FUTURE MUSEUM: Tatiana Fiodorova. Când o carte devine un mesaj

27.01. – 11.03.2016 @ Future Museum (Ion Ghica, 11, București)
Vernisaj: 27.01.  h. 19:00 / Program: luni – vineri / 8.00 – 16.30

„Când o carte devine un mesaj” este prima expoziție solo a Tatianei Fiodorova în București. Sub forma unei retrospective, ea va prezenta cărțile ei de artist, un mijloc de expresie predominant al Tatianei. Expoziția include „În căutarea corpului social al artistului sovietic”, „Pașaport sovietic” (în ilustrațiile de mai sus), „Fabrica Steaua Roșie” și publicațiile unice ale lui Vasilii Lefter. Două cărți noi, „Basarabia și locuitorii ei” și „Hârtie igienică harta București” au fost realizate special pentru această expoziție.

Tatiana Fiodorova - pasaport sovietic

Tatiana Fiodorova – artist, curator și profesor din Republica Moldova – lucrează cu teme politice și sociale contemporane, de multe ori analizate prin relația contextuală cu istoria Uniunii Sovietice. Anumite zone ale practicii sale sunt contextualizate prin intermediul lucrărilor tatălui ei decedat prematur, artistul Vasilii Lefter, care a lăsat o mare arhivă de caiete, schițe, desene, jurnale, manuale, postere și fotografii documentare.

Tatiana Fiodorova (1976) s-a născut și trăiește în Chișinău, Republica Moldova. Lucrează cu instalații, performance-uri, artă publică, video și cărți de artist. Lucrările sale au fost expuse la Festivalul de Fotografie de la Delhi; programul paralel al Bienalei de Artă Contemporană din Moscova (2015); Salonul de proiecte la Viennafair (2013); Bienala de la Berlin (2012); Bienala de Artă Contemporană din Moscova (2011); Periferic 8: Bienala Română de Artă Contemporană (2008); Muzeul de Artă Contemporană București; freiraum Q21 International; MuseumsQuartier din Vienna, Kalmar Art Museum; MOCAK Krakow, Neues Museum Weimar; Docks en Seine din Paris; Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și în galerii ca Karlín Studios din Praga; Zacheta Project Room din Varșovia; Anzenberger Gallery din Viena; Constitution Hill din Johannesburg; Galeria apARTe din Iași; Alert Studio din București; Galeria Arsenal din Białystok; Complexul Muzeal Național de Cultură și Artă „Mystetskyi Arsenal” din Kiev; Centrul de Cercetare a Culturii Vizuale și Politice din Kiev; «ЦЭХ» din Minsk, Welch School Galleries din Atlanta (USA); Centrul Garaj de Cultură Contemporană din Moscova; Galeria Short Cuts din Namur; WG KUNST din Amsterdam; Centrul M’ARS pentru Artă Contemporană din Moscova; Centrul Național de Artă Contemporană NCCA din Moscova; Universitatea Donau din Krems; Galeria Emil Filla din Ústí nad Labem; Galeria Zpatiu din Chișinău etc.

 

futuremuseum.ro

În octombrie 2015 Centrul Ceh a lansat un apel deschis, invitând artiști din România și Republica Moldova să trimită propuneri, individuale sau de grup, pentru expoziții în noua galerie fondată în spațiul de 120 m2 de la parterul Centrului Ceh București. Comisia Future Museum (Katarzyna Krysiak, Alexandru Polgár și František Zachoval) a primit 28 de aplicații, toate corespunzând cerințelor, din care a selectat 4 proiecte care vor fi susținute financiar și expuse în 2016.

Programul galeriei contemporane și plasarea ei este, în general, un „șamanism” pur, ale cărui cele mai importante atribute sunt considerate a fi cele care au potențialul de a inova. Acest lucru nu este ceea ce își propune Future Museum. Noi ne concentrăm, mai degrabă, pe contextul teoretic și politic mai larg.“ – František Zachoval, director al Centrului Ceh din București.

Programul galeriei Future Museum intenționează să urmărească schimbări sociale, transformări, revoluții și momente de tranziție, și prin acest proces, să inițieze noi configurații de spațiu și timp. O altă prioritate a galeriei este dezvoltarea aspectelor până acum nedescrise ale procesului artistic. Prin urmare, sala de expoziție oferă un spațiu pentru aceste experimente artistice și instalații site-specific, care răspund direct tipologiilor non-tradiționale din istoria artei vizuale.

futuremuseum.ro /tatianafiodorova.wordpress.com/ Fb event

Sari la conținut