Iordache: Suita Titan. O arheologie sentimentală, anii ’70 – ’80 în cel mai mare cartier bucureştean

Text: Mihai Iordache

Suita Titan reprezintă o arheologie sentimentală a unei copilării petrecute în anii ’70 – ’80 în cel mai mare cartier bucureştean, ca parte a boom-ului demografic datorat decretului din 1966 al lui Ceauşescu privind interzicerea avortului, în perioada când s-a trecut de la relativul dezgheţ ideologic al anilor ’60 la stalinismul care a atras după sine căderea regimului.

Construit de arhitecţi inspiraţi de Le Corbusier, cu spaţii largi şi cu un parc imens, doar pe jumătate amenajat în acele vremuri, cartierul Titan (sau Balta Albă) a fost locul unde am descoperit lumea, între marşurile patriotice pe care trebuia să le cântăm la şcoală, ecourile vagi ale mişcării hippy care ajunseseră şi la noi şi casetele pe care le copiam unii de la alţii. Minţile generaţiei mele au început să se deschidă spre lume într-o societate care se închidea din ce în ce mai mult în ea însăşi.

Muzica albumului evocă acele vremuri, aşa cum le-am trăit eu. E vorba de jocurile copilăriei, de strigătele celor care te scăpau de fiare vechi sau sticle goale, de vizita lui Nixon, de prietenii mei și de parcul I.O.R., de serialele polițiste de la televizor.

Albumul a fost înregistrat în concert in 2017, la ARCUB, în cadrul seriei de concerte Artist in Residence organizate, la acea dată, de pianistul Lucian Ban.

I-am avut alături de mine în această aventură pe trompetistul și vocalistul Vlad Simon, un tânăr muzician extrem de talentat, excelentul saxofonist spaniol Daniel Torres, chitaristul Dan Mitrofan și bateristul Tavi Scurtu, cu care am avut bucuria să înregistrez și Garden Beast, și One Life Left, și organistul Adi Stoenescu, un muzician minunat.

Din motive tehnice, vocea lui Vlad de la ultima piesă nu s-a înregistrat corect, așa că am preferat să re-înregistrez eu însumi cântecul în studio, ceea ce a fost o premieră pentru mine.

Filmul pe care o să-l vedeți, care a fi trebuit pur și simplu să vă îndemne să sprijiniți discul, pre-comandîndu-l, a scăpat de sub control. Inițial dorisem să includ și câteva amintiri ale unor prieteni din copilărie, dar mi-a plăcut așa de mult ce povesteau încât a devenit un fel de semi-documentar. Editarea video îi aparține fiicei mele, Medicine Madison, care semnează și grafica CD-ului. Acesta va apărea într-o copertă de carton – încerc, pe cât posibil, să evit plasticul – și va conține o broșură de doisprezece pagini, cu fotografii vechi făcute de tatăl meu și de mine în anii ’70.

 

Albumul va apărea la propria mea casă de discuri, Fiver House Records, se va distribui în variantă digitală doar pe site-ul Bandcamp și nu va fi disponibil pe nici una dintre platformele de streaming.

 

Lansarea albumului

14 februarie2019, 9 PM – 11 PM @ Control Club, Str. Constantin Mille, nr. 4, București

Special guest: And Then This

Acces: 35 Lei

Biletele sunt disponibile în avans pe eventbook.ro și la intrare, în seara evenimentului, în limita locurilor rămase disponibile.

*Fb event

 

Sari la conținut