Made Expo

Poți supraviețui orașului tău, însă n-ai vrea să-l trăiești? Apel de proiecte Street Delivery 2018 – “SMART CITIES?”

Propuneți proiecte pentru Street Delivery 2018! Mai e timp.

Îmi amintesc cât a tras de noi Justin Baroncea, prietenul și partenerul nostru, să venim cu proiecte pentru Street Delivery în anii 2000. Îmi amintesc de cărat borduri și lemne în timp ce lumea deja începea să vină, să se plimbe și să bea bere. Dar a meritat, pentru că altfel nu s-ar mai fi întors Justin ani de-a rândul cu noi și noi proiecte – mobilier, bolarzi vopsiți etc. etc. Felul în care arătau obiectele în spațiu public, reacțiile oamenilor la ele și felul în care le foloseau, uzura intensificată și toate celelalte au fost beneficii de neprețuit. Ca să nu mai vorbim de promovare.

Să câștigi aplicația pentru Street Delivery înseamnă să faci un proiect pe bune, real, cu sens, cu o libertate enormă, și cu un public de mii de oameni avizați. Ai șansa să îți răspândești mesajul, să îți aperi proiectul, să te împrietenești cu oameni de tot felul. Mai poți și să beneficiezi de o finanțare în condiții de birocrație aproape de 0. Detalii mai jos, direct de la sursă.
(Ștefan Ghenciulescu)

 

APEL DE PROIECTE  – aici

Street Delivery dă startul celui mai influent eveniment de responsabilitate civică din România pentru o urgență comună: nevoia unor orașe pentru oameni. În 2018, situația arată din ce în ce mai alarmant. Avem prea mulți ani de recuperat în orașe care continuă să ne sacrifice. Cum aducem înapoi timpul pierdut?

Deprinderile obsesive, automate pe care le punem zilnic în practică ne deteriorează mediul și bunăstarea în asemenea hal încât ne trezim că petrecem ani de zile într-un trafic infernal dând vina pe ceilalți, dar nu ne-am da jos din mașină să mergem pe jos, cu bicicleta sau autobuzul. E prea complicat. Respirăm cel mai poluat aer din Europa, dar turnăm și mai mult beton peste puținul spațiu verde pe care îl mai avem. Suntem conștienți că automobilul a cucerit fiecare metru de promenadă, dar continuăm să lărgim bulevarde în loc să oferim mai mult loc oamenilor.

Tema Street Delivery din 2018 este “SMART CITIES?”, iar semnul întrebării din titlul ei nu-i întâmplător. Chestionăm capacitatea tehnologiei de a ne face mai deștepți, mai înțelepți, mai buni. Invităm cetățeni, organizații și companii să propună moduri prin care orașele noastre să devină mai inteligente, mai vii, mai prietenoase cu locuitorii lor.

Ce este, în fond, un “smart city”? Un oraș dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o conviețuire mai plăcută? Un buzzword de marketing sau o direcție inevitabilă a marilor aglomerări urbane? Ne apropie oare noile tehnologii sau ne îndepărtează și mai mult, distrugând comunitatea? Un oraș „smart” își șterge trecutul pentru tot ce-i nou sau știe să aibă grijă de propria sa memorie și identitate? Ce poți face într-un oraș în care sistemul de reciclare ba nu există, ba nu funcționează? Cât de “smart” e să ai o grădină deasupra blocului sau pe acoperișul clădirii în care lucrezi?

Tema e mult mai vastă decât nișa tech, iar proiectele pe care le vom găzdui nu se rezumă la IT sau AI. Credem că a fi deștept înseamnă și să apreciezi lucrurile bune din trecut, să le dezvolți prin retro-inovare.

Chiar dacă nu intenționezi să participi cu un proiect, dă un click și spune-ne ce te preocupă în orașul tău – aici. Cum ai vrea să trăiești, ce te împiedică s-o faci mai lipsit de griji? Dar dacă vrei să faci mai mult, înscrie-te, mobilează strada cu ideile tale, iar noi vom avea grijă ca ele să nu treacă neobservate!

DEADLINE: 1 iunie 2018. O lună în care să propui soluții pe care le vom arăta unui public de sute de mii de oameni din vreo zece orașe ale României (și, curând, din alte țări europene).

Nu-i ușor, dar știm că te-ai mai gândit la asta. Oricum, e cazul să ne obișnuim cu deadline-uri scurte. Paradoxul face că din ele ies de multe ori lucruri mai tari decât din cele prelungite. Mai bine o idee imperfectă formulată la timp decât una superbă care nu mai ajunge la nimeni din pricină de perfecționism. Un singur lucru te rugăm să ții minte: Street Delivery nu e un târg, nu e un loc de desfacere a mărfii — și nici nu vrem să devină.

Nu ne rezumăm la București. Așteptăm răspunsuri, idei și proiecte din toată țara, mai ales că Street Delivery a devenit un eveniment național, care are loc în marile orașe ale României. Curând și în al tău, dacă ne dai un semn pentru asta și îți asumi să ne ajuți.

*pavilionul facut de Oheya Studio în Icoanei la Street Delivery 2017

Street Delivery (ediția a 13-a) are loc în București pe strada Pictor Arthur Verona între 15-17 iunie 2018. Street Delivery este un eveniment-manifest pentru arte, urbanism și arhitectură inițiat în 2006 de Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.

Intrarea este liberă, dar implică responsabilitate față de ceilalți și față de oraș.

[P.S.: Nici Facebook nu mai e ce-a fost, de aceea ne-ar fi de ajutor să dai un SHARE acestui apel sau să-l trimiți către prieteni. Vrem să ajungem la cât mai mulți oameni care să contribuie cu viziunea lor despre un oraș mai bun.]

Fb event

1