Concept arhitectural
Extinderea palatului Victoria a facut obiectul unui concurs international de proiecte, la care de Architekten Cie. a castigat premiul intai. Proiectul integreaza cladirea existenta si cea noua intr-un ansamblu armonios, reprezentativ pentru sediul central al guvernului roman.
Constructia in forma de E a noii aripi preia in oglinda amprenta cladirii existente, organizand noul ansamblu in jurul curtii interioare centrale. Noua extindere permite o organizare functionala sincronizata si legaturi eficiente intre toate nivelurile acestui ansamblu.
Aripa noua este conceputa in jurul unei promenade diagonale, care leaga toate nivelurile si actioneaza ca un condensator social. Aceasta promenada neprotocolara permite circulatia fluida, fireasca trecand prin diferite gradini tematice interioare si exterioare, care reprezinta frumoasele regiuni ale Romaniei si sunt ornamentate de niste pictori romani contemporani. Sala guvernului este legata atat de scara de onoare existenta, cat si de spatiul de receptie de la primul etaj al noii aripi. Prin pozitia sa centrala, inaltimea de 7,2 m si prin organizarea flexibila, permite diverse utilizari care variaza de la sedintele de guvern la diferitele ceremonii de reprezentare si receptii.
Fatadele noii aripi utilizeaza aceeasi piatra folosita pentru cladirea existenta, dar combina intr-un model aleatoriu piesele slefuite cu cele brute. Elementele vitrate urmaresc dimensiunile placilor de piatra, relativizand scara cladirii. Aparitia gradinii de iarna , spatiul de intrare si retragerile din zonele de legatura cu cladirea existenta imbogatesc fatadele si articuleaza volumul.
Date tehnice
Aripa noua va consta din trei structuri independente. Astfel, dimensiunile nu vor fi mai mari decat 50m. Pentru a permite miscarile partilor independente in caz de cutremur, vor fi prevazute rosturi seismice intre cele trei parti independente si intre aceste parti si cladirea existenta.
Sistemul antiseismic va consta din nuclee centrale si fatade autoportante. Acolo unde apar gradini exterioare, structura aceasta va continua pentru a evita diferentele bruste de rigiditate si deplasari ale centrului de rigiditate.
Superstructura consta dintr-un sistem de cadre si plansee, la care se adauga fatade si nuclee portante. Deschiderile vor duce la o solutie eficace care sa permita o flexibilitate interna rezonabila.
Atriumul se ridica in spirala prin cladire actionand ca un spatiu central si de comunicare. Aerul cald din atrium se inalta si il transforma intr-un semineu natural. Sus pe cladire, caldura este apoi extrasa sau transformata si adusa inapoi in cladire.
O mare parte din energia utilizata intr-o cladire provine din iluminat. Prin instalarea unor senzori de lumina, cantitatea de lumina artificiala este astfel reglata, incat sa creeze un nivel omogen de iluminare pe toata suprafata solului.O persoana care lucreaza langa fatada beneficiaza de tot atata lumina, cat cea care lucreaza langa atrium. In interiorul atriumului, sistemul de iluminare este controlat prin detectoare de prezenta, reducand astfel folosirea inutila a luminii.
Imagini: de Architekten Cie