Made Expo

Vecinii & Tomis Nord Blues – două videopoeme observaționale @ Make a Point

Joi, 30 iunie, de la ora 20, la Make a Point (Șoseaua Morarilor nr. 1, în incinta Postăvăriei Române, București) colegul nostru Mugur Grosu prezintă două videopoeme experimentale, filmate de la ferestrele unor apartamente în care a locuit, în cartiere și la perioade de timp foarte diferite:

Vecinii, 2012, 30 de minute
de Mugur Grosu / muzica de Somnoroase pasarele

Am locuit doi ani şi mai bine la ultimul etaj al unui bloc turn din cartierul Titan. Într-o seară de vară, pe când fumam în balcon, mi-a atras atenţia la blocul din faţă, aflat destul de departe, un apartament puternic luminat, în care se fâţâiau doi bărbaţi dezbrăcaţi. Intrigat, am pus teleobiectivul la aparatul foto şi i-am privit mai bine. Părea un cuplu homosexual între două vârste, într-un cadru foarte domestic: unul dintre ei călca rufe. Cu această ocazie, am studiat şi ferestrele învecinate, şi-am început să fiu fascinant de straturile şi ţesuturile acelui bloc, de apartamente precum fagurii un stup, cu diferenţa că vecinii nu comunicau şi nu interacţionau nici când ieşeau în balcon. Mi-am instalat camera pe trepied şi-am început să-l filmez zilnic, urmărind raporturile involuntare dintre vecini. În infinitatea de combinaţii posibile, la montajul final am exlus, dintre picanteriile inerente, simpaticul cuplu căruia-i datorez acest videopoem. Nu mi-am permis nici măcar să-i filmez.

Tomis Nord Blues, 2002, 55 de minute
de Mugur Grosu

Timp de 24 de ore, de la etajul 3 al apartamentului părinţilor mei, am filmat în continuu strada Cişmelei, din cartierul constănţean Tomis Nord. Am descoperit cu surprindere personaje, situaţii, relaţii şi ritmuri urbane pe care nu le-am sesizat niciodată în adevărata lor profunzime şi poezie, deşi crescusem în acel cartier şi privisem de nenumărate ori pe fereastră. Filmarea originala – pe casete hi8 – s-a pierdut, aceasta fiind o versiune recuperata partial de pe-o caseta VHS foarte deteriorată.

Proiecția va fi urmată de o discuție liberă cu Mugur.

* Fb event

Autori:
1