Rockwool - fabricat in Romania

Viața de apoi a arhitecturii socialiste. Metode de explorare a patrimoniului arhitectural modernist si a artei monumentale din Europa de Est.

16 iulie 2023, ora 10.00 @ FAVD (sala Radu Negru), Str. Sărărie nr. 189, Iaşi

Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din Iași (UNAGE) și Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă  (UNAGE) vă invită la prezentarea „Viața de apoi a arhitecturii socialiste. Metode de explorare a patrimoniului arhitectural modernist si a artei monumentale din Europa de Est.” susținută de către Ștefan Rusu – artist vizual, curator, editor și regizor cu o vastă experiență în studiul transformărilor spațiului urban, a arhitecturii moderniste și a schimbărilor prin care spațiile publice au trecut după 1989.

Prezentarea este parte din proiectul „Cercetare artistică asupra artei de for public din Europa Centrală și de Est. Raport tehnic asupra decorațiilor din Nord-Estul României (1950-1990)” coordonat de către Dan Acostioaei și Andrei Timofte.

Prin intermediul proiectului, autorii urmăresc să contribuie la dezvoltarea unei cunoașteri eficiente în rândul studenților, cu rolul de a echilibra decalajele dintre cunoașterea practică specializată și teoretică raportate în mod adecvat la istoria locală. Cercetarea este finanțată de către Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din cadrul Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din Iași.

Stefan Rusu (n. 1964, Kâietu, Moldova) este artist și curator independent, în prezent locuiește în Islamabad, Pakistan. Agenda sa artistică și curatorială este orientată spre schimbările sociale și politice din societățile est-europene după căderea Zidului Berlinului și dizolvarea Uniunii Sovietice. A studiat la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură I. Repin Leningrad (1986-1989) și Academia de Arte N. Grigorescu (1990-1995) iar mai târziu în 2005-2006 a urmat Programul de Formare Curatorială la De Appel art center, Amsterdam.

Ștefan are o traiectorie îndelungată în abordarea patrimoniului cultural socialist, începând de la studierea artei monumentale și a esteticii acesteia în școala și facultatea de artă în anii 70-80, apoi a urmat serviciul militar unde a continuat să practice artă prin conceperea și producerea (în colaborare cu tatăl său arhitect) a unui monument dedicat Celui de-al Doilea Război Mondial realizând o statuie de beton a unui soldat. De altfel, formarea sa anterioară în sculptura monumentală ghidată de ideologia comunistă a fost ulterior inversată în slujba sistemului artei contemporane, în calitate de artist transdisciplinar și mai târziu în calitate de curator de proiecte și expoziții. Experiența sa anterioară și actuală de a trăi într-un bloc de locuințe sovietice, împreună cu interesul său pentru teorie, arhitectură și urbanism l-au inspirat să proiecteze o replică a unui apartament din beton (Apartamentul Deschis/Flat Space), bazată pe estetica și tehnologia locuințelor de masă.

Ștefan este editorul mai multor publicații: Spaces on the Run (2015), Reimagining the New Man (2014), Chișinau-Art, Research in the Public Sphere (2011). Cele mai recente publicații: Architectural Guide – CHISINAU care a fost produsă în colaborare cu DOM publishers, la Berlin în anul 2022. Cartea documentează perioada postbelică a dezvoltării urbane a orașului, care s-a bazat pe principiile orașului socialist și a fost modelată de cinci tendințe distincte reflectate în cele cinci segmente ale ghidului – Imperiul Stalinist, Modernismul Sovietic, Postmodernismul, Brutalismul Sovietic și Orașul Industrial.

*foto titlu: Ștefan Rusu, Block 89, Tbilisi Architecture Biennale.

icma.arteiasi.ro
artamurala.arteiasi.ro
arteiasi.ro

 

Afis_ICMA_STEFAN_RUSU_2023_h_PRINT copy

Sari la conținut