Strada de C’Arte

Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” a organizat, intre 17 si 24 septembrie,  prima editie a ambitiosului festival cultural in aer liber „Strada de C’Arte”, care a adus pe strazile din centrul orasului literatura, arhitectura, cinematografia, muzica, teatrul si atelierele de creatie pentru copii, intr-o formula interactiva, de agora. Vizitatorii au putut regasi un mini-oras cultural in perimetrul descris de strada C.A. Rossetti si strazile limitrofe, Boteanu si Golescu, populat cu standuri de carte cu un design aparte, expozitii de arhitectura, lounge-uri de exterior si mobilier urban remarcabil. Poate unul dintre cele mai mari castiguri ale Strazii de C’Arte a fost incercarea de-a implementa conceptul de „camera urbana”, in care mici spatii verzi si de recreere sunt dezvoltate la adapost de zgomotul marilor bulevarde.


 Permanent …provizoriu

Pe „Strada de Arhitectura“ echipa de arhitecti T_A_I a sustinut o  prezentare de arhitectura parametrica in spatiul din terasa Readers. La final, s-a vorbit despre schimbarea spatiilor publice din Bucuresti si perspectiva ca zona pietonala temporara, delimitata de  Strada de C’arte, sa devina permanent pietonala cu ajutorul Primariei. Reamintim ca echipa noastra a luptat ani de zile pentru un proiect similar, „Podul Mogosoaiei / Trotuar provizoriu pe Calea Victoriei“: propunerea noastra incerca sa delimiteze „cursul“ Caii Victoriei de parcarile din fata Ateneului, restaurantului Cina si Bibliotecii printr-un trotuar modular din lemn, care sa ajute pietonii sa traverseze in mod firesc „zona“ si care sa (re)articuleze intr-un ansamblu Piata Ateneului, Piata Palatului si Piata Revolutiei. Un sistem simplu, usor de montat si demontat, o punte de lemn prinsa intre borduri prefabricate din beton, proiect primit cu entuziasm, pentru care s-au scris petitii, s-au strans mii de semnaturi si parea agreat de edili.

Mobilier urban de la Point 4

Festivalul a prilejuit si-o inaugurare discreta (fara surle, discursuri, taieri de panglici) a scaunelor si bancilor realizate de colegii nostri grupati in formula Point 4, demers insufletit de inepuizabilul Justin Baroncea. Spectaculoasele piese de mobilier urban – care au fost prezentate si la Street Delivery, in ceainaria Carturesti, la Anuala de Arhitectura Bucuresti 2011 si in paginile revistei noastre – sunt, de acum, expuse permanent la Biblioteca Centrala Universitara, fiind imediat adoptate de public.

Daca voi nu ne vreti, noi va vrem

Zilnic, timp de o saptamana, intre orele 14 si 16, statuia regelui Carol I din fata BCU a avut o companie ciudata: 7-8 oameni incremeneau in posturi patrupede in jurul soclului, in contrast flagrant de scara si atitudine cu solemnitatea statuii ecvestre. Ca niciodata, soferii de pe Victoriei uitau sa demareze in tromba cand semaforul le arata unda verde, avizi sa afle ce se intampla: e un protest? O secta? Un autodafé colectiv? In fapt, era o simpla invitatie la reflectie, o interventie urbana menita sa construiasca o relatie dinamica intre individ si monumentul public: proiectul „Daca voi nu ne vreti, noi va vrem“, in organizarea Centrului National al Dansului.

www.stradadecarte.ro

Sari la conținut