Harpe – în premieră la Jazz in Church #6

19 – 22 aprilie 2018 — Biserica Lutherană din București

A șasea ediție Jazz în Church va aduce împreună artiști consacrați din zece țări de pe patru continente. Iată doar câteva din marile nume ce vor păși pe scena Bisericii Lutherane în această primăvară.

O premieră este prezența celor 4 harpe mânuite de duo-ul format din Catrin Finch și Seckou Keita. Vedeta feminină Catrin Finch (Marea Britanie) stăpânește magistral străvechiul instrument, încă de la nouă ani, iar la zece ani cântă deja în Orchestră BBC Proms, drept cel mai tânăr membru. În anul 2000 este numită Harpista Oficială a Prințului Țării Galilor, o poziție ocupată ultima oară în 1873, în timpul domniei Reginei Victoria. Seckou Keita (Senegal) aduce în atenția publicului harpa africană Kora, un exotic instrument cu timbru seducător pe care artistul îl perfectionează, unificând în registrul său mai multe moduri de acordare și interpretare provenind din fondul muzical al popoarelor din Africa de Vest, unde trubadurii se acompaniază cu kora.

 

Un alt duet care face cinste festivalului sunt soții Sylvie Courvoisier (Elveția) și Mark Feldman (SUA). Chiar dacă invitații au bogate cariere individuale, ei revin constant la formula pas-de-deux pe care au debutat-o în 1997 și care, de atunci, vede luminile rampei pe toate scenele mari ale lumii, în mod regulat, dezvoltând un repertoriu format din piese proprii și muzică de John Zorn, căruia i se adaugă o extraordinară intuiție pentru improvizație.

 

O altă surpriză de proporții este prezența magicianului francez de origine catalană Renaud Garcia-Fons (Franța), un as al contrabasului, ce se transforma grație priceperii autorului într-o adevărată armată a sunetelor: tehnică și virtuozitate extreme, un sound propriu, aducând mai degrabă cu o vioară decât cu clasicul bas, o ‘respirație’ pan-sud-europeană, zisă mediteraneană – numitor comun al creației sale, precum și capacitatea de a îmbina mai multe curente muzicale in același proiect, în același disc și chiar în aceeași piesă (jazz, world, flamenco, cu intarsii arăbesti, grecești sau asiatice).

 

Devenit deja o tradiție îndrăgită de cei mici, Jazz for Kids va oferi copiilor entuziasmați de arta spectacolului și anul acesta ocazia să asculte poveștile preferate cântate în note jucăușe de jazz, într-o acustică perfectă.

Biletele sunt disponibile online pe www.myticket.ro si www.entertix.ro, în librăriile Cărturești, la punctele Info Point din Mega Mall si Mall Promenada.

Festivalul este organizat de asociația JAZZ.RO, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din Bucuresti, strada Lutherană, nr. 2. Festivalul se bucură pt al treilea an consecutiv de patronajul Excelenței sale, Domnul Urs Herren, ambasadorul Elveției în România.

Parteneri: Ambasada Elveției, Swiss Found, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură Vito Grasso, Prohelvetia, Institutul Cultural Roman, Happy Piano.
Sponsori: Holcim, KPMG, Geberit, Wens Travel, Best Print, La Copac, M60, Golden
Tulip Victoria Bucharest.
Cu sprijinul: Green Sound Team, Andante Music, Green Hours.

Înfiinţată în anul 2011, JAZZ.RO este asociaţia culturală care îşi propune să descopere şi să promoveze jazz-ul european în România şi jazz-ul românesc în străinătate. Printre proiectele implementate de JAZZ.RO se numără: Festivalul Jazz in Church (proiect unic în România), Modern Solo Piano – în cadrul căruia au evoluat pe scenele bucureștene reputați muzicieni internaționali, precum Bugge Wesseltoft, Vassilis Tsabropoulos, Leszek Mozdzer și Nik Baertsch, The Art of Trio (Anouar Brahem), JAZZ.RO Workshop (Nik Baertsch, Francois Couturier) și JAZZ.RO Concert (Anouar Brahem, Jack DeJohnette Group, Erik Truffaz Quartet). O iniţiativă de asemenea în premieră în România este reprezentată de programul JAZZ FOR KIDS, atât de bine primit de copii şi în aceeaşi măsură de părinţi.

www.jazz.ro / Fb event

Sari la conținut