Dyson Airblade

Între muzeu și galerie de artă: Kunsthalle Bega. SEEING TIME

Expo: 12.04 – 12.07.2019 @ Kunsthalle Bega, Str. Circumvalațiunii 10, Timișoara
Lansare proiect, vernisaj: 12 aprilie 2019, ora 17.00

Fundația Calina inagurează, la Timișoara, prima Kunsthalle din România, prin expoziția SEEING TIME, curatoriată de Liviana Dan.

 

În raport cu arta contemporană, orașul este un material. Transferul estetic are loc prin intermediul muzeelor, galeriilor și al spațiilor alternative. Investirea fizică nu poate fi însă de la început conceptuală. Totul trebuie relaționat de context, de atmosferă, de discuții, soluții, impresii. Aceasta pentru că muzeele oferă de multe ori un vid de afectivitate, iar galeriile distrug capacitatea de a lucra liber. Doar spațiile alternative rămân acomodate la practica artiștilor. În trecerea de la instituțiile clasice/oficiale la spațiile practice/experimentale este nevoie de locuri care să preia în același timp calitățile muzeului și experimentalismul spațiilor alternative. Existența unei „kunsthalle”, un loc liber funcționând pe baza valorilor muzeale este evident cea mai bună soluție pentru un oraș ocupat tot mai mult de artă. După dimensiunea socială, politică, estetică, pentru un oraș o „kunsthalle” aduce și o dimensiune expansiv utopică. Kunsthalle Bega va îngloba din start această expansiune utopică, însă va experimenta și contribuția vizualității la coeziunea socială a orașului.” – Fundația Calina.

 

SEEING TIME prezintă 11 dintre cei mai tineri artiști timișoreni activi pe scena artei contemporane, proaspăt absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara:
Dona Arnakis / Cătălin Bătrânu / Lera Kelemen / Elena Langă / Bogdan Matei / Andreea Medar / Silvia Moldovan / Andrei Pituţ / Ana Maria Szőllősi / Ion Toderașcu / Bogdan Tomșa

 

*Elena Langă 

 

„În ultimii ani Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în mod special prin intermediul Departamentului de Sculptură, a impus o generație de artiști competitivi în orice spațiu profesionist. Cu drepturi estetice egale, proiectul încearcă o prezentare social critică a acestei generații. Este o prezentare deschisă a unei generații exact în momentul coagulării și nu la momentul faimei sau al disoluției. Este vorba despre o generație care separă arta adevărată de politică, interesată mai mult de timpul și contextul în care trăiește. Generația are o legătură privilegiată cu elementele etice și social critice ale sensibilității din imediata lor apropiere. Este o generație interesată de raportarea strict personală într-un mediu tulbure, dar care le pune la dispoziție normele unui angajament artistic puternic. Deschiderea unei kunsthalle cu un proiect susținut de artiști foarte tineri va genera o practică estetică radicală, lucru atât de necesar în existența spațiilor alternative.” – Liviana Dan

 

*Andrei Pituţ

 

Fundația Calina a avut diverse momente de intensitate: cub alb / influența discursului estetic / platforma teoretică / zonă a culturii vizuale interesată de proiectele full spectrum istorie.mit.loc.ecologie.lege / toate susținute de prezentări, dezbateri, seminare și expoziții.
Kunsthalle Bega continuă programul fundației acomodând calitățile muzeale la practica artiștilor și acordă BEGA ARTPRIZE, premiul anual pentru un curator.

Kunsthalle Bega este un proiect al Fundației Calina inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața.

 

*Dona Arnakis

Expoziția Seeing Time face parte dintr-o serie de expoziții organizate de Fundația CALINA în Kunsthalle Bega, program co-finanțat de AFCN, în perioada 2019-2020.

Kunsthalle Bega – Str. Circumvalațiunii 10, Timișoara
kunsthallebega.ro

Fundația Calina, Str. Mărăşeşti 1-3. Timişoara
calina.ro

1