Paul Celan și Daniel Spoerri, în 2 proiecții de film exclusive

Forumul Cultural Austriac vă oferă două filme pe care le puteți urmări, timp de o lună, în exclusivitate pe site-ul său:

  • Între 20 aprilie și 20 mai 2020, ora 23.00, „Die Geträumten/Cei visați” de Ruth Beckermann

Cu ocazia Anului Paul Celan (care marchează un dublu eveniment – sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea poetului și traducătorului de origine română și comemorarea a 50 de ani la moartea sa), Forumul Cultural Austriac București vă oferă o proiecție online exclusivă a producției „Die Geträumten/Cei visați”, a binecunoscutei regizoare austriece de filme documentare, Ruth Beckermann. Acest proiect se desfășoară cu sprijinul companiei Sixpackfilm și a Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale.

Un film despre dragoste și ură. Protagoniștii săi – chiar dacă absenți – sunt poeții Ingeborg Bachmann (25 iunie 1926 – 17 octombrie 1973) și Paul Celan (23 noiembrie 1920 – 20 aprilie 1970), care s-au cunoscut în Viena postbelică. Animata lor relație epistolară este pretextul acestui film.

Povestea lor de dragoste, în același timp dramatică, extatică și teribil de tristă, începe în 1948, pe când Bachmann are 22 de ani, iar Celan – 27. Sinuciderea lui Celan la Paris, în 1971, va pune capăt acestei istorii. Pentru Ingeborg, Paul este iubirea vieții ei, deși îl va privi întotdeauna ca pe un străin, nutrind întrucâtva chiar și temeri față de el. Născut la Cernăuți (aflat pe atunci în Regatul României), Paul Celan provenea dintr-o familie de origine evreiască, părinții săi fiind uciși în timpul Holocaustului. Totul părea să-l separe de Ingeborg Bachmann, care fusese crescută într-un mediu cu puternice influențe național-socialiste. Petrecându-și copilăria în Carintia, în sudul Austriei, Bachmann a fost expusă foarte puțin războiului, persecuțiilor și ororilor aduse de ele. Dragostea și prietenia, dar și multe îndoieli și frământări ritmează relația lor de-o viață; într-un moment de îndoială asupra viitorului lor comun, Bachmann se întreabă: „Să fim noi, oare, doar cei visați?

Filmul vă este oferit în versiune originală, în limba germană, cu subtitrare în mai multe limbi (daneză, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, olandeză, spaniolă, suedeză – apăsați butonul CC al playerului și alegeți-vă limba preferată), și poate fi urmărit aici.

  • Între 27 aprilie și 27 mai 2020, ora 23.00 – „Dieser Film ist ein Geschenk / Acest film este un dar” de Anja Salomonowitz

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la naşterea lui Daniel Spoerri, Forumul Cultural Austriac vă oferă proiecţia online exclusivă a filmului „Dieser Film ist ein Geschenk / Acest film este un dar”, realizat în 2019 de regizoarea austriacă de film documentar Anja Salomonovitz. Aceată proiecţie este posibilă graţie cooperării dintre companiei de producţie şi distribuţie cinematografică Sixpackfilm şi al Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale.

Părinte fondator al „Nouveau réalisme” (a nu se confunda cu neorealismul), Daniel Spoerri este unul dintre cei mai mari şi mai influenţi artişti contemporani europeni. Cetăţean elveţian de origine română (născut la Galaţi, la 27 martie 1930), artistul are un parcurs ieşit din comun ce l-a condus prin numeroase etape de formare, de la baletul clasic la actorie, mimă, scenografie sau producţia de opere de artă, trecând prin gastronomie sau teoria artei. Celebrele sale „tablouri capcană” se află în toate marile muzee ale lumii – ele prezintă, vertical, colecţii de obiecte aflate într-un moment şi un context specifice (precum vesela, resturile de mâncare şi tot ce se mai poate afla pe o masă la finalul unui prânz, de exemplu), mărturii ale unei epoci, ale unui moment precis, oprit în loc şi extras din curgerea timpului.

Filmul vă este oferit în versiune originală, în limba germană, cu subtitrare în limba engleză (apăsați butonul CC al playerului și alegeți limba engleză), și poate fi urmărit aici.

Sari la conținut