The Expanded Garden @ Parcul Fabricii de Zahăr din Giurgiu – recuperări participative comunitare prin modelare parametrică

Vineri, 14 septembrie, echipa The Expanded Garden, din cadrul DANUrB – Danube Urban Brand, vine în Parcul Fabricii de Zahăr din Giurgiu, între orele 10:00 – 14:00, în continuarea acţiunilor proiectului „Parcul Fabricii de Zahăr – recuperări participative comunitare prin modelare parametrică”, încheiate pe 7 septembrie 2018.

Activitățile The Expanded Garden se axează pe relația dintre educație, artă contemporană și politici urbane de mediu. Micro Laboratoarele oferă un cadru de reflecție asupra spațiilor urbane şi a comportamentului nostru zilnic asupra mediului, precum şi un loc de întâlnire pentru părinți, studenți și educatori.

„Ilustrăm subiectele alese prin povești și oferim spațiul pentru producția experimentală în raport cu strategiile colective de schimb de cunoștințe între școlile locale și vecinătatea lor„, au declarat artiștii vizuali Irene Lucas și Christoph Euler.

Micro Laboratorul Ruse-Giurgiu este realizat în perioada 11-15 septembrie și presupune activități pentru copii, jocuri, înregistrări video, prelegeri în grădini urbane, ateliere pentru construirea unei biciclete de marfă și a unui aragaz solar.

Vineri, alături de Grig Vulpe şi Bernadeta Pătrașcu, câțiva elevi ai diferitelor școli din Giurgiu și locuitori ai cartierului vor explora memoria și istoria din Parcul Fabricii de Zahăr.

Filmările realizate în cadrul tuturor Micro Laboratoarelor vor fi incluse în 2019 într-o expoziție, care va fi itinerată în diferite orașe de lângă Dunăre, fiind organizată de diverși parteneri DANUrB, unul dintre aceștia fiind Institutul Vienez pentru Dezvoltare Durabilă, Oikodrom.
Proiectul “Parcul Fabricii de Zahăr – recuperări participative comunitare prin modelare parametrică” a fost realizat de AICI Studio de Arhitectură, în parteneriat cu Basics (Madrid) și Primăria Municipiului Giurgiu, susţinut de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Asociaţia Rhabillage, Poteca Studio, co-finanţat de AFCN şi sprijinit de comunitatea locală.

În urma unui proces de colectare de date, prin chestionare și cercetare istorică, s-a inițiat un proiect de reactivare a Parcului Fabricii de Zahăr, bazat pe necesitățile și dorințele comunității din cartier, principalii beneficiari ai proiectului.

Prima etapă a proiectului a constat în construcția unui pavilion cu caracter multifuncțional, care să fie folosit la organizarea de activități culturale și ludice în cartier.

Micul pavilion din Parcul Fabricii de Zahăr s-a născut din dedicarea şi implicarea unei echipe multidisciplinare de tineri decişi să lase în urma lor un cadou comunităţii. Echipa a fost coordonata de arh. Ruxandra Iancu Bratosin şi ing. Alessandro Mattoccia, din partea studioului Basics – Madrid. Pavilionul este un spaţiu deschis imaginaţiei, găzduind forme organice ce amintesc de structurile vaporilor de apă, un spaţiu dedicat visării şi o invitaţie la relaxare.

Alexandra Miu, 22 ani, studentă la Arhitectură, anul IV:
Am mai participat la workshopuri, însă acesta este diferit de celelalte pentru că aici simt că ceea ce fac este real și se adresează direct oamenilor. La celelalte nu am avut ocazia să văd materializarea propunerilor făcute.

Cristina Chioseaua, 25 ani, studentă la Arhitectură, anul VI:
Am observat din partea locuitorilor o implicare activă și un interes mare acordat activităților noastre, inclusiv dorința de a ajuta.
Cred că această implicare a lor de acum se va multiplica și în viitor, fiind un câștig de ambele părți: ei ne oferă ajutorul, iar noi, la final, le „predăm” rezultatul muncii – lucru care poate duce la o mai mare conștientizare a nevoii de a păstra un loc ce le aparține.

Luiza Spiridon, 28 ani, masterandă în cadrul UAUIM – peisaj și teritoriu:
Locul capătă o memorie în momentul în care comunitatea trăiește activ inclusiv materializarea spațiului respectiv.

