Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Loc. Școala de privit acasă #2

Șona, 24-31 august 2014

Pornind de la conștientizarea unor necesități comune de a valorifica locuri și lucruri familiare, cel mai adesea ignorate, „Loc. Școala de privit acasă„, serie de evenimente organizate de Asociația Sătească Șona Noastră și Ștefan Câlția, artist și membru al grupului de inițiativă al Asociației, își propune să fie un bun prilej de întâlnire al sătenilor cu invitați din afara comunității, într-o încercare de a afla împreună mai multe despre cum satul Șona merită a fi privit cu atenție, îngrijit.

01 001

Șona este locul copilariei artistului Ștefan Câlția și o referință constantă în lucrările acestuia.

 

Loc.Scoala de privit acasa 2013

Invitat la această ediție a evenimentelor, Willy Schuster va fi prezent la Șona pentru a vorbi cu sătenii despre agricultură și gospodăriile țărănești mici.
Willy Schuster și familia sa, orășeni de origine, trăiesc, lucrează și se prezintă azi ca țărani cu gospodărie proprie în satul Moșna, Sibiu. Prin ceea ce întreprinde, Willy Schuster dorește să fie un model de urmat și pentru alte mici gospodării, militând pentru agricultură sustenabilă și pentru drepturile țăranilor mici producători.

Discuția cu Willy Schuster va fi precedată de deschiderea unei expoziții de fotografie prezentând imagini ale satului Șona. Cu ocazia acestei expoziţii, sătenii sunt invitați la a încerca să privească, prin fotografiile realizate de Florin Ghenade, dincolo de ele, la locul în care trăiesc.

Pentru copii, jurnalista Ioana Hașu, născută la Făgăraș, nepoata lui Gheorghe Hașu, va susține atelierul “Ţara bunicilor”. Prin dialog, jocuri, experimente, povestiri, atelierul îi familiarizează pe copii cu o perioadă din istoria recentă a României care face parte din viaţa bunicilor lor – mișcarea de rezistență anticomunistă din anii ’50 din Munții Făgărașului. Atelierul este o provocare la definirea şi asumarea identităţii, pe de altă parte, dezbaterile despre viaţa şi provocările generaţiilor persecutate în timpul comunismului deschizând dezbateri despre valori, atitudine civică, responsabilitate în societate.

 

litografie-fieraria-lui-lazar-w
Seria de evenimente se va încheia cu o întâlnire a sătenilor cu artistul Ștefan Câlția, pentru discuție despre fierărie, celălalt proiect al recent înființatei Asociația Sătească Șona Noastră.  

Organizatori: Asociația Sătească Șona Noastră și Galeria Posibilă
Parteneri de promovare: Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Liternet, ArtClue, România pozitivă

Sari la conținut