Rațiu 100: Ascensiunea populismului în Europa de Est

3 iunie 2017 10:00 – 12:00 @ Aula Magna – Universitatea Babeș-Bolyai (clădirea principală, etajul 2,  Str. M. Kogălniceanu nr.. 1, Cluj-Napoca)

Masă rotundă cu laureați ai Premiului Ion Rațiu pentru Democrație: Eleonora Cercavschi (Moldova), Mustafa Nayyem (Ucraina) & Oleg Kozlovsky (Rusia). Discuţiile vor porni de la sconceptele de populism, protest și propagandă, şi vor analiza, de asemenea, influența Rusiei în Europa de est.
Cuvânt introductiv: Eliot Sorel, Senior Advisor al Premiului Ion Rațiu pentru Democrație
Moderator: Mădălina Mocan
 
Director al Liceului Stefan cel Mare şi Sfînt din Grigoriopol, Moldova, Eleonora Cercavschi este un activist pentru democraţie şi drepturile omului care şi-a dedicat cariera apărării dreptului copiilor de a fi educaţi în limba maternă. În 2002, sub presiunea autorităţilor transnistrene, liceul a fost închis şi apoi relocat 20 de km mai departeîn Dorotcaia, raionul Dubasari, zonă controlată de autorităţile centrale ale Republicii Moldova.

Mustafa Nayyem şi Hromadske.tv au jucat un rol crucial în timpul protestelor de pe „Euromaidan”. Mesajul său postat pe pagina personală de Facebook, prin care îi chema pe ucrainieni în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev ca să protesteze împotriva deciziei guvernului de a stopa procesul de integrare în Uniunea Europeană a Ucrainei, a fost preluat şi distribuit prin intermediul reţelelor de socializare de peste 1.000 de ori în numai câteva ore. Protestele au grăbit căderea guvernului preşedintelui Ianukovici şi acţiunile din acele zile ale lui Mustafa Nayyem l-au plasat în rândul liderilor importanţi ai protestelor.
Din 2014, Mustafa Nayyem este membru al Parlamentului ucrainian.

Populismul în politică este un potențiator de gust, care îți permite să vinzi orice idee unui votant, provocându-i imaginația, dacă te bazezi pe lipsa lui/ ei de informație. De fapt, populismul nu diferă substanțial de glutamatul de sodiu, un produs chimic folosit în construcții, metalurgie… sau în unele lanțuri fast food pentru creșterea vânzărilor. Chimia, ca și populismul, nu face produsul mai bun, doar intensifică sensibilitatea papilelor gustative.” – Mustafa Nayyem.

Oleg Kozlovsky este co-fondator al Mişcării Unite pentru Democraţie „Solidarnost” („Solidaritatea”) şi co-fondator al Mişcării Democratice a Tinerilor din Rusia „Oborona”. În acest moment este director executiv al Fundaţiei Vision of Tomorrow şi analist al Centrului de cercetare pentru politici anti-corupție la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova.
Organizator a numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova, a fost arestat şi reţinut de numeroase ori. În timpul ultimei detenţii, în mai 2008, a fost recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conştinţei. Este laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație în 2010.

Pe măsură ce diferența dintre ceea ce numeam “activism online” și “activism offline” s-a estompat, internetul a devenit un spațiu de interes atât pentru societatea civilă, cât și pentru autoritățile din Rusia. Guvernul are acces la resurse nelimitate și nu este îngrădit de nicio lege în folosirea uneltelor digitale pentru propriile interese. Societatea civilă, însă, este mai creativă și rămâne în genere proactivă, folosind internetul pentru diseminarea informației cenzurate, pentru a se organiza sau pentru acțiune directă. Voi vorbi despre mișcările și metodele acestei bătălii virtuale cu efecte reale.” –   Oleg Kozlovsky

Evenimentul este organizat de Centrul Rațiu pentru Democrație, în cadrul Centenarului Ion Raţiu.

*Fb event /ratiudemocracycenter.org

Sari la conținut