Rockwool - fabricat in Romania

Serile Housing Stories. Experienţa locuirii în Bucureştiul contemporan. Episodul #4 – Foste case naţionalizate

13 ianuarie 2016, ora 20 @ Manasia Hub -Str. Stelea Spataru nr. 13, București
Proiecţie de film documentar | Q&A | Discuţii

Andrei Crăciun, moderator | Ileana Gabriela Szasz, regizor | Bogdan Iancu, antropolog.

Naţionalizarea imobilelor de locuinţe, petrecută în anii ’50, şi retrocedarea acestora după schimbarea regimului comunist sunt evenimente care influenţează locuirea în Bucureştiul contemporan. Cum se transformă spaţiul domestic în urma naţionalizării şi retrocedării, ce relaţii se stabilesc între propietari şi locatari, care sunt strategiile de supravieţuire ale persoanelor evacuate? Evenimentul vă propune o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în fostele case naţionalizate, prin prisma foştilor sau actualilor locatari.

Asociaţia VIRA vă invită la proiecţia în premieră a episodului  „Foste case naţionalizate“, al patrulea din seria Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice.

housing stories -evacuat strada vulturilor

Istoria socială a locuirii în case naționalizate își are începuturile în anii ’50, când o parte din cetățenii României au fost relocați din propriile locuințe de către autoritățile socialiste iar locul acestora a fost realocat unor familii sau persoane, de cele mai multe ori străine foștilor proprietari. La câteva decenii distanță, naționalizarea și ulterior retrocedările, continuă să influențeze experiența de locuire pentru diverse categorii de oameni.
(…)
În ultimii cinci ani, dinamica proceselor de retrocedare s-a accelerat în special pentru că, observând că între inițierea procesului de re-punere în posesie și finalul acestui demers trece o perioadă foarte lungă de timp, o parte a proprietarilor au vândut drepturile litigioase unor firme specializate. Ca urmare, capitala României a devenit locul geometric al locurii pe stradă în urma evacuărilor.” – Bogdan Iancu, cercetător în cadrul proiectului

…..
Intrarea este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651

…..
Evenimentul este organizat de Asociaţia VIRA în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 „Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European”.

bucharesthousingstories.ro / Fb event

Sari la conținut