Articol revista # 86

 

Sumarul Revistei 86

 

editorial
26: ora de la moscova / Constantin Goagea

public: elisa valero ramos
28: lumea din spatele zidului / De la functii militare la spatii la scara copiilor: Elisa Valero Ramos a pornit de la un zid existent pentru a structura o gradinita eleganta, deschisa si vesela.

spatiu public
planwerk
34: normalitate inteligenta / Operatia inca neterminata de amenajare a unor spatii publice in centrul istoric al Clujului demonstreaza importanta principiilor de organizare si a unei strategii urbane coerente.

prodid
40: dificultatea unui fragment urban / Reamenjarea Pietei Bisericii Anglicane de catre biroul Prodid este un eveniment remarcabil in contextual reducerii actuale a investitiilor publice, umbrit insa de limitari si abuzuri de folosire.

dosar: tineri arhitecti japonezi
Prima parte a dosarului despre arhitectura la scara mica in Japonia, cu trei birouri tinere: Masahiro Harada + MAO / Mount Fuji  Architects Studio, Yoshihide Kobanawa si Jo Nagasaka / Schemata Architecture Office.

masahiro harada + mao / mount fuji architects studio
48: plus / Doua cutii rezemate una peste cealalta pe un teren accidentat din shizuoka: nimic mai mult pentru o camera de zi deschisa catre peisaj si cateva camere de oaspeti.
52: casa arbore / Pe un lot dificil din Tokyo, o casa definita de prezenta
neconventionala a structurii de lemn organizata radial isi face loc in spatele unor fatade opace, privind piezis catre cer.

yoshihide kobanawa
56: punct info murata / Conversia si reabilitarea unor vechi ateliere de ceramica au implicat un buget limitat, refolosirea inteligenta a materialelor existente si ajutorul localnicilor, pentru pastrarea identitatii locului.

jo nagasaka / schemata architecture office
60: paco / Un cub portabil cu latura de trei metri ar putea fi suficient pentru un nou stil de locuire in modernitatea nomada.
64: apartamentul sayama / Reamenajarea unui apartament intr-un bloc existent poate sa devina un prilej de explorare neobrutalista prin dezasamblare inteligenta si pastrare deliberata a unei imagini „la rosu”.

locuire: ava-architects
68: intre doua realitati urbane / Bara de locuinte sociale realizata de Ava-Arhitects in Lapa (Porto) se rasuceste, isi modifica inaltimea si creeaza un nou spatiu urban pentru a rearticula doua tesaturi urbane conflictuale.

din vecini: tiba architects
74: straturi / Proiectul de reabilitare a magazinului Paris din Budapesta a dat ocazia celor de la Tiba Architects Studio sa aseze un strat nou in cadrul unei cladiri cu o istorie complexa.

arhiturism
80: china, episodul 5 hong kong. orasul utopiilor realizate / Hong Kong-ul nu este doar o lectie de gestionare a densitatii, ci si o metropola veritabila, calitate pe care celelalte mari orase chinezesti nu au atins-o inca.

design
samare studio
88: colaborari in domeniul designului 1 / Primul dintr-o serie de articole despre modul cum se gandeste creativ in atelierele de design, interviul acordat de grupul canadian Samare Studio dezvaluie cateva dintre secretele reinventarii mobilierului.

studioBASAR
94: prin spatial public / O banca si un semnal-adapost ocupa suprafete reziduale din cadrul strazii Arthur Verona si activeaza cu mijloace minimale utilizarea publica si interactiunea sociala.

point4
98: p_box + q_box / Cele doua prototipuri de mobilier modular din lemn au fost dezvoltate de catre Point4 in colaborare cu Ucin pentru activarea non-spatiilor verzi din orasele romanesti.

arta in oras
Centrele de arta alternative Fabrica de pensule din Cluj si Club Electro Putere din Craiova injecteaza energie in orasele respective, independent de planificarea urbana sau de politicile administrative.

102: fabrica de pensule / Transformarea fostei fabrici de pensule din Cluj intr-un centru cultural independent este o intreprindere sociala si a aparut ca rezultat al improvizatiei creative si al profesionalizarii mediului artistic.
110: club electro putere / Un centru de arta si cultura contemporana creat nu prin ocuparea postindustriala, ci prin insertia intr-un ansamblu existent si reinventarea sa printr-un program cultural si social alternativ.

foto
114: cinema capitol / scurta istorie ilustrata a cinematografului Capitol

Info tehnic
Baumatic baumatic.ro | BRD brd.ro | Delta Design deltaconceptstore.ro | Elis Pavaje elis.ro | Rheinzinkrheinzink.ro | Roca roca.com | Rockwool rockwool.ro | Romania Green Buiding Council rogbc.org | Ruukkiruukki.ro | Velux velux.ro | Xella xella.ro

Sari la conținut