Reconstruirea lumii. Graphein în sprijinul arhitecturii inteligente

Graphein e o echipă cunoscută mai ales prin scanare 3D și prin implicarea în proiecte de prestigiu, de la comenzi private la colaborări interdisciplinare, inclu­siv cu şcolile şi organizaţiile arhitecţilor, pro­iecte pro-bono şi de cercetare etc. Un articol în acest sens a fost publicat în Zeppelin 158. Astăzi, compania e furnizorul nr. 1 de servicii ce topografie și scanare & modelare 3D pe piața construcțiilor din România. Însă Graphein înseamnă mult mai decât atât. Echipa construiește un mediu digital de măsurare, tehnologie cloud și integrare. Tehnologa de ultimă oră și colaborările nu mai sunt apanajul proiectelor mari și scumpe.

Mai jos va fi vorba despre aceste subiecte, inclusiv cu ajutorul unui studiu de caz, o experiență de colaborare descrisă din perspectiva arhitecților.

Parte a unui univers global. De la topografie digitală la construction cloud și clădiri inteligente

Cu o viziune ambițioasă de a construi câte un Digital Twin pentru fiecare obiect de pe Terra, Reconstruirea lumii. Graphein în sprijinul arhitecturii inteligente

Crearea unui geamăn digital presupune realizarea unei replici digitale, dinamice a unui obiect (clărire/instalație, campus, oraș, cale ferată, pădure ș.a.), proces ce reunește proiectarea, construcția și culegerea datelor operaționale în timp real.

Fondată în 2014 după identificarea unor mari nevoi și oportunități în digitalizarea măsurătorilor topografice, Graphein s-a specializat în proiecte de topografie inginerească, asistență topografică pentru infrastructură, fațade, cadastru și intabulare, scanare laser 3D, măsurători BOMA și urmărirea comportamentului clădirilor în timp, devenind compania cu cea mai mare creștere în domeniu și un nume recunoscut pe piața construcțiilor din România.

Cu o evoluție importantă de la an la an și o implicare activă în consultanța oferită partenerilor pentru utilizarea proceselor BIM în România, echipa se concentrează și mai mult pe potențialul de a crea un digital twin pentru fiecare clădire construită sau pe cale de a fi construită și colectarea tuturor informațiilor de interes pentru partenerii implicați: arhitecți, constructori, dezvoltatori, urbaniști, designeri, etc. Întrucât digitizarea proceselor pleacă de la soluțiile software utilizate, Graphein a decis să-și diversifice gama de servicii, completând-o cu soluții software Autodesk. De altfel, a organizat „Cursul BIM | Autodesk pentru arhitecți, by Graphein” cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România – filiala București

Factorii importanți din industria construcțiilor din România sunt conștienți că trebuie să utilizeze sisteme avansate de management al datelor și soluții sustenabile, flexibile, scalabile, ușor de utilizat, susținute de tehnologia cloud în operațiunile de teren, pentru a fi mai competitivi, a reduce costurile și a-și crește profitabilitatea. În întâmpinarea lor e gândită implementarea Autodesk Construction Cloud astfel încât:

• Antreprenorul General să-și reducă costurile și să mărească transparența prin conectarea echipelor de birou cu cele din șantier;
• Constructorul să livreze la timp și în buget
• Arhitectul și proiectanții să colaboreze și să se coordoneze fără probleme
• Beneficiarul să se conecteze cu fiecare stakeholder pentru a avea vizibilitate maximă în portofoliul său de proiecte

Graphein este decisă să contribuie la digitalizarea orașelor și eficientizarea construcțiilor inteligente din lume prin dezvoltarea continuă a sistemului de francize și a echipei sale de experți în scanare 3D, prelucrare date. Firma folosește licențe software Autodesk care stau la baza conectării construcțiilor inteligente, permițând mai multe tipuri de afișare corespunzător fiecărei categorii de stakeholders, astfel încât aceștia să poată lua cele mai bune decizii pentru dezvoltarea construțiilor într-un mod transparent, eficient și smart. Cu minim efort și maximă sustenabilitate.

 

01_Palat2*Lumea reconstruită. Scanarea digitală a centrului Iașiului

 

De la ruletă la BIM și cloud. Experiența architecture & evolution

Andrei Ștefănescu, arhitect & fondator al biroului de proiectare studio ae– architecture & evolution este pasionat de tehnologie și de folosirea acesteia în arhitectură. Constant testează, implementează noi tehnologii în proiectare, de la primele variante de 3D Studio Max până la cloud Construction. Andrei, împreună Cătălina Roșu, arhitect în cadrul echipei, vorbesc în cele ce urmează despre avantajele lucrului cu macheta digitală și despre viitorul proiectării.

