Made Expo 2021

Un nou atelier de educaţie pentru patrimoniu la Conacul Neamţu din Olari

Conacul Neamţu din Olari se află la începutul procesului de restaurare, s-a început cu intervenţia de urgenţă şi punerea în siguranţă. Din 2018 Fundația Pro Patrimonio a demarat restaurarea constantă, pas cu pas. Anul acesta s-au finalizat faţadele conacului, reparaţia ferestrelor şi a elementelor decorative specifice de pe faţadă. Chiar şi pe parcursul şantierului, conacul e un punct important pentru comunitatea locală.  În paralel, cu activităţile de şantier e dezvoltată o Grădină Experimetală care are și-un rol educativ atât pentru copii cât şi pentru comunitate prin încercările de plantare a unor soiuri vechi pe un un sol secetos. A fost creat „Centrul experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari” dedicat locului. Un jurnal parcurge toată activitatea de şantier iar Grădina Experimentală aduce informaţii noi despre ce se poate cultiva în aceste zone deşertificate ale Olteniei.

În cadrul proiectulu iniţiat de Fundaţia Pro Patrimonio, în perioada 8 – 12 septembrie 2021 se desfăşoară la conac un nou atelier non-formal de educaţie pentru patrimoniu dedicat copiilor din Olari: 20 de copii vor beneficia de un set nou de activităţi pregătite cu grijă de către echipa coordonată de arhitecta Andreea Machidon, coordonatoarea Programului de Educaţie pentru Patrimoniu şi cei trei traineri dedicaţi. Pe parcursul a cinci zile copiii vor explora și experimenta meșteșugurile, materialele și gusturile locului. În program sunt cuprinse diverse tehnici de imprimare cu plante pe suport textil și de hârtie, contact direct cu trei meşteri locali care îi vor învăţa pe cei mici meșteșugurile cele mai renumite ale zonei: olăritul, cioplitul în lemn și împletitul papurei. Atelierele sunt axate pe tehnici vechi de lucru ale materialelor dar sunt adăugate mijloace moderne de prelucrare ale acestora. La final copiii vor crea un mic set de bucătărie ce îmbină toate experiențele săptămânii de lucru.

Jocurile sportive vor completa momentele de lucru, iar săptămâna se încheie cu o expoziție de lucrări și un concurs culinar deschis întregii comunități.

 

Atelier Copii_Conacul Neamtu 2019_3

 

Acesta este al şaisprezecelea atelier desfăşurat la Olari din 2016, de când conacul a intrat în proprietatea şi administrarea Fundaţiei Pro Patrimonio, până acum.

Ca în fiecare an, școala locală este alături de activităţile desfăşurate de către fundaţie la conac. De la începutul anului 2021 parte din susţinerea în transformarea conacului într-un hub cultural şi educaţional se desfăşoară în parteneriat cu UiPath Foundation.

 

Sari la conținut