Rockwool - fabricat in Romania

Mahalaua – o fereastră spre sufletul capitalei. Cronicari Digitali S9E4

Ștefan Ghenciulescu, redactor-șef Zeppelin, alături de scriitoarea și traducătoarea Silvia Colfescu, fondator Editura Vremea, au fost invitații episodului 4 din sezonul IX al podcastului cultural Cronicari Digitali. Dialogul, moderat de Diana Popescu și Ana Rubeli (Aici a stat) a fost înregistrat la sediul editurii Vremea.

Cum arăta Bucureștiul de odinioară? Ce anume îi dădea farmec și poftă de viață? Au mahalalele o reputație mai proastă decât ar merita? Ce s-a păstrat și ce s-a pierdut dintr-un oraș pe care îl știm doar din povești? De la mahalalele nedreptățite până la arhitectura care a rezistat timpului, într-o discuție care deschide o fereastră spre sufletul capitalei:

 

 

Cea mai vastă colecție de interviuri audio cu arhitecți și experți contemporani

Cuvântul „patrimoniu” lasă adesea impresia unui termen ușor desuet, menit să desemneze o moștenire mai greu de întreținut sau de integrat în lumea de azi. Pentru a pune accentul pe importanța patrimoniului în sănătatea culturală și chiar emoțională a unei societăți, dar și pentru a explica acest termen pe înțelesul tuturor – pentru că, în relația cu patrimoniul, publicul are nevoie de informare și de ghidare – în ultimii doi ani a fost dezvoltat proiectul „Cine ascultă o casă?” susținut de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.

Cea de-a II-a ediție a proiectului cultural „Cine ascultă o casă?”, finalizată în această lună, contribuie la cea mai vastă colecție de interviuri audio cu arhitecți și experți contemporani. Aceasta poate fi ascultată în podcastul cultural Cronicari Digitali, seria de colecție fiind rubrică permanentă pe parcursul a doi ani.

Colecția care poate fi ascultată de public în 2024 conține peste 40 de podcasturi audio și are drept interlocutori personalități din domeniul arhitecturii și experți precum Ștefan Bâlici, Șerban Sturdza, Irina Iamandescu, Irina Popescu-Criveanu, Horia Moldovan, Toader Popescu, Adrian Soare, Eliza Yokina, Kázmér Kovács, Miklós Köllő, Attila Kim, Eugen Pănescu, Andrei Șerbescu, Iulia Stanciu, Eugen Vaida, Nicoleta Caba, Filip Ciobănașu, Amalia Enache, Cristina Woinaroski, Marius Miclăuș, Ilinca Păun-Constantinescu, economistul Ionuț Țața, Constantin Șerban Cantacuzino, Ion Barbu. Interviurile sunt axate pe două subiecte relevante, valorizarea de clădiri vechi și, respectiv, inserții noi de arhitectură în zone protejate.

În 2023, proiectul „Cine ascultă o casă?” a revenit în ediția a II-a cu un nou obiectiv: să ofere informații utile și soluții de integrare a noii arhitecturi în zonele istorice și de patrimoniu cultural alături de exemple de bune practici în restaurarea și consolidarea clădirilor istorice, siturilor, obiectivelor de patrimoniu industrial, printr-o rubrică permanentă în podcastul Cronicari Digitali, realizarea de ateliere interactive care să faciliteze dezvoltarea de proiecte prin antrenarea unor abilități practice și elaborarea kit-urilor informaționale care să accentueze valoarea culturală și comunitară a arhitecturii, informând beneficiarii și educând publicul larg cu privire la relevanța profesiei de arhitect.

Interviurile, moderate de jurnalistul cultural Diana Popescu, au aprofundat poveștile caselor de patrimoniu, ale modului în care acestea au fost conservate și puse în valoare, cu respect pentru istoria bogată la care au fost martore.

În zone istorice am putea să pornim de la o idee simplă, care spune așa: patrimoniul nu este ceva ce avem, ci un potențial. Noi putem sau nu să sporim averea pe care o primim de la părinți și trebuie să o dăm copiilor. Patrimoniul, așadar, este o suită de drepturi și de obligații – drepturi individuale și ca cetățeni, proprietari direcți sau colectivitate, de a beneficia de acest patrimoniu și obligația tuturor de a-l transmite generațiilor următoare” explică Arh. Irina Popescu-Criveanu în cadrul interviului din podcastul Cronicari Digitali.

 

 

Podcastul „Cronicari Digitali” este disponibil pe cronicaridigitali.ro/podcast/, iar cele 2 kituri informaționale dedicate proprietarilor privați si publici pot fi descărcate gratuit direct din platfoma proiectului cultural cronicaridigitali.ro/cine-asculta-o-casa

Podcastul și rubrica „Cine ascultă o casă?” au devenit parte din programul radiofonic Radio România Cultural, spațiu pentru o dezbatere autentică și un schimb de informații valoros pentru conservarea patrimoniului istoric și cultural. Discuțiile cu arhitecți, specialiști, dar și cu vedete sau simpli locatari ai unor case istorice au oferit, săptămânal, o reală sursă de inspirație pentru cât mai mulți români.

Platforma new media Cronicari Digitali a scos în evidență faptul că tinerii sunt interesați și captivați de obiectivele de patrimoniu, important fiind modul în care este prezentată această moștenire culturală și accesul către ea. Cronicari Digitali produs de agenția de PR Zaga Brand, Asociația Human Made Art și Institutul Național al Patrimoniului a reușit să aducă alături o comunitate vastă de oameni preocupați de valori culturale, personalități, experți, vedete, creatori de conținut, și, anual, dezvoltă proiecte offline și online care se disting prin creativitate și modalități inovative de storytelling digital.

Fb.com/cronicaridigitali / Ig.com/cronicaridigitali

 

 

Sari la conținut