Articol revista # 128

 

Spaţiu expandat #4: Insider and outsider

 

Proiectul Insider and outsider – al patrulea din cadrul programului de artă publică Spaţiu expandat, al Asociației VolumArt – şi-a propus să aducă în atenţia publicului una dintre cele mai controversate clădiri ale Bucureştiului, cunoscută sub numele de Casa Poporului, în prezent Palatul Parlamentului, care a fost construită de Ceauşescu pentru popor, dar, în realitate a fost şi este în contiunare despărţită de acesta printr-un zid gros, simbol al relaţiei adevărate dintre centrul puterii, care este înăuntru, şi poporul, care se află în afară.

Parcul Izvor – care găzduiește intervențiile artistice ale acestei ediții – este un spațiu fără o anumită personalitate, subordonat prezenţei dominante a Palatul Parlamentului. Într-o zonă în care, înainte de demolările din anii ‘80, se afla Cartierul Uranus-Izvor, intervenţiile problematizează şi pun în lumină trecutul şi prezentul spaţiului marcat şi guvernat de  această clădire iconică şi controversată a Bucureştiului. Sunt propuse patru lucrări: Fotolii tip „Casa Poporului” – autor Mihai Balko, Uranus cronic(a) – realizată de echipa formată din Ioana Ciocan şi arhitecţii Bogdan Ciocodeică şi Diana Roşu, Schelet de megafon cu scrînciob – autor Adela Iacoban, şi Mulţumiţi, nemulţumiţi – a grupului subREAL (Călin Dan şi Iosif Kiraly).

Autorii și coordonatorii programului sunt Judit și Mihai Balko. Colaboratorii proiectului de anul acesta sunt Ioana Ciocan şi Cees Hendrikse (curator NL).

Inițiat în 2011, programul Spaţiu expandat îşi propune activarea spaţiului public urban prin intervenţii temporare ce variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Desfăşurat în diverse spaţii din Bucureşti, acesta urmăreşte dezvoltarea proiectelor noi de artă publică, ce se distanţează – prin subiect, tehnică şi mod de intervenţie în spaţiul public – de monumentele şi memorialele „clasice”. Caracterul temporar al intervenţiilor oferă o libertate de creație mult mai mare, o flexibilitate a procesului de producere și amplasare a artei, o abordare mult mai critică a problemelor contemporane, fără constrângerile permanenței, ce presupun mesaje mai generale şi mai puţin ancorate în prezent.

Proiectul Insider and outsider este finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB prin  programul cultural Bucureşti 555.

Deschidere: marţi, 21 octombrie 2014, între orele 18 şi 21. Intervenţiile artiştilor vor fi prezente în Parcul Izvor până la data de 15 decembrie 2014.

 

 spatiul expandat -logo 

Sari la conținut