Spazi Indecisi (it., spații nedecise) este o asociație culturală care se preocupă de reutilizarea teritoriilor abandonate, în special din regiunea Emilia-Romagna, și din restul Italiei. Începând cu anul 2010, Asociația Culturală Spazi Indecisi a cartografiat și explorat locuri abandonate; procesul – deschis oricărui doritor – a condus la colectarea unei cantități vaste de informații și materiale, care descriu teritoriul dintr-un punct de vedere mai neobișnuit.
Text: Spazi Indecisi
Proiectul Totally Lost a fost lansat în 2013 în colaborare cu Traseul Cultural ATRIUM – Arhitectura regimurilor totalitare ale secolului XX în memoria urbană europeană. Totally Lost este un proiect participativ deschis și în evoluție: o cercetare fotografică și video în întreaga Europă, pentru a descoperi, studia și cartografia patrimoniul arhitectural abandonat al Regimurilor Totalitare din Europa în secolul XX.
Există mai multe clădiri de mare valoare istorică aflându-se neglijate în toată Europa: palate ale puterii, clădiri instituționale, locuințe, monumente, școli etc. Amintiri ale unor arhitecturi și ideologii al căror trecut produce încă teamă. Fără a emite vreo judecată istorică, scopul este de a investiga spațiile arhitecturale ca fragmente, care trebuie să fie reconectate într-o rețea de noi sensuri, noi conținuturi și un nou potențial de valorificat.
Fotografia este ca un filtru, care ne permite să ridicăm întrebări despre lucruri încă împovărate de amintiri. Aceste arhitecturi devin vreodată arheologie? Arhitectura totalitară rămâne totdeauna totalitară, chiar și în sistemele democratice? Vor fi vreodată libere de ideologia pe care au reprezentat-o? Ori s-a întâmplat aceasta deja? Vor fi vreodată considerate simple containere pentru noi conținuturi democratice?
Totally Lost nu este o expoziție, ci un proces. Prima ediție, un apel la nivel mondial pentru a aduna propuneri, a fost lansată în 2013 și au participat peste 200 de fotografi și videografi de peste tot din lume.
Aproape 2.500 de imagini și 4 ore de film au fost adunate, iar peste 250 de locuri au fost înregistrate din cele 11 țări europene participante la proiectul ATRIUM (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia).
La sfârșitul primului apel, cele mai bune fotografii și videoclipuri au fost expuse în interiorul depozitului de autobuze ATR, o clădire raționalistă abandonată în centrul Forlì, care a fost adusă înapoi la viață, deşi cu un scop diferit de cel pentru care a fost construită. Calea și participarea devin substanța proiectului și ne permit să nu să închidem definitiv trecutul, ci să înțelegem cum să aducem aceste locuri în viitor.
Cea de-a doua ediție s-a derulat între septembrie și decembrie 2015. De data aceasta, cercetarea a fost extinsă în toate țările europene, în scopul de a colecta mai mult material din țările care au fost deja implicate în cercetare în trecut și de a începe cartografierea celor care nu au fost incluse în primul apel. Site-ul creat pentru a găzdui materialul cules în primul apel a devenit locul în care fiecare utilizator a putut înscrie adăuga un nou spațiu sau material la spațiile deja cartografiate.
Materialul colectat a fost examinat de o comisie, care a selectat cele mai bune fotografii și videoclipuri pentru o expoziție, care se va deschide între 9 și 26 septembrie 2016 în Forlì.