Urban Report – prezentare

Urban Report este un proiect de cercetare intercultural, dedicat evoluţiilor urbanistice, sociale şi arhitecturale din Europa Centrală și de Sud-Est, inițiat în 2010 de Zeppelin, cu ajutorul ICR prin programul Cantemir.

Urban Report este un proiect de cercetare intercultural, dedicat evoluţiilor urbanistice, sociale şi arhitecturale din Europa Centrală și de Sud-Est. Inițiat în 2010 de Zeppelin, cu ajutorul ICR prin programul Cantemir, Urban Report reunește profesori, cercetători independenţi și practicieni aparţinând unor organizaţii independente şi instituţii academice europene.

 

Pornind de la curentele comune din spatele transformărilor urbane simultane din țările incluse, proiectul reprezintă un model nou de colaborare profesională, cu scopul de a analiza și de a previziona, pe cât posibil, impactul arhitectural urban datorat schimbărilor politice, economice și sociale survenite în perioada de tranziție post ’89.

 

În 2011, Urban report s-a concretizat într-o platformă colaborativă online, în 3 publicații în print și online și în 3 DVD-uri. Conținutul editorial, de cercetare și cel video este disponibil pe urbanreport.ro. Din 2012, proiectul a fost integrat în Revista Zeppelin, în cadrul programului EE-lab.

 

Fiecare volum al publicației cuprinde cercetări și abordări teoretice și critice asupra condițiilor, proiectelor și practicilor realizate în ultimul deceniu în aceste patru țări, care trec prin tipuri de tranziție diferite, dar în care se regăsesc elemente comune.

 

Astfel, volumul #1Poetica tranziției în derulare – abordează teme și clișee specifice societăților ieșite din blocul comunist: condiții și fantasme care au permis dezvoltarea haotică din ultimii 20 de ani; prezența și consecințele unui imaginar simbolic comunist, pe de o parte și nașterea unei culturi capitaliste, de pe altă parte; emergența unei modernități și modernizări, care provoacă în aceeași măsură lucruri bune, dar şi haos, urâţenie sau corupţie.

 

Volumul #2Condițiile urbanității auto-reglementate – tratează una dintre cele mai sensibile probleme ale post-socialismului: abandonarea oricărui management urban orientat către comunitate. Acest fenomen este însoţit de o explozie a individualităţii ca formă de expresie a libertăţii. În plan urban şi arhitectural apar forme noi de mansifestare: suburbii, periferii, lipsa de control asupra dezvoltării, dispariţia interesului politic pentru spațiul public.

 

Pionierii practicilor emergente, volumul #3 Urban report, vorbeşte despre evoluţia practicii de arhitectură şi urbanism în contextul descris anterior, despre reacţiile profesioniştilor şi posibilităţile lor de a corecta sau reformula un proiect politic şi social. Cine sunt şi cum acţionează grupurile profesionale, despre felul în care se reprezintă şi despre identitatea lor, despre globalizarea producţiei şi a resurselor de creativitate, despre modele, costuri şi riscuri.

 

Volumul #4 prezintă inițiative independente prin care oamenii încearcă să își revendice și să își înfrumusețeze orașele. Articolele explorează noi forme de acțiune și intervenție urbană, de la grădinărit urban, micro-intervenții artistice și manifestări culturale de stradă, până la formarea unei societăți civile care luptă cu proiectele abuzive de urbanism. Individualitățile se încheagă în comunități capabile să identifice probleme și să pună bazele unui demers de soluționare a acestora.

 

Echipa Urban Report:
Ivan Kucina, Todor Atanasov, Peter Torniov, Miklós Péterffy, Samu Szemerey, Ştefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea

 

Instituții partenere:
BINA, SAW, ZEPPELIN, KEK, Transformatori

 

Proiect finanțat de:
Institutul Cultural Român prin programul Cantemir
Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii
Administrația Fondului Cultural Național

 

Sari la conținut