Rockwool - fabricat in Romania

VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC! Teatru politic și dezbatere pe tema marginalizării sociale

Miercuri, 24 februarie de la ora 19:00 @ Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea Bucureşti (Șos. Panduri nr. 90)

Din inițiativa Asociației Carusel, un spectacol de Alex Fifea, Cătălin Rulea și David Schwartz, urmat de o dezbatere care va avea ca punct de plecare o serie de aspecte punctate în piesa de teatru, precum abuzurile asupra grupurilor sociale vulnerabile, stigmatizarea consumatorilor de droguri și posibilele soluții la aceste probleme.

VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC! a fost rezultatul unei cercetări de aproape un an întreprinsă de Alex Fifea plecând de la circumstanțele morții lui Daniel Dumitrache, zis Dinte, în vârstă de 26 de ani, parcagiu în centrul vechi din București, care în noaptea de 4 martie 2014 a fost ucis în Secția 10 poliție. (O investigație Casa Jurnalistului – aici: Procesul / Moartea / Parcarea / Poliția)

Spectacolul  a avut premiera în martie 2015 la Salonul de Proiecte (Anexa M.N.A.C.) în cadrul expoziției Eroismul răsare într-un depozit de mărfuri.

Daniel Dumitrache este din păcate reprezentantul unei întregi categorii sociale. Sărăcia, lipsa accesului la educație, consumul de droguri, cazierul sunt tot atâtea motive pentru ca drepturile elementare ale lui Dinte să fie anulate în fața abuzului de putere al poliției. Dezbaterea ce urmează după spectacol își propune să interogheze posibilele răspunsuri sau soluții la una dintre realitățile cu care unele dintre persoanele fără adăpost, lucrătoarele sexuale, parcagii sau cerșetorii se confruntă – consumul de droguri.

Violența este principalul mecanism de control, prin care poliția apără conservarea actualelor structuri de clasă și raporturi de putere. Violența polițiștilor este rezultatul direct al violenței și rasismului din societate, unde discursul anti-romi se intersectează cu discursul împotriva „săracilor”, „șmecherilor”, „cerșetorilor”.

 

3

 

Tot la invitația Asociației Carusel, spectacolul VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC! va fi jucat în cursul lunii aprilie 2016 în Iași și Timișoara în mediul universitar. Accesul este gratuit și permis inclusiv persoanelor din afara universității pentru toate cele trei spectacole.

Alexandru Fifea, actor (U.N.A.T.C., 2007), activează în proiecte independente din sfera teatrului documentar, social, militant. Dintre ultimele proiecte amintim „4MP”, spectacol de teatru comunitar, regia Catinca Drăganescu, „Nu ne-am nascut în locul potrivit” de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, „Talk to the Bomb” de Rucsandra Pop, regia Lala Mișosniky.

Cătălin Rulea este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală / Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A colaborat cu Ioana Păun la proiectul „Produse Domestice” și cu David Schwartz la proiecte precum „Capete Înfierbântate” sau „Nu ne-am nascut în locul potrivit”. A avut expoziții la Cooper Gallery / Dundee, Tribwerk Gallery / Halle, Fotogalerie / Vienna, Bucharest Biennale 2, Kunsthalle  / Vienna, Vienna Art Fair.

David Schwartz este regizor de teatru, trăiește și lucrează în București. Este interesat de performarea istoriei recente, istorii subiective ale tranziției post-socialiste, arta ca mijloc de emancipare politică. Lucrează la proiecte de teatru politic care implică: comunități de mineri și alți muncitori; vârstnici instituționalizați; refugiați. Este coinițiator al Gazetei de Artă Politică (www.artapolitica.ro) și al Platformei de Teatru Politic (www.artapolitica.ro/platforma2015).

Organizator: Asociația Carusel – organizație neguvernamentală din București care acordă sprijin celor mai vulnerabile persoane, propunându-și îmbunătățirea calității vieții acestora. Printre grupurile cu care lucrează Carusel se regăsesc și persoanele care trăiesc în stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, Carusel sprijinind cu precădere persoanele consumatoare de droguri și alcool, cele care practică sexul comercial sau care au parteneri sexuali multipli; și în general persoanele care se află la risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială.

Parteneri ai evenimentului de la București: Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București, Gazeta de Artă Politică, Zeppelin, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

 

Anexa2-low

* Fb event

Sari la conținut