Pentru mulți arhitecți, primul proiect din facultate a fost releveul la Muzeul Satului. Metoda de măsurare era cea clasică, cu ruleta, desenul de mână și creion. Emoția că nu se închide releveul, că nu putem măsura efectiv coama acoperișului, elementele situate la înălțime, revine și acum.

În mai puțin de zece ani, tehnologia pentru relevarea clădirilor a evoluat foarte mult, trecând prin telemetru, și ajungând acum la următorul nivel: scanarea 3D și modelarea clădirilor în BIM. Următorul pas va fi și urcarea tuturor informațiilor în cloud.

Se pune din ce în ce mai mult accent pe fondul construit existent, mai nou, și prin Programul Noul Bauhaus European lansat de Uniunea Europeană. Reabilitarea, schimbarea de funcțiune a clădirilor, consolidarea reprezintă programe complexe, iar modul de lucru colaborativ, în echipe multidisciplinare formate din arhitecți, urbaniști, ingineri, experți, artiști și societatea civilă este necesar pentru a ajunge cel mai bun rezultat. Este important să conștientizăm că digitalizarea în domeniul construcțiilor este esențială, iar arhitecții sunt cei de la care trebuie să pornească schimbarea. Statistic, la nivel mondial domeniul construcțiilor este al doilea cel mai nedigitalizat domeniu. Însă, iată, din primele 100 de firme de arhitectură la nivel mondial, peste 90% au făcut trecerea la BIM.

 

01_Fatada_Est_DB_Schenker

*Fațada est a unei clădiri din ansamblul Bragadiru

 

Scanarea & BIM | Building Information Modeling – Macheta digitală | Tehnologia care ajută arhitecții

Releveul reprezintă piesa de bază a întregului proiect și a șantierului. Expertiza de structură pornește de la releveul realizat de arhitect. Dacă un releveu nu este bine realizat, pune în dificultate întreaga echipă implicată în proiect și apar conflicte în timpul șantierului, cresc și costurile și se pierde din calitate și timp, suprafețele nu sunt bine calculate, grosimea pereților duce în eroare expertul de structură. Sunt numeroase situații în care arhitectul nu poate măsura tot spațiul din motive obiective. În șantier, toate acestea nu mai contează, iar stresul resimțit de echipa de proiectare de a modifica proiectul atinge cote maxime.

Vizita sitului & scanarea

Problema principală pe care o rezolvă releveul prin scanare este că reduce greșelile inerente de la măsurarea manuală și nu este nevoie să mergem pe sit pentru a lua mai multe cote. În plus, scanerul ajunge în spații inaccesibile și dificile (poduri, subsoluri, etc), preia și redă toate unghiurile unei mansarde, unui acoperiș, etc.

Este recomandat ca arhitectul care se ocupă de realizarea modelului 3D-BIM să viziteze clădirea împreună cu echipa care scanează pentru o cât mai bună înțelegere a spațiului și geometriei.

Prelucrarea datelor – norul de puncte

Rezultatul digital obținut din scanner este un fișier prelucrabil numit “nor de puncte“, care este ca o radiografie 3D a clădirii și care se prelucrează ușor cu un software ca ReCAP sau echivalent, într-un soft de modelare BIM precum Revit.

Pentru a transforma norul de puncte în model BIM, se “decalchează“ clădirea urmărind limita punctelor. Folosind elemente care urmăresc logica de construcție a clădirii, lucrăm cu elemente spațiale 3D ca pereți, uși, ferestre, planșee, grinzi, scări, rezultatul fiind macheta digitală a construcției. Este posibil să se folosească norul de puncte pentru a obține desenele în variantă de autocad-2D pentru cei care încă nu folosesc un soft 3D-BIM. Această soluție însă nu folosește avantajele unui model BIM în care se actualizează toate piesele dintr-o singură mutare și suprafețele se calculează automat.

Studiu de caz 2022 | Scanarea noului sediu și showroom Nea Kaisă

Recent, am finalizat scanarea și modelarea unei clădiri istorice de secol XIX din zona Gara de Nord din București, noul sediu al firmei Nea Kaisă. Clădirea are o geometrie complexă și a trecut prin mai multe intervenții, cea mai recentă fiind o consolidare. Doar partea de la stradă este de formă rectangulară și corespunde spațiilor servite. Zona de mansardă și de scară au o geometrie complexă cu unghiuri și forme dificil de măsurat prin metoda clasică.

