Seminar internațional despre certificarea ecologică a materialelor de construcții

9 octombrie 2017, 14:00 – 18:00 @ La Firul Ierbii – Splaiul Unirii 160, București

Declarațiile de mediu pentru materialele de construcții (Environmental Product Declarations) sunt necunoscute de o mare parte a industriei de construcții din România, dar și de publicul general, în ciuda avantajelor pe care le pot aduce atât poziționării pe piață a companiilor cât și bunăstării ocupanților spațiilor construite.
Romania Green Building Council vă invită la prima dezbatere pe tema beneficiilor și barierelor adoptării declarațiilor de mediu și ale altor certificări ecologice pentru materialele de construcții.

Vrem să învățăm din experiența companiilor din România în această privință și să stimulăm interesul pentru aceste certificări în rândul profesioniștilor din domeniul construcțiilor.

Seminarul este organizat în cadrul proiectului OERCO2, iar la discuție vor participa reprezentanți ai partenerilor din proiect – Universitatea din Sevilla (Spania), Centro tec. del Marmol, Piedra y Materiales (Spania), CertiMaC soc. Cons. a r. L. (Italia), Centro tecnologico da Ceramica e do Vidro (Portugalia), Universitatea Transilvania din Brasov – alături de Claudiu Georgescu, Președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții (APMCR), și reprezentanți ai companiilor din România care dețin acest tip de certificări pentru cel puțin un produs pe care îl comercializează, precum Saint-Gobain, LafargeHolcim, Rockwool, Holver.
În cadrul seminarului vor fi de asemenea prezentate obiectivele proiectului precum și primele rezultate ale acestuia – o analiză privind situația utilizării declarațiilor de mediu ale materialelor de construcții în România.
Masa rotundă va fi moderată de Arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România.

Agendă:
14:00 – 14:15 Înregistrare
14:15 – 14:30 Prezentarea proiectului OERCO2 și a partenerilor
14:30 – 14:45 Situația curentă. Reglementări și declarații de mediu pentru materialele de construcții
14:45 – 15:00 Curricula și Resursa Educațională Deschisă
15:00 – 15:40 Instrumentul de măsurare de CO2. Metodologie de calculare a CO2
15:40 – 16:00 Q&A
16:00 – 17:00 Masa rotundă – beneficii și bariere în adoptarea declarațiilor de mediu pentru materialele de construcții în România
17:00 – 17:10 – Încheiere
17:10 – 18:00 – Cocktail

Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Proiectul OERCO2 își propune crearea unei Resurse Educaționale Deschise care să calculeze emisiile de CO2 în fiecare fază a construcției clădirii, pentru a avea o imagine completă asupra amprentei de carbon a clădirii încă din faza de proiectare și pentru a identifica cum pot fi reduse emisiile de care sunt responsabile fiecare dintre variabilele din procesul de construcție.

Promotor: Universidad de Sevilla (Spania)
Parteneri: Centro tec. del Marmol, Piedra y Materiales (Spania)
CertiMaC soc. Cons. a r. L. (Italia)
Centro tecnologico da Ceramica e do Vidro (Portugalia)
Universitatea Transilvania din Brasov
Asociatia Romania Green Building Council

Romania Green Building Council este o asociație non-profit, apolitică, formată din organizații active în toată țara. Promovăm responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri (de la faza de design și construcție până la operare și deconstruire).
Proiectul OERCO2 este finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Sari la conținut