Un eveniment dedicat designului de afiș promovează importanța acestuia în viața cotidiană. Expoziția Special Poster Show, organizată de asociația Local Design Circle în Rotonda și Foaierul Sălii Mici din TNB, aduce în prim-plan designul de afiș și oferă o perspectivă captivantă asupra creației vizuale contemporane.
Evenimentul, înscris în circuitul Romanian Design Week 2023, a adunat o selecție impresionantă de lucrări în cadrul a cinci secțiuni distincte.
Local Design Circle este o organizație non-profit înființată în 2018, cu misiunea de a promova importanța designului grafic în viața de zi cu zi și de a contribui la modelarea unui mediu vizual mai sănătos. De-a lungul timpului, asociația a inițiat și implementat numeroase proiecte cu impact semnificativ asupra comunității de design, atât la nivel local, cât și internațional. Aceasta include inițiative de cercetare și educaționale, precum și o emisiune lunară la Black Rhino Radio.
Prin intermediul celor cinci secțiuni ale expoziției, participanții au fost invitați să exploreze universul fascinant al designului de afiș.
1. Swiss & German Theater Posters.
O selecție atentă de afișe de teatru realizate de designeri și studiouri din Elveția și Germania, care pune în valoare frumusețea și importanța afișului de teatru prin exemple inspiraționale de design care îmbină estetica cu funcționalitatea într-un mod armonios.
Selecția afișelor din Elveția cuprinde 40 de lucrări remarcabile realizate de către prestigioase studiouri și designeri. Printre aceștia se numără Bureau Collective, prezent prin afișele realizate în colaborarea cu Theater St. Gallen, Hubertus Design, creatorii afișelor pentru Miller’s, și Neo Neo, studio care a creat afișe pentru Théâtre Am Stram Gram, Comedie Valance și Neue Oper Freiburg.
Această selecție oferă o oportunitate de a sublinia importanța și frumusețea afișului de teatru prin exemple care îmbină funcționalitatea și estetica.
Prezentarea acestor afișe este realizată cu sprijinul Ambasadei Elveției în România și Swiss Sponsors’ Fund.
Selecția afișelor din Germania aduce în prim-plan 29 de lucrări remarcabile create de studiouri și designeri renumiți. Printre aceștia se numără Studio Lindhorst-Emme+Hinrichs, care a realizat afișe pentru LOT-Theater și Raum für drastische Maßnahmen, Neue Gestaltung, creatorii afișelor pentru Staatstheater Mainz, Das Theater Erlangen și Theater Magdeburg, și Stahl R, care a contribuit cu afișe pentru RambaZamba Theater.
Această selecție oferă o privire captivantă asupra diversității și creativității din designul de afiș teatral.
Prezentarea acestor afișe este realizată cu sprijinul Goethe-Institut București.
2. AndNowEast Poster Festival 2021.
Pornit din dorința de a încuraja dialogul comunitar și de a construi un director de voci locale, festivalul AndNowEast aduce în prim-plan afișele, designerii și studio-urile din Europa de Est și atrage atenția asupra talentului și creativității vizuale din regiune.
Într-o perioadă în care granițele sunt deschise și internetul conectează toată lumea, AndNowEast își propune să dezvăluie latura magică a estului și să demonstreze că afișul est-european poate contribui la un spirit european mai energic.
Secțiunea prezintă cele mai bune afișe est-europene selectate în cadrul ediției din anul 2021 a festivalului.
3. PosterJam Archives Showcase.
PosterJam are ca scop promovarea afișului ca instrument de comunicare cu valoare culturală și socială și creare unui spațiu destinat experimentării.
De peste 5 ani, cei interesați să își promoveze abilitățile de grafic designer, care vor să contribuie la dezvoltarea unei identități a designul de afiș local sau care pur și simplu sunt pasionați să experimenteze au fost invitați să participe la temele lunare lansate de către PosterJam.
Cele peste 45 de teme lansate au adunat un număr impresionant de peste 7.000 de afișe realizate de designeri locali și internaționali.
În cadrul Special Poster Show, o selecție de aproape 3.000 de afișe din arhiva PosterJam aduce în prim-plan diversitatea și creativitatea din designul de afiș, expuse într-un mod inedit folosind un textil de 2,5 metri înălțime și o lungime impresionantă de 13 metri. Această abordare neobișnuită invită publicul să se apropie, să interacționeze și să descopere afișele într-un mod surprinzător, printre pliurile materialului.
4. PosterJam Offbeat × Alexe Popescu.
Alexe Popescu este un designer care explorează conceptul de folding și origami, prin care transformă deșeurile de ambalaje sau cartele de metrou în obiecte printr-un proces de upcycling.
Opt designeri locali și internaționali au fost invitați să creeze afișe sub tema „Teatrul”, care au fost ulterior transformate în șepci funcționale prin tehnici de origami de către Alexe.
Designerii participanți sunt: Andrei Nicolescu (RO), Alina Georgescu (RO), Florin Enache (RO), Valentin Lazăr (RO), Radu Crețu, Avni Jain (IN), Jérôme Bizien (CH), Marion Rothmund (CH).
Prezentarea secțiunii este realizată cu sprijinul Ambasadei Elveției în România și Swiss Sponsors’ Fund.
5. Interactive PosterJam.
În seara vernisajului Special Poster Show, participanții au avut posibilitatea de a explora și interacționa cu o selecție remarcabilă de afișe prin intermediul instalației Interactive PosterJam cu ajutorul funcțiilor create special pentru aceasta.
Afișele prezentate pe un ecran de 6mp, rezultatul eforturilor designerilor locali și internaționali, participanți ai temelor lansate de PosterJam, au putut fi controlate prin intermediul unui controller realizat special, oferind publicului ocazia de a crea un număr nelimitat de permutări și reprezentări.
Conceptul și programarea instalației a fost realizată de către studio-ul Policromic, iar prezentarea a fost posibilă cu ajutorul suportului oferit de către Black Rhino Radio.
În continuarea inițiativei de promovare a importanței designului de afiș, Artemisa Pascu și Andrei Grosu, au susținut un episod special din emisiunea lunară Monospațiat, alături de Codin Orășeanu, în care au discutat despre subiectul afișelor, atât din punctul de vedere al designerilor, cât și al beneficiarilor.
Emisiunea completă poate fi ascultată la Black Rhino Radio, aici.
În acest demers, asociația Local Design Circle este recunoscută și susținută de parteneri importanți, precum Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Black Rhino Radio, Goethe-Institut București, PosterJam, AndNowEast, Revista Zeppelin, Romanian Design Week, The Institute și Universitatea Națională de Arte București.