Laborator Brăila: Explorări urbane, tactici, acţiuni

21-22 iulie 2016 @ MNAC, et. IV, București

Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture și cu sprijnul Primăriei Brăila au plăcerea de a vă invita în zilele de 21 și 22 iulie 2016 la vernisajul expoziţiei „LABORATOR BRĂILA: explorări urbane, tactici, acțiuni” și la Masa Rotundă Internaţională organizate în incinta Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucuresti (MNAC, etaj 4), ca parte integrantă a proiectului “LABORATOR BRĂILA – Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)”, din Programul PA17RO13 – Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE – 2009-2014. Evenimentele sunt conexe expoziției – gazdă „Shrinking Cities in Romania”, aflată pe simezele MNAC, etaj 3.

Expoziţia B-LAB, al cărei vernisaj va avea loc pe 21 Iulie 2016, începând cu ora 17:00, la etajul 4 al MNAC, prezintă într-o formă sintetică rezultatele workshopurilor îndrumate care au implicat echipe de studenți din UAUIM și BAS, desfașurate la Brăila, în perioada aprilie 2015 – iunie 2016. Expoziția reflectă totodată o metodă de lucru experimentală, constând în abordarea orașului în trei pași:

1) explorarea teritoriilor problematice (periferice în sens fizic sau moral, locuri în declin, situri abandonate);

2) dezvoltarea unor tactici de posibile intervenții (proiecte și viziuni punctuale, scenarii preliminare);

3) organizarea acțiunilor propriu-zise, pe teren, cu implicarea populației și a resurselor locale existente.

Masa Rotundă Internațională se va desfașura pe 22 Iulie 2016, între 10.00 și 19.00, la Muzeului Naţional de Artă Contemporană, etaj 4 și va cuprinde trei secțiuni: prima, deschiderea și prezentarea proiectului și a relației dintre „Shrinking Cities in Romania” și ”B-LAB” (curator dr. arh. Ilinca Păun Constantinescu și dr. arh. Angelica Stan, manager de proiect); a doua secțiune este dedicată prezentărilor invitaților (keynote speakers): prof. Elke Krasny (Academia de Arte Frumoase din Viena), dr. arh. Vera Marin (Asociația pentru Tranziție Urbană) și drd.arh. Claudiu Forgaci (TU Delft); iar a treia secțiune va fi dedicată celor trei paneluri tematice, după cum urmează:

1. Proiectând activ: creativitatea participativă ca mijloc de calibrare a relației dintre idei și fapte
Moderator: dr. urb. peisagist Irina Pața (UAUIM)

2. Arta și spațiul public: empatie și complicitate în practica artistică din spaţiul urban
Moderator: arh. Cristian Ștefănescu (BAS)

3. Creștere/Scădere: markeri sociali, culturali și spaţiali ai periferiilor
Moderator: dr. arh. urb. Angelica Stan (UAUIM)

Mai multe informații pe website-ul proiectului: urbanmarkers.ro

* Fb event

Sari la conținut