Rockwool - fabricat in Romania

Articol revista # 85

 

Sumarul Revistei 85

 

editorial
22: nici un scaun / Constantin Goagea

dosar: tidy arquitectos
24: O locuinta care imbratiseaza pesajul, o casa noua ridicata peste fundatii mai vechi si o scoala primara care raspunde unei situatii urbane specifice aduc in atentie calitatea scolii regionale de arhitectura din Chile.

26: casa-binoclu / O locuinta izolata intr-un peisaj natural cu caracter puternic se muleaza sculptural pe declivitatea topografica, incadrand peisajul prin configuratia volumetrica neobisnuita.
30: fundatii vechi si ziduri noi / Pe soclul de piatra al unei case mai vechi se ridica o locuinta noua care cauta privelistea orizontului indepartat fara sa uite de contextul urban si topografic apropiat.
34: o cladire in serpentina / O scoala primara realizata cu costuri reduse defineste cu claritate doua curti semideschise, subliniind logica spatiilor intermediare in contextul urban, cultural si climatic existent.

regionalism critic

40: clopotnita din ditrau / Sau cum sa faci arhitectura pe 2,25 metri patrati

activare: agwa & ferriere
42: o structura locuita / Proiectul Agwa & Ferriere de renovare si transformare, cu un minim de buget, a unei cladiri datand din anii ‘60 intr-un complex multifunctional se concentreaza pe adaptarea strategica si sensibila a unei structuri deja existente.

public
48: piesa care lipsea / Raspunzand unei nevoi publice stringente, centrul medical Alamillo din Sevilla, proiectat de Javier Terrados, umple un gol  urban foarte dificil, organizand interiorul in jurul unui atrium triunghiular.
54: transparenta interioara / Extinderea liceului din Montilla, Córdoba, a fost o oportunitate pentru Javier Terrados de a clarifica relatiile arhitecturale dintre diferitele zone publice, in structura unei cladiri de invatamant existente.

spatiu public
60: piata-mozaic / Un spatiu urban rezidual, adiacent unei cladiri cu functiune de piata comerciala, este transformat de echipa Vora Arquitectura intr-un loc adaptat contextului social heteroclit al vecinatatilor urbane.

din vecini
64: cubul negru / Sediul procuraturii din Vilnius, proiectat de echipa Klap, apare ca o intermitenta in textura urbana, intruchipand cautarea linistii intr-un ambient zgomotos.

topografie
68: suspendare alpina / O platforma de belvedere in alpii tirolezi urmareste prin ingeniozitatea asamblajului ei constructiv, dincolo de imaginea expresiva, definirea unei situatii particulare topografice.

arhiturism
72: china, episodul 4. beijing: logouri arhitecturale si spatiul public / Beijingul este, alaturi de Dubai, teritoriul prin excelenta al starhitecturii. Obiecte spectaculoase troneaza intr-o mare de cai de circulatie, spatii libere si productii de masa fara calitati urbane.

alternativ
80: patrick bouchain / Un alt mod de a face arhitectura: alternative in profesie exersate de un arhitect francez

istoria acum
86: 6,24 / reconstructia orasului Le Havre dupa planurile lui Auguste Perret este una dintre putinele mari operatii reusite din anii ’50; grila rationalista a evoluat bine în timp si accepta si insertii care, cum ar fi spatiul niemeyer, o contrazic total.

foto
94: sulina 2010 / O cartare fotografica a unui peisaj arhitectural care se degradeaza in mod accelerat. Alex Tomazatos refuza lirismul facil in favoarea unei documentari precise, care devine cu atat mai impresionanta.

design
98: Explozivul oras Milano si Targul de Mobilier Ecologic / Milano Design Week 2010 a adus teme amestecate: strategii ecologice, modificari in sistemul industrial, forme colorate, responsabilitate sociala si planificarea diferitelor realitati ale viitorului.

Info tehnic 
Alukonigsthal alukoenigsthal.ro | Austrotherm austrotherm.ro | Delta Design deltaconceptstore.ro | Elis Pavaje elis.ro | Franke franke.ro | Infiniti infiniti.ro | Rehau rehau.ro | Rheinzink rheinzink.ro | Romania Green Buiding Council rogbc.org | Saint Gobain Glass saint-gobain-glass.ro | Semmelrock semmelrock.ro | Veluxvelux.ro 

Sari la conținut