revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Noua Bibliotecă din Varna. 370 de proiecte, și câștigătorii

În septembrie 2015, Municipalitatea din Varna și Ordinul Arhitecților din Bulgaria – filiala Varna i-au invitat pe arhitecți din întreaga lume să participe la o competiție deschisă pentru noul sediu al Bibliotecii Regionale din Varna. Concursul urmărea să adune sub un singur acoperiș întreaga colecție a bibliotecii, ce se afla răspândită în 6 clădiri diferite, și în același timp să creeze un nou și activ spațiu public în centrul orașului.

 

Obiective:

Am o oră liberă până la întâlnire, te aștept în bibliotecă

Noul sediu al Bibliotecii Regionale din Varna va fi prima librărie construită în Bulgaria în ultimii 30 de ani. Competiția viza ca viitoarea clădire să demonstreze o atitudine „adusă la zi“ față de lumea cărților și să transmită următorul mesaj: „Suntem o instituție modernă, deschisă și prietenoasă. Vino să-ți petreci timpul liber cu noi.

Noua bibliotecă va trebui:

  • Să creeze un spațiul public cu totul nou în inima orașului.
  • Să ofere un mediu nou și acomodabil pentru lectură și învățare.
  • Să adăpostească un fond de carte de 1.266.000 de titluri (866.000 deja existente, fiind împrăștiate în cele 6 clădiri amintite, și 400 000 de titluri noi).
  • Să asigure un mod de lucru confortabil pentru toate activitățile specifice unei biblioteci.
  • Să devină un loc atractiv și o bună alternativă de petrecere a timpului liber, chiar și pentru cei care nu obișnuiesc să intre într-o bibliotecă.
  • Să se integreze perfect în țesutul urban învecinat și, în același timp, să prezinte o identitate arhitecturală distinctă.

În mai puțin de 3 luni, cât a fost termenul de înscriere, în competiție s-au înscris 370 de proiecte, dintre care două venite din România –de la Imago Arhitectura și de la Florian Stanciu  – a căruit propunere îndrăzneață, intitulată (aparent, împotriva curentului) The Oldest, a și fost selectată de juriu pe longlist, alături de alte 41 de proiecte.

Iulian Stanciu - The Oldest

 

În cele din urmă, au fost desemnați următorii câștigători:

 

Locul 1 – Architects for Urbanity – Olanda

1- Architects for Urbanity – Olanda

 

Locul 2 – I/O архитекти – Bulgaria

2-  I-O архитекти – Bulgaria

 

Locul 3 – Spatial practice – Hong Kong

Spatial practice - Hong Kong

 

Meniune – Stewart Hollenstein – Australia

mentiune 1

 

Mențiune – PLUSR Chitecture – Grecia

Mentiune 2 - Grecia-2

Sari la conținut