Vineri, 28 septembrie, ora 19, la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti se deschide expozitia UNPOLISHED – young design from Poland. Curatorii – personalitati recunoscute in domeniul designului polonez si international – sunt Agnieszka Jacobson-Cielecka, directorul artistic al festivalului Lódz Design, si Pawel Grobelny, proiectant si organizator de expozitii de design. Conceptul curatorial al aceste manifestari a fost cautarea unui numitor comun al designului polonez.
Expozitia ajunge la Bucuresti dupa un parcurs international impresionant, fiind itinerata in multe muzee si festivaluri prestigioase de design precum Salone del Mobile de la Milano, Designer’s Days si Design Week de la Paris, Inno Design Tech Expo de la Hong Kong, Muzeul de Arta din Cologne sau Muzeul de Design din Helsinki.
Prezentarile anterioare au fost foarte bine primite de critici si specialisti, care au subliniat caracterul unitar si in acelasi timp divers al lucrarilor prezentate. Colectia este cuceritoare si pentru publicul larg, prin originalitate, ingeniozitate si prin caracterul uneori uimitor al obiectelor expuse.
Editia din Bucuresti este mai intinsa decat cele anterioare, lucrarile designerilor polonezi fiind completate in mod original si consecvent din punct de vedere conceptual prin proiectele unor tineri arhitecti. Prin urmare, pe langa realizarile exceptionale din domeniul designului de mobilier si al obiectelor de uz casnic, publicul romanesc va avea ocazia sa cunoasca si cateva cladiri proiectate de noul val polonez de arhitectura.
In Bucuresti sunt prezentate 24 de lucrari semnate de 17 proiectanti si grupuri de proiectanti si 8 proiecte de arhitectura, unele cunoscute si premiate in mai multe randuri, create de Oskar Ziety, Aze design, Beton, obiecte din sticla si portelan de Magdalena Trzcionka, Bogdan Kosak, Monika Patuszynska, nu lipsesc nici canapele „gonflabile” admirate in intreaga lume produse de Malafora sau covoarele unicat create de duetul Czop/Rusin.
In expozitie nu exista obiecte produse pe scara industriala. Majoritatea exponatelor sunt prototipuri, serii scurte, unicate. Conform marturiei curatorilor, in cursul procesului industrial particularitatea obiectelor este adesea estompata, iar procesul care a condus la aparitia acestora devine invizibil. Intr-o etapa anterioara (aceea asupra careia s-au concentrat), modul de gandire al designerilor se poate vedea foarte clar.
Expozitia este deschisa pana la 11 noiembrie 2012.
Organizatori: Institutul Polonez din Bucuresti si Muzeul Regional din Stalowa Wola
Curatori: Agnieszka Jacobson-Cielecka si Pawel Grobelny
Proiectanti: Aze Design, Beton, Agnieszka Czop i Joanna Rusin, Dbwt , Fawory, Gogo, Kafti, Bogdan Kosak, Malafor, Mopsdesign, Bartosz Mucha, Alicja Patanowska, Monika Patuszynska, Katarzyna Delfina Petkow, Magdalena Trzcionka, Oskar Zieta.
Arhitecti: Beton, Db2 Architekci, Jojko+Nawrocki, Medusa Group, Plus 48, Stadtpark.