Scanarea a durat o zi, iar prelucrarea informațiilor aproximativ 4-5 zile. În continuare au existat numeroase provocări cum ar fi suprapunerea etajelor, geometria mansardei și detaliile de fațadă, relevarea nișelor ascunse, ancadramentelor, a unei scări balansate, a ferestrelor de mansardă.

Studio ae releveu prin scanare Studiu de caz Nea Kaisa-5

*Studio ae + Graphein: Scanarea clădirii de secol XIX – fragment din norul de puncte

 

Studio ae releveu prin scanare Studiu de caz Nea Kaisa

*releveu prin scanare Studiu de caz 

Studio ae releveu prin scanare Studiu de caz Nea Kaisa-3

*De la nor de puncte la machetă digitală. Proiectul poate continua în mediul BIM sau, mai clasic, în desene 2D și 3D

 

Motivația schimbării. Ce a generat schimbarea în echipa studio ae?

Mereu arhitecții au adoptat și promovat noile tehnologii, de la stiluri, la sisteme structurale care au evoluat de-a lungul timpului, lifturi care au permis construirea zgârie-norilor. Acum, scanerul permite digitalizarea istoriei. Depinde de noi, arhitecții să fim cei care deschidem noi drumuri.

Echipa Studio ae – architecture & evolution a folosit prima dată scannerul pentru măsurare în 2018. Timp de două zile măsurasem și remăsurasem o zonă de 200 mp pe curb dintr-o clădire de peste 2000 mp, cu mulți pereți și strâmbi și curbi, cu multe placări cu gips-carton și dispusă pe trei etaje decalate care comunicau numai prin casele de scară. Am realizat că metoda cu laserul și desenul de mână nu avea să dea rezultate.

Pentru a obține un releveu corect și în termenul agreat, am sunat un prieten, echipa Graphein, și am mers pe soluția scannerului. Începând cu acel moment, releveele s-au realizat mult mai ușor, iar în șantiere nu au mai fost probleme.

Pentru orice schimbare, este necesar să avem răbdare cu noi înșine, să învățăm să prelucrăm datele și să lucrăm cu noi instrumente digitale. La primele proiecte, este necesar să ne acordăm mai mult timp pentru a include și eventualele greșeli.

Cătălina Roșu, arhitect în cadrul echipei Studio ae:

Experiența norului de puncte poate fi copleșitoare la început:, mii de puncte, colorate sau nu, care împreună formează imagini fidele realității. Conținând un număr foarte mare de informații, fișierul poate îngreuna munca cu celelalte programe interconectate. Însă impedimentele de acest gen devin nule în comparație cu zilele de muncă grea pentru măsurători făcute pe teren și efortul depus pentru a stoca pe foi informațiile necesare creării unui releveu de tip clasic, pentru a te întoarce apoi pe teren pentru că ,,ai uitat o cotă” sau pentru că ,,nu se închide releveul, mergem să verificăm cotele x și y”. Pentru relevarea unei clădiri complexe precum un monument istoric, consider imperios necesară folosirea tehnologiei – nor de puncte.

Avantajele principale ale folosirii scanării constau în creșterea calității, în micșorarea timpului necesar măsurătorilor pe teren, în mărirea eficienței și nu în ultimul rând în reducerea stresului arhitecților.

Digitalizând istoria

Vorbim mult despre digitalizare. Ca arhitecți șefi de proiect, este important să trecem la acțiune și să realizăm că folosind scanarea, BIM, ne ușurăm viața. Greșim mai puțin, ne rămâne mai mult timp pentru creație, gândirea de soluții, de variante și evită emoțiile legate modificări ulterioare în toate piesele unui proiect.

Fiecare clădire are o istorie, o poveste. Tehnologia e folosită pentru a digitaliza istoria. Releveul este primul capitol al unei povești care continuă.

Ce urmează? Trecerea în Cloud | Următorul pas al digitalizării în proiectare & construcții

Tranziția către cloud a început în alte domenii de mai bine de 30 de ani, de pe vremea când încă nu se numea așa. Odată cu avansul tehnologiei, cloud-ul a devenit accesibil și pentru domeniul construcțiilor, permițând lucrul cu fișiere mari de la distanță, sau accesarea informațiilor prin dispozitive mobile cu putere mare de procesare.

Comunicarea, colaborarea, standardizarea, și managementul informațiilor din proiecte sunt principalele aspecte pe care le facilitează tehnologia cloud. În prezent există infrastructura care să permită integrarea și colaborarea între toți cei implicați în proiect: client, arhitect, ingineri, project manager, execuție, mentenanță.

Sari la conținut