Articol revista # 84

 

Sumarul Revistei 84

 

editorial
28: catedrale rad in soare / Constantin Goagea

dosar: tineri arhitecti portughezi
un dosar cu patru birouri de tineri arhitecti portughezi

Paulo David / Cele trei proiecte publice din Madeira reprezinta ipostaze diferite ale unui mod de interventie poetica si respectuoasa in cadrul unor situri naturale exceptionale.

32: cutii de piatra si belvederi / Situat pe o faleza stancoasa din Madeira, intr-un mediu rural izolat, un centru artistic realizat de Paulo David descatuseaza forta topografica a locului, amplificand belvederea spectaculoasa.
40: straturi arhitecturale in peisaj / Intre arhitectura si peisagistica, ansamblul din Camara de Lobos, in Madeira, articuleaza un program public heteroclit (piscine, gradini, promenade, restaurant) pe terenul stancos al unor vechi saline.
48: intrarea in munte / Un pavilion al istoriei geologice din São Vicente pregateste vizitatorii pentru o experienta subterana, sintetizand caracterul exceptional al peisajului prin cele mai simple gesturi arhitecturale.

Nuno Brandao Costa / Remodelarea unei ferme ca produs al unor alegeri esentiale, un showroom suspendat, o casa care se desface in peisaj si o alta care inverseaza tipologiile spatiale conventionale.

54: cum sa pastrezi poezia unui loc / insertii punctuale, in loc de modificarea structurii spatiilor, reconstructie in locul demolarii, o extindere ascunsa in subteran: remodelarea fermei realizata de Nuno Brandão Costa este produsul unor alegeri esentiale.
60: cutii mici / Casa din Afife utilizeaza elementele existente pe amplasament si este conceputa ca o insertie discreta intr-un peisaj rural.
64: un showroom suspendat / Problemele functionale au generat un proiect neobisnuit si eficient pentru aceasta constructie de mici dimensiuni, situata intr-un peisaj industrial.
68: casa inversata / structura functionala conventionala este asezata aici cu susul in jos, pentru a permite spatiului principal sa se deschida  spre marea din departare.

Ava Architects / Doua proiecte pentru orasul Guarda: atat Teatrul Municipal, cat si o locuinta individuala de la periferie oscileaza intre gruparea de obiecte si un ansamblu permeabil de spatii.

72: complicitate absenta / Teatrul municipal din Guarda, realizat de Ava Architects, poate fi interpretat atat ca un grup de cladiri autonome, cat si ca un complex permeabil care incearca sa se conecteze la tesatura istorica a orasului.
78: un atrium si doua aripi / Un spatiu central organizeaza activitatile si spatiile acestei locuinte, situata pe un teren dificil, la periferia orasului Guarda.

Guilherme Machado Vaz / Dincolo de scara si buget, arhitectura publica inseamna crearea de locuri sociale, indiferent daca este vorba de un stadion, de un centru cultural sau de echipamentele dintr-o parcare.

82: un cub public in Custoias / Guilherme Machado Vaz a proiectat o cladire publica ce contrasteaza cu imprejurimile lipsite de individualitate, pentru a atrage oameni  in interiorul sau viu colorat, inundat de lumina.
88: terenul de fotbal din Custoias / Complexul devine o topografie construita, mediator intre terenul natural si spatiul ansamblului acoperit.
94: lot de parcari in Manhufe / Sau cum sa transformi niste functii modeste intr-o experienta urbana si de design.

urban: plus architecture
98: o bucata de oras / Metropolis Center reuseste sa articuleze cortina de beton a inelului central al Bucurestiului si tesutul urban antebelic din spatele acesteia si sa construiasca un spatiu public veritabil.

din vecini: hg ahitektuur
104: arhitectura pentru comunitate / Fostul siloz reabilitat si extins de catre HG ARHITEKTUUR defineste un nou focar urban in inima orasului Tallinn.

arhiturism
108: china, episodul 3 / In acest episod va fi vorba despre zid ca element urban esential, despre locuirea traditionala si disparitia sa accelerata, precum si despre relatia dintre tesut urban si tesut social.

Sari la conținut