Rockwool - fabricat in Romania

„Marc Chagall – The Meaning of Life“ – expoziție la Castelul Cantacuzino din Bușteni

„Odiseea” și „Ilustrații pentru Biblie” se numără printre seriile de litografii ale lui Marc Chagall care vor fi expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni începând cu 5 aprilie, expoziția-eveniment cuprinzând peste 140 de lucrări și urmând să se încheie pe 26 iunie.


După „Welcome into my brain” și „Que Viva Picasso”, expoziții ce au cuprins lucrări ale lui Salvador Dali și Pablo Picasso, Castelul Cantacuzino din Bușteni va găzdui, pe simezele sale, 146 de litografii de Marc Chagall -lucrări din seriile „Odiseea”, „Ferestrele din Ierusalim” și o splendidă colecție de 10 litografii inspirate din plafonul Operei Garnier din Paris și celebrele „Ilustrații pentru Biblie”.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 4 aprilie, de la ora 19:00, mezzosoprana Margarita Mamsirova, violonista Cristina Anghelescu, pianistul Viniciu Moroianu și chitaristul Costin Soare urmând să concerteze în deschidere.

 

Cantacuzino6

Noi prezentăm acum o colecție cu 146 dintre cele mai importante litografii ale sale. Acestea au fost tipărite, în principal, în atelierul lui Fernand Mourlot din Paris, care a publicat și catalogul operelor lui Chagall, cel puțin operele care au fost tipărite în atelierul său. Chagall a fost unul dintre artiștii rar prezenţi în imprimerie. El a realizat motivele pe piatră și le imprimă el însuși. Îl putem observa pe artist în ilustrațiile candelabrului evreiesc din „Ferestrele din Ierusalim” și în „Cele 10 legi”, și într-o scenă din tavanul Operei Garnier din Paris„, a declarat Thomas Emmerling, colecționarul privat, apreciind că foarte vizibil este dialogul interior al lui Chagall despre tradiția evreiască și prezența creștină în cele 40 de litografii care ilustrează Biblia, Vechiul Testament: „Poate că este interpretarea cea mai creștin-iudaică dintre toate. În realitate, Chagall a devenit, cu opera sa, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai dialogului evreiesc – creștin. Iar în zilele noastre dialogul a devenit mai important decât reacțiile motivate de frică„.

 

Chagall

Pentru expoziția „Marc Chagall – The Meaning of Life”, organizatorii continuă ideea de a colabora cu țările în care s-au născut, trăit și lucrat artiștii de-a lungul vieții, în acest sens, ambasadele Belarus, Rusia și Franța din România vor sprijini evenimentul cultural dedicat lui Marc Chagall și vor aduce multe surprize interesante pentru publicul vizitator.

Marc Chagall

s-a născut în 1887 în Vitebsk, Belarus, ca fiu al unui negustor evreu. În dialectul evreiesc rus din orașul său, nu exista un cuvânt anume pentru „pictor de artă” pentru că meseria a fost considerată ca fiind lipsită de importanță. În ciuda acestui fapt, el a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea. A murit în 1985, la vârsta de 98 ani, în St -Paul-de -Vence, situat aproape de Nice, pe Coasta de Azur franceză.

 

Castelul Cantacuzino din Bușteni

După ce a fost reintrodus în circuitul turistic, Castelul a devenit un important punct cultural pentru întreaga zonă, găzduind atât expoziții, cât și seratele de muzică clasică Prahova Classic Nights, un concept fondat și organizat de mezzosoprana Margarita Mamsirova.

Amplasat pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia încă din sec. XVIII, castelul servea ca popas familiei Cantacuzino în drumul spre Brașov.
De o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, a fost ridicat în 1911 la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900,1904-1907.

Cantacuzino

Construit în stil neoromânesc , este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre grotă, cascade și fântâni arteziene. Sala de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România. Edificiul realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întinde  pe o suprafață de 3148 mp.

Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședință boierească, sporind valoarea edificiului.

Cantacuzino1

Castelul posedă o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Castelul Cantacuzino este deschis publicului începând din anul 2010 și poate fi vizitat în fiecare zi, de luni până duminică, de la 10.15 până la 18.15. Tururile încep din oră în oră, vizitatorii fiind introduși în povestea familiei Cantacuzino de ghizii Castelului.

 

cantacuzino5

* Fb event

Sari la conținut