 

Construcţia a fost ridicată în totalitate cu sprijinul voluntarilor, sponsorilor (KRAUTZproduction, Holver România, ŞEA România, Kronospan, Zenot Media, Restaurant La Tofan, AQUA Carpatica, Giurgiu Servicii Locale, Mobila Neco, Întreprinderea Artistică – Atelier Iorga, Cafea cu Stil, Ghirlande Luminoase, Ecoxtrem) şi autorităţilor locale, începând cu structura – fiecare stâlp montat şi tratat de mâinile grijulii ale voluntarilor, până la ultimele detalii estetice – învelişul de policarbonat care filtrează lumină şi crează un spaţiu cu caracter lejer şi luminos.

 

Fiind un proiect colaborativ și co-dependent de mulți factori, designul pavilionului a trecut prin multe versiuni până să își găsească forma finală, dar, cu ajutorul modelării parametrice, echipa proiectului a reușit să răspundă la micile modificări legate de dimensiuni, grosimi de material, cantități, cu rapiditate, astfel încât designul pavilionului s-a finalizat cu adevărat chiar pe sit, împreună cu întreaga echipă implicată în proiect.

Într-un spațiu atât de bogat din punct de vedere al vegetației, structura lejeră, cu formele familiare ale unei case tradiționale, apare ca o prezență luminoasă, non-invaziva și prietenoasă de printre ramurile copacilor. Pavilionul a fost inaugurat în prima duminică din septembrie, cu un recital al Fanfarei Centrului Cultural „Ion Vinea”.

Cea de-a doua etapă a proiectului a completat construcţia cu obiecte de mobilier urban şi amenajarea peisagistică a câtorva zone din parc, venind în întâmpinarea intenţiei municipalităţii de demarare a unui proiect amplu de reabilitare a parcului.

O nouă serie de voluntari, coordonaţi de dr. urb. Ana Opriş şi arh. Adrian Moleavin, din partea UAUIM, peis. Alexandru Gheorghe şi Valentina Puzderca – Poteca Studio, au intervenit cu viaţă şi culoare în Parcul Fabricii de Zahăr. Cele cinci zile de lucru pe teren s-au axat pe activităţi cu o puternică latură educaţională, ce au urmărit amenajarea unor zone ale parcului, prin inserţii de spaţii plantate şi obiecte de mobilier, proiectate de studenţi şi realizate alături de locuitorii cartierului.

Printre principalele activități desfășurate în intervalul 3-7 septembrie se pot menționa: plantarea de grupuri de arbuști în zone adiacente platformei ocupată de structura construită în etapa 1, plantarea de graminee decorative, plante floricole și aromatice în mici grădini – insule plantate, construcția unor elemente de mobilier urban (leagăn, structură joacă) pentru copii, realizarea unei instalații din cordelină și elemente metalice pentru semnalizarea accesului principal și sublinierea nevoii de închidere/rezolvare a segmentelor de gard lipsa.
Activităţile întreprinse în primele 2 zile (realizare instalaţii şi obiecte de mobilier) au fost făcute ad-hoc, fără un plan anume de diseminare şi, cu toate acestea, comunitatea s-a implicat, cu precădere copiii din cartier şi vecinii direcţi ai parcului. Programul următoarelor 3 zile (de plantare) a fost anunţat on-line, beneficiind şi de interes din partea unor locuitori din cartiere vecine.
Mai multe detalii găsiţi pe pagina de Facebook a proiectului Parcul Fabricii de Zahar.

Irene Lucas / Christoph Euler (artiști vizuali) au colaborat în diferite proiecte de artă din 1996. În 2004 au realizat proiectul „Supravegherea paradisului”, Costa Blanca. În 2010, proiectul Corridor Breaks a fost lansat pentru prima dată la Bienala Europeană de Artă Contemporană Manifesta 8 din Murcia, Spania și ulterior în alte regiuni din Europa.

AICI Studio de Arhitectură SRL-D este un birou fondat în anul 2015, ce susține nevoia de repere accesibile de bună păstrare sustenabilă, prezența unor alternative corecte și explicite de revitalizare prin atitudini tip hands-on şi o transparentizare a mecanismelor de lucru ale actorilor implicați într-un proces de valorificare a fondului istoric existent.

Basics este un studio de arhitectură format dintr-o echipă internaţională şi multidisciplinară cu sediul central în Madrid. Liniile de cercetare principale sunt fabricarea digitală, tehnologiile emergente, imaginea digitală în contextul contemporan şi proiectele participative cu caracter social. Toţi membrii echipei sunt implicaţi în proiecte academice la diferite universităţi din lume.
Mai multe despre proiectele lor: Basics.land

Credit foto: arh. Cătălina Ioana Vărzaru

1