Rockwool - fabricat in Romania

„Rezidența e ca un cantonament de jurnalism“. Casa Jurnalistului – Apel de proiecte

Casa Jurnalistului invită reporterii tineri să se înscrie în programul său de rezidență, să documenteze în profunzime un subiect și să pornească o carieră independentă.

Li se oferă cazare, masă, echipamente, ajutorul unor jurnaliști cu experiență și resursele de care au nevoie ca să se concentreze 100% pe subiect.

Proiectele pot să dureze între două luni și un an, să se exprime în orice formă (text, foto, video, audio, instalație, realitate virtuală etc.) și să trateze orice temă, cât timp e interesantă și aduce o contribuție socială.

În următoarele zile vor fi aleși primii patru rezidenți. Înscrieți-vă cu încredere – vor fi ajutați toți cei care au proiecte interesante.

SELECȚIA

Programul e gândit pentru reporteri tineri care au reușit deja materiale interesante și vor să treacă la nivelul următor. Dar se poate înscrie oricine, indiferent de vârstă și background profesional, dacă vine cu un proiect care are sens. E binevenit un ilustrator care vrea să facă o carte de non-ficțiune, un programator cu un proiect de big data etc.

Nu există formulare de aplicație. Povestiți-le ideea cu cuvintele voastre. Dacă sună interesant, veți fi chemat la o discuție în Casa Jurnalistului, în care să clarificați subiectul și planul de lucru. O să vă fie utilă o privire de ansamblu, indiferent dacă intrați sau nu în prima tură de rezidenți.

Selecția inițială durează două săptămâni. La jumătatea lui iulie va avea loc o dezbatere între editori, vor fi alese primele proiecte și va începe efectiv programul de rezidență.

REZIDENȚA

În Casa Jurnalistului ești mereu înconjurat de reporteri. Rezidența e ca un cantonament de jurnalism. Nu e ușor, dar e frumos, iar cei care au trecut prin asta au avut salturi profesionale semnificative.

Există o redacție, o curte și o bucătărie prin care se plimbă tot timpul oameni interesanți. Dar o să aveți propria cameră, unde puteți scrie în liniște.

Nu o să vă facă nimeni programul zilnic, nu o să vă trimită de colo-colo, nu o să vă verifice la caiet. După ce cădeți de acord asupra planului de documentare, vă veți gestiona singur timpul, activitățile, sursele și colegii de la care cereți ajutor. Dacă învățați să faceți management de proiect, sunteți eliberat de majoritatea constrângerilor care-i țin în loc pe jurnaliști. Găsiți subiectul și ordonați totul în jurul lui.

O să aveți la dispoziție toate resursele pentru a face un material beton. Cea mai importantă este rețeaua de jurnaliști experimentați la care puteți apela – fie că aveți o întrebare punctuală, fie că-i invitați să colaboreze la proiect.

E ușor să vă înecați în detalii atunci când vă afundați luni întregi într-un subiect și descoperiți o mulțime de nenorociri. Am trecut cu toții prin asta și am învățat că e util să ai și o activitate secundară, mai regulată, care să te țină cu picioarele pe pământ. Cea mai simplă ar fi să faceți în fiecare săptămână un material despre un eveniment de actualitate dintr-o perspectivă inedită. Dar puteți veni cu propria idee de proiect secundar.

Când materialul se apropie de final, Casa Jurnalistului pornește un proces de editare colectivă, la care participă toată comunitatea.

comunitatea editorilor din Casa Jurnalistului

Mai întâi caută să îți înțeleagă vocea, apoi vă ajută să spuneți ceea ce vreți. Se demolează și se reconstruiește de câte ori e nevoie până când sună limpede pentru toți. E un proces dureros, dar a dat roade de fiecare dată.

La final trebuie să puneți la cale o lansare pentru material, ca să vă asigurați că are impactul pe care îl merită. Puteți să-l sincronizați cu un moment social sau îl puteți crea printr-o dezbatere, proiecții sau acțiuni prin oraș, o carte, un concert, o piesă de teatru…

Și apoi o petrecere, ca să ne bucurăm cu toții :)

VIITORUL: casajurnalistului.ro/viitorul

După ce publicați un material de amploare vi se deschid numeroase oportunități. Puteți porni pe cont propriu, să faceți freelancing pentru mari publicații, să mai aplicaț pentru o rezidență, să faceți proiecte cu alte grupări independente sau, cine știe, să strângeți în jur oameni și să porniți propria inițiativă. E mare nevoie de toate astea.

Orice traseu ați alege, sunteți susținut de rețeaua de jurnaliști independenți.

ÎNSCRIERI: hortensia@casajurnalistului.ro

* Dacă vrei să susțineți Casa Jurnalistului, donați la patreon.com/casajurnalistului

* Dacă știți oameni care ar putea fi interesați – dați vorba mai departe!

Sari la conținut