Romanian Cities Reborn. Cities of Tomorrow #6: Reconversie și Revitalizare

Împreună – oameni de faceri, arhitecți, primari, urban manageri, specialiști în economie și dezvoltare: Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează pe 27 februarie la București cea de-a șasea ediție a conferinței Cities of Tomorrow. Dacă anul trecut tema centrală a fost axată pe tema competitivității, în ediția de anul acesta e adusă în discuție modalitatea în care orașele, regiunile și in extenso întreaga Românie pot profita de pe urma unei regenerări urbane bine gândite și duse la capăt.

Germania ca model

Regiunea Ruhr din Germania a suferit un teribil proces de dezindustrializare dar a cunoscut și poate cel mai de succes program de regenerare. Strategia (incluisv cea economică) s-a bazat în mod fundamental pe salvarea și activarea patrimoniului arhitectural industrial, pe proiecte culturale și pe ecologie. Poate nicăieri în mod atât de strălucit precum la Essen, de care ne vorbi domnul Dipl.-Ing. Hans-Jürgen Best, administratorul public al orașului. Patrimoniul mondial Zollverein, universitatea din Duisburg-Essen, sediile unor importante companii germane sau Societatea de târguri Essen conturează imaginea orașului. OMA și Sanaa sunt foar două dintre birourile celebre ce au transformat regiunea și într-o expoziție de arhitectură.

O dezvoltare urbană reușită presupune colaborarea dintre centru și regiuni. Despre cum funcționează această colaborare în Germania ne va vorbi domnul Tilman Buchholz, Director Adjunct al Departamentului pentru Dezvoltare Urbană din Ministerul federal pentru Mediu Înconjurător, Conservarea Naturii, Construcții și Siguranță națională. Domnul Buchholz are o vastă experiență în parteneriate public-privat în Germania pentru dezvoltare urbană, iar mare parte a activității sale se concentrează pe colaborarea la nivel european pentru dezvoltarea orașelor. Viziunea pe care o promovează este una integrată și pornește de la premisa că un oraș european este compact, mixt și divers. De asemenea, actorii implicați în dezvoltarea durabilă a unei regiuni sunt deopotrivă statul, județele și localitățile, dar și societatea civilă, economia și mediul academic. Domnul Buchholz va vorbi despre cum orașele pot deveni motoare ale activității economice și magneți de investiții, despre ce presupune un oraș inovator și care sunt criteriile unei politici de dezvoltare urbană de viitor.

*Zollverein Essen – dezvoltare prin regenerare © Foto: Peter Prengel, Stadt Essen

 

România în context european

Vor fi prezentări dar și mese rotunde interactive, un market place de proiecte și soluții de revitalizare a unor zone /regiuni abandonate, studii de caz concrete atât internaționale cât și din România, și nu în ultimul rând bune ocazii pentru networking.

Regenerarea urbană prin industrie și turism este tema dezbătută în panelul central. Alături de Georg Pammer, Director General Aspern City Smart Research, vom afla cum s-a transformat spațiul unui vechi aeroport abandonat în cel mai verde și inteligent cartier al Vienei.

Trendurile și șansele prin care un oraș românesc poate deveni „magnet” ne vor fi prezentate de Marcel Heroiu, Specialist în Dezvoltare Urbană în cadrul Băncii Mondiale, pornind de la studiul „Orașe Magnet”.

Plecând de la cele două prezentări vom discuta în cadrul acestui panel moderat de doamna arh. Hildegard Brandl, Managing Partner UNITH2B, împreună cu primarul Clujului – domnul Emil Boc, primarul Reșiței – domnul Ioan Popa, domnul Tatian Diaconu – CEO Immochan România, domnul Christian von Albrichsfeld – CEO Continental Automotive România și, nu în ultimul rând, cu domnul arhitect și urbanist Eugen Pănescu, Partener Fondator al Planwerk Cluj, situația actuală a orașelor României, ce le face atractive pentru marii investitori, cum atrag forța de muncă și importanța calității vieții pentru locuitorii orașelor românești în 2018.

*Planwerk: PUG Cluj – schemă a zonificării și mixității orașului

 

Vom continua și anul acesta conceptul de World Café, concept ce permite participanților o implicare mai mare, dându-le ocazia ca timp de două ore să discute concret și aplicat subiecte/proiecte diferite, alese în funcție de actualitatea și necesitatea tematicii și să plece, în urma acestor mese rotunde interactive, cu idei și soluții concrete, pe care, o dată ajunși acasă să le poată implementa în proiectele proprii.

După dezbaterile interactive de la mesele rotunde participanții se vor regrupa pentru un de-briefing al evenimentului, pentru o scurtă prezentare a soluțiilor identificate pe fiecare masa rotundă. Soluțiile cele mai bune vor fi jurizate de către participanți, masa câștigătoare fiind premiată pentru reușită.

*Cities of tomorrow 2017 – World Café

 

Market place-ul organizat în foyer s-a dovedit în anii anteriori de asemenea un succes și-l vom continua și anul acesta. Aici, sponsorii vor avea ocazia de a-și prezenta soluțiile și tehnologiile destinate modernizării și eficientizării orașului și regiunilor alături de reprezentanți ai autorităților locale ce vor veni să-și prezinte proiecte concrete pe care le doresc realizate și unde caută sprijinul actorilor privați. Proiectele autorităților locale vor fi selectate în urma unui concurs și doar proiectele câștigătoare vor avea șansa de a fi prezente în market place. S-au înscris deja în concurs orașele Cluj Napoca, Reșița , Sibiu, Siret, consiliul județean Suceava, și ADR S/V Oltenia.

Conferința este concepută pentru a oferi informații utile și noi perspective pentru primari, manageri ai orașului, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională și a zonelor metropolitane, reprezentanți ai consiliilor orașelor și județelor; companiile private românești și străine; profesioniștii din domeniul planificării urbane cât și arhitecții urbaniști; investitorii imobiliari și dezvoltatorii interesați pentru/sau cu sediul în Europa de Sud-Est; profesioniștii din domeniul imobiliar; reprezentanții camerelor de comerț și industrie; reprezentanții clusterelor industriale; furnizorii de tehnologie; companiile de utilități urbane și infrastructură; ONG-urile şi profesioniștii din domeniul bancar.

Înscrieri și info aici

Sari la conținut