Asociația Colectiv A anunță cea de-a 9-a ediție a Festivalului Temps d Images Cluj, în perioada 7-13 noiembrie 2016 și primul proiect care face parte din programul festivalului: Lexicon imaginar al Clujului, al artiștilor polonezi Magda și Ludomir Franczak.
Tema festivalului din acest an este post.faliment. Pornind de la ideea unui faliment moral al lucrurilor, de la o disoluție a formulelor cunoscute, tema de anul acesta a festivalului invită la un exercițiu de imaginație a unor noi moduri de operare, noi practici, poziții și posibilități de orientare către viitor. Temps d Images #9 – post.faliment ne lansează provocarea de a inventa și imagina forme noi la toate nivelurile – social, politic, artistic.
Artistul asociat al festivalului de anul acesta este Farid Fairuz, coregraf și performer, care va prezenta în cadrul festivalului o nouă producție. Artistul va contribui cu recomandări pentru o parte din programul acestei ediții, care va conține spectacole de teatru, dans, performance-uri, expoziții, prezentări și dezbateri, dar și o secțiune consistentă de ateliere dedicate studenților și artiștilor emergenți.
Printre artiștii invitați se numără regizorul croat Oliver Frljić, care va fi prezent în festival cu un nou spectacol, dar și artiștii polonezi Magda și Ludomir Franczak, care vor realiza, cu sprijinul festivalurilor Temps d’Images Cluj și Konfrontacje Lublin, Polonia o lucrare inspirată din poveștile nespuse ale Clujului.
Lexicon imaginar al Clujului este un proiect la baza căruia stă o carte performativă – o publicație care încearcă să descrie un loc anume de pe pământ, care interacționează cu cititorul și îl pune în mișcare. E un fel de ghid al orașului, un atlas în care realitatea și ficțiunea se împletesc, care subliniază totodată că, deseori, istoria oficială este prezentată din perspective polarizate. Ce e adevărat, în cazul acesta, și cum ajungem la adevăr? Încercând, poate, să surprindem „spiritul locului”, adâncindu-ne în poveștile nespuse ale fiecăruia dintre locuitorii orașului. Ce se întâmplă dacă amestecăm aceste istorii personale cu faptele istoriei oficiale?
Lexicon imaginar al Clujului, partea I – Piatra
Prima parte a proiectului va lua forma unei expoziții, găzduită în spațiul White Cuib, și constă în colectarea poveștilor nespuse, prin intermediul unui obiect conceput și creat de cei doi artiști: o piatră cu două cavități. Simplul gest al introducerii mâinilor în interiorul pietrei ne apropie de istoriile primare și trezește amintiri îndepărtate. Pentru creatorii acestui lexicon, poveștile importante sunt cele în care detaliile iau forme diferite pentru fiecare persoană în parte – detaliile ce par irelevante și pe care le păstrăm în noi pentru că nu știm unde să le punem. Aceste povești fac și ele parte din realitate, doar că dintr-una ascunsă, neștiută.
Invităm locuitorii Clujului să împărtășească poveștile lor, trezite în contact cu piatra. Acestea vor face parte apoi din publicația performativă prezentată în cadrul festivalului.
Expoziția Lexicon imaginar al Clujului, partea I – Piatra poate fi vizitată zilnic, în perioada 7-17 septembrie 2016, de luni până vineri între orele 18:00-20:00 și sâmbătă-duminică, între orele 14:30-18:30, la White Cuib (str. F.D. Roosevelt nr. 2).