin.

Dezbaterea a fost moderată de Katherine Atkinson de la Create Ireland

European Academy of Participation – EAP este un parteneriat între 10 universități și centre de artă și cultură din Europa. Universitatea Națională de Arte București – UNArte este partener strategic în cadrul acestui proiect.

Reprezentanții UNArte la Conferința Internațională a EAP de la Dublin au fost: Aurora Kiraly (lect. asist. univ. dr., departamentul Fotografie și Imagine Dinamică), Cristina Csapo Reka Dup (lector univ. dr., departamentul Sculptură), Irina Botea (artist vizual, drd. Goldsmiths University, Londra) și Loredana Bardaș (artist vizual, absolvent Fotografie și Imagine Dinamică UNArte). Irina Cios (director AFCN, drd., lector asociat UNArte) a fost unul dintre facilitatorii sesiunii de creativitate Open Space din cadrul conferinței de la Dublin

Coordonatorul de proiect din partea UNArte București este Roxana Trestioreanu (conf. univ. dr., director departament Fotografie și Imagine Dinamică)

*Fotografii de Reka Csapo Dup și Aurora Kiraly

 

Academia Europeană Participativă

Producători creativi în comunitățile de mâine

Un parteneriat strategic sprijinit de programul ERASMUS+ al Comisiei Europene. Septembrie 2015 – August 2018

Academia Europeană Participativă (EAP) reunește 10 organizații de învățământ superior și de artă și cultură, din întreaga Europă, ce își propun să contribuie la un climat incluziv în Europa, în care oamenii trăiesc împreună respectându-și reciproc diferențele. Aceste organizații consideră practica artistică participativă ca abordare fundamentală în procesul de construire a unui spațiu cultural comun, prin implicarea comunităților.

Participarea este la modă! / actuală!

Practica artistică participativă oferă o alternativă la frecventa lipsă de implicare a structurilor oficiale, adresează prioritățile finanțatorilor, contribuie la coeziunea socială și ridică o serie de întrebări etice legate de responsabilitate și auctorialitate. Acest demers reflectă, de asemenea, tot mai accentuata dispariție a cezurii dintre activitatea academică și practica artistică, dintre ipostaza de manager al politicilor culturale, artist, curator și public, și profilează o nouă ipostază cheie, aceea a producătorului creativ.

EAP își propune să dezvolte:

  • o definiție comună a unui profilul universitar axat pe practica participativă, contribund la dialogul pe această temă dintre mediul academic si cel cultural și artistic. EAP aplică metodologia „TUNING”, ce urmărește armonizarea structurilor educaționale, în redactarea unui document de referință, care să fie validat și publicat cu scopul de a fi util educatorilor și practicienilor.
  • un modul de curs intensiv de 2 luni, oferit în comun de universități și organizații culturale, care subliniază valoarea aplicată a educației universitare în raport cu piața muncii. Modulul se adresează masteranzilor în domeniile umaniste și artistice, cât și practicienilor – artiști, traineri, profesori, curatori etc. – din organizații culturale, care doresc continuarea dezvoltării personale apelând la sistemul învățării pe tot parcursul vieții.

Ambiția EAP este să valorizeze atât resursele învățământului superior cât și experiența unică și laborioasă a proiectelor și organizațiilor creative din întreaga Europă, care activează publicul în demersul lor. Prin această abordare încrucișată a sectorului educațional și al celui creativ, EAP pune accentul pe practica artistică participativă și pe impactul potențial asupra societăților tot mai diverse din Europa.

Sari la conținut