Unfinished Spaces / Spații neterminate: Școala Națională de Arte, Havana

Proiecție: 16 mai 2019, 19:00 – 21:00 @ Latitudine53 – Str. Hristo Botev 27, București

One World Romania la Școală și biroul de arhitectură Latitudine53 by Manasc Isaac continuă seria lunară de proiecții “Arhitecții și documentarele”, la intersecția între drepturile omului și arhitectură, între povești de viață și urbanism, între educație și practici cotidiene:

SPAȚII NETERMINATE | Alysa Nahmias, Benjamin Murray | Statele Unite ale Americii | 2011 | 86 min.

Cuba va avea cea mai frumoasă academie de arte din lume.” – Fidel Castro (1961)

Proiectul ambițios al Școlii Naționale de Arte din Cuba, dezvoltat de trei tineri artiști la începuturile Revoluției lui Castro a fost mai întâi neglijat, apoi uitat, pentru a fi mai târziu redescoperit ca o capodoperă arhitecturală vizionară.

În 1961, trei arhitecți au fost angajați de Fidel Castro și Che Guevara pentru a crea Școala Națională de Arte pe un fost teren de golf din Havana, Cuba. Construcția proiectului lor radical a fost demarată și la scurt timp au început cursurile.

Dansatori, muzicieni și artiști din toată țara s-au bucurat de frumusețea clădirii, dar odată ce visul Revoluției a devenit realitate, construcția a fost sistată, iar proiectele arhitecturale au fost clasate ca irelevante în noul climat politic. Patruzeci de ani mai târziu, școlile sunt încă în folosință, dar neterminate și în stare avansată de degradare. Castro îi invită pe arhitecți, aflați în exil, pentru a-și finaliza proiectul.

 

Conceput pe baza materialelor de arhivă, Unfinished Spaces dezvăluie momente personale din lupta lui Fidel Castro și a celor 3 artiști de a duce proiectul la bun sfărșit.

Dincolo de imaginile stereotipice ale Havanei, cu mașinile clasice și de comentariul adesea alb-negru despre politica cubaneză, “Spații neterminate” promovează un dialog deschis cu privire la cultura cubaneză și relațiile SUA-Cuba într-un moment critic, când politicile ambelor națiuni sunt în schimbare rapidă.

Este important, atât pentru pentru istoria arhitecturii, cât și pentru posteritatea Cubei să documentăm Școlile Naționale de Arte. Filmul conservă istoria acestor clădiri pe cale de dispariție și sperăm că acest lucru va spori conștientizarea necesității prezervării lor și va facilita recunoașterea arhitecților.

How dangerous is architecture?

*Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

Parteneri media: Zeppelin, Scena 9, Radio România Cultural

Fb event

Sari la